Интервју - Милош Теодосић: У 2016. све за Рио!

Шта капитен репрезентације Србије жели да оствари у 2016? Да ли себе види у НБА лиги? Колике су шансе да заигра за Звезду? Који велики пројекат спрема за лето?

Кошарка 01.01.2016 | 13:00
Интервју - Милош Теодосић: У 2016. све за Рио!

Милош Теодосић је за девет година стажа у сениорској репрезентацији искусио емоције најширег спектра. Било је и великих радости и великих разочарања, хвалоспева и свакојаких критика, али национални тим је остао светиња којој ће се са несмањеним ентузијазмом враћати сваког наредног лета.

Ипак, утисак је да никада у том периоду једно лето није тако рано "заокружено" у календару као 2016.

Разлог - очигледан. Прилика да се Србија први пут као самостална држава нађе на олимпијском турниру. И то у обе конкуренције, с обзиром на то да су кошаркашице, као шампионке Европе, већ осигурале наступ.

"Орлове" од 4. до 10. јула очекују интерконтиненталне квалификације, а ФИБА ће 19. јануара одредити домаћине три турнира. Србија је један од кандидата...

"Надам се том домаћинству, јер верујем да би фактор домаћег терена био кључан за наш успех. За мене је пласман у Рио огроман циљ и огромна жеља. Хоћу да носим дрес Србије на највећем такмичењу, а то су Олимпијске игре. Заиста ћу учинити све за тај циљ", поручио је Теодосић у новогодишњем интервјуу за МОНДО.

Чињеницу да Србија на минулом Европском првенству - први пут са њим као капитеном на великом такмичењу - није постала сигуран учесник ОИ 2016, Милош ставља у ред лоших сећања које носи из године на измаку.

"Много је тога за упамтити из 2015. године. Очекивао сам свакако да буде више лепих момената у професионалном смислу, али морам да истакнем пораз од Литваније као лошу успомену, као и пораз од Олимпијакоса (на Фајнал фору Евролиге - прим. аут). Са друге стране 2015. је била лепа са приватне стране, јер сам постао стриц прелепој девојчици. У сваком случају, очекујем да 2016. буде још лепша и успешнија".

ЦСКА, МОСКВА, ЕВРОЛИГА

Већ пету сезону играш за ЦСКА и живиш у Москви. Дуго си поред себе имао Крстића, Ерцега и Мицова, али сада си једини Србин. Да ли се осећаш усамљено на путовањима? Ко су људи у тиму са којима прво поделиш утиске после утакмице, са ким се најбоље "капираш"?

"Дуго сам у клубу да бих се осећао усамљено. Свакако је било добро кад је кум Крле био поред мене, али професионалац сам и не оптерећујем се у том смислу саставом тима. Утиске после меча обично прво делим са братом Јованом, који гледа све утакмице и увек има шта да каже. Немам омиљеног саиграча, једноставно са свима се капирам и на терену и ван њега. То и јесте предуслов успеха".

Како би описао Москву као место за живот? Шта је чини атрактивном, шта су јој мане, каква је "руска зима"... и да ли је уопште има у време "глобалног отопљавања"?

"Москва је огромна, Москва је као држава у држави. Заиста је тешко описати је. Нисам је ни ја упознао до краја за ових пет година. Има заиста много врлина и мана, од лепоте и историјске тежине коју носи, до неподношљивих саобраћајних гужви. Руска зима је и даље снажна и дуга, али на све се човек навикне, не смета ми... Руси су научили да живе са временским приликама, односно неприликама".

Осећаш ли потребу за променом амбијента, јер што се тиче Евролиге, вероватно спадаш у групу странаца са најдужим стажом у једном клубу? После неуспеха на Фајнал фору у Милану 2014. писало се да ћете отићи и ти и Крстић и тренер Месина, али ти си ипак добио поверење челника клуба...

"Немам потребу да мењам нешто у овом тренутку. Задовољан сам у Москви и радујем се предстојећим изазовима. Могуће је да сам један од странаца са најдужим стажом, али то довољно говори о односу између клуба и мене. Не коментаришем медијске спекулације, већ само гледам напред и дајем максимум на сваком мечу".

ЦСКА је већ годинама шампион ВТБ лиге и учесник Фајнал фора Евролиге, али титуле нема од 2008. Био си са ЦСКА на четири Фајнал фора, имаш шокантни пораз од Олимпијакоса у Истанбулу 2012. и после тога три узастопна пораза у полуфиналима. Да ли и даље верујеш у себе и у екипу, посебно сада када објективно више нисте најјачи "по именима" у Европи?

"Наравно да верујем, јер позитиван приступ и самопоуздање су предуслов успеха. Можда нисмо екипа која има највећу тежину на папиру, али на паркету смо свакако респектабилни, као и сваке сезоне. Иза нас је много несрећних пораза, сами сте их набројали, али верујем да је дошло време да спортска срећа мало 'обуче' и дрес ЦСКА. Видећемо, има још много да се игра до завршнице Евролиге".

Колико је ЦСКА другачија екипа без Вимса и Кауна, који су уз тебе годинама били ослонци екипе?

"Уместо Вимса дошао је Хигинс, уместо Кауна ту је Фриланд. То су чињенице, а о утисцима ћемо моћи да причамо кад се сезона заврши, односно кад подвучемо црту. Тешко је сада рећи да ли је другачије или не, јер сви набројани играчи су високо квалитетни".

Шта мислиш о Топ 16 групи у којој се такмичите? Ранијих сезона је ЦСКА пред почетак Топ 16 сматран аутоматским учесником четвртфинала плеј-офа и то је успевао да оправда на терену. Делује да у конкуренцији Реала, Барселоне, Химкија, Олимпијакоса... неће бити простора за опуштања и "унапред уписане" бодове?

"Група је свакако изузетно тешка, али ЦСКА никада није уписивао бодове унапред. Можда су то чинили медији и аналитичари, али ми сваког ривала схватамо максимално. Нема сумње да ће наша група дати учеснике четвртфинала који ће имати близак број победа и пораза. Другим речима, очекујем да до последњег кола сви водимо битку за прва четири места".

ЗВЕЗДА

Колико си успео да испратиш игре Црвене звезде и колики мислиш да су јој домети у Евролиги?

"Гледао сам Звездине утакмице кад год сам могао, мада то није било често због преклапања термина. Честитам им, јер мислим да су направили велики успех и да сада могу растерећено да играју ТОП 16, посебно јер се налазе у реално лакшој од две групе. Домете је тешко прогнозирати. Желим им свакако да догурају што даље".

За сада су жреб и каснија укрштања били такви да ниси успео да одиграш ниједну утакмицу пред Делијама... Видиш ли себе једног дана у црвено-белом дресу и када је иоле реално да се тако нешто деси?

"Можда ме кошаркашка судбина и чува, па ћу пред Делијама дебитовати у дресу који они воле. Рекао сам неколико пута да ако и будем долазио у Звезду, то неће бити у пензионерским данима, већ онда кад могу много да дам на терену, али не знам када ће то бити".

У интервјуу који си недавно дао једним руским новинама, рекао си да размишљаш о бављењу тренерским послом, али да те "одбија" помисао на рад са играчима као што си ти. Које су то особине које те чине "тешким" за сарадњу? Да ли себе сматраш формираним играчем или се и даље трудиш да унапредиш неке елементе?

"Мало ми је тешко да овако аналитички причам о себи, али једноставно мислим да нисам лак за то фино тренерско 'обрађивање'. Можда зато што понекад и себе изненадим одређеним изборима и решењима на паркету. Нисам играч који строго поштује шаблон, а има тренера који то не воле. Што се тиче елемената за унапређење, мислим да могу да будем бољи у сваком сегменту, па чак и у асистенцијама. И трудим се да будем, из меча у меч".

НБА ЛИГА

За сада успешно одолеваш НБА изазову. Да ли си некада добио озбиљну понуду неког НБА тима и да ли је то за тебе затворена прича? Шта те одбија од те идеје? Рецимо, Шпанац Калдерон по својим физичким карактеристикама може да буде индикатор да би се и ти уклопио у тамошњу филозофију кошарке, а Аргентинац Приђони доказ да "никада није касно".

"НБА није затворена прича. Једноставно ми је добро у Европи, имам довољно изазова и заиста уживам у ЦСКА. Не јурим за НБА кошарком, али не кажем да неће доћи на ред. Слажем се да тамо могу да успем и никад нисам имао ту бојазан. Једноставно, није се до сада наместило, а видећемо шта ће бити у будућности".

"ОРЛОВИ"

Иза репрезентације Србије је солидан наступ на Еуробаскету, али ипак без остварења примарних циљева, а то су медаља и пласман на ОИ. Како би оценио учинак "орлова" и шта сада мислиш о полуфиналу против Литванаца? Мислиш ли да смо се на прави начин надоградили на светско сребро из Шпаније?

"Добро сте рекли. Били смо добри, често и одлични, али нисмо остварили зацртано. Тога смо сви свесни, али та прича је архивирана. Много нас је коштао изостанак Марјановића и Јовића, мислим да смо са њима могли до највећег успеха. Европско злато би свакако било лепа надоградња на светско сребро, али имаћемо још прилике да покажемо колико смо квалитетни, јер ова екипа ће још дуго бити на окупу".

Да ли је за бригу то што нас један пораз у "нокаут" фази готово по правилу води у нове поразе? Имамо пример утакмица за треће место у Турској 2010. и у Француској 2015, у Литванији 2011. нисмо изборили додатне олимпијске квалификације, у Словенији 2013. смо се опоравили тек у мечу за 7. место...

"Логично је то у спорту. Једноставно, дешава се свакој екипи, па и нама. Доживиш емотивно и физичко пражњење и тешко је после тога напунити батерије и поново бити максималан, а имаш мање од 24 часа. Има то везе и са искуством целог тима. Једноставно, нисмо могли да се дигнемо после пораза од Литваније јер смо изгубили утакмицу која је била кључна, а пре тога имали низ феноменалних партија. Приземљење је било болно и одразило се и на меч за треће место".

Имаш невероватан континуитет наступа за националне селекције, још из средњошколског узраста. Чак и 2013, када си био повређен, прошао си припремни период са екипом и до поласка у Словенију покушавао да се опоравиш за такмичење. Сећаш ли се последњег лета које си имао слободно и шта те мотивише да сваке године поново будеш ту? Понекад се чини да можеш више да изгубиш него да добијеш...

"Много волим своју Србију и много сам срећан што могу да је представљам у нечему. Кошарка је нешто што радим најбоље и кад год могу облачићу дрес своје домовине и даваћу за њега максимум. Заиста се не сећам последњег слободног лета, али биће их много кад се патике ставе на клин, кад завршим каријеру. До тада, ако ме послужи здравље, ту сам за Србију увек".

КАМП

Полако претачеш у реалност планове везане за покретање кошаркашког кампа. Можеш ли да откријеш када и где ће се то десити, са каквом твојом улогом и шта тиме желиш да постигнеш?

"Кошарка ми је дала, уз породицу наравно, све. Хоћу да јој вратим, хоћу да неки нови клинци имају услове да покажу колико су талентовани. То желим да постигнем са кампом ТЕО4. База ће нам бити на Сребрном језеру, где су у току грађевински радови. Сређујемо - тачније тиме се бави општина Велико Градиште, којој дугујем велику захвалност - четири терена и хотел у коме ће дечаци од 10 до 16 година бити смештени током четири смене кампа. ТЕО4 почиње са радом 10. јула и трајаће до 11. августа, очекујемо око 500 полазника и верујемо да ћемо имати шта да им покажемо, да их научимо".

"Програм сам усаглашавао са искусним тренерима, али сам га у суштини писао ја, то ми је била жеља. Мислим да је добар и да је производ мог искуства рада са заиста великим именима светске кошарке. Осим квалитета децу чека и много поклона, у виду мајица, дресова и шорцева. Свака смена ће имати свог главног тренера и неколико његових помоћника. Имена главних тренера бих свакако још сачувао, али биће респектабилна. Спремамо се већ неколико година за ТЕО4 и мислим да ћемо понудити нешто ново на кошаркашком небу Србије и Европе. Намерно кажем Европе, јер ће камп бити интернационалан. У сваком случају већ сада вас позивам да будете гости кампа и сами оцените његов квалитет".

Милош Теодосић једва чека лето, али има доста тога да уради и током зиме и пролећа. Како год прошли ЦСКА и Србија, можете се кладити да ће његово име бити међу најчешће помињанима...

ПРАЗНИЦИ
"Божић и Нова година су свакако празници које сам најлепше доживљавао као дете, али их и сада дочекујем са осмехом. Ипак, мој професионални календар је већ годинама попуњен баш у то време, па сам углавном ван куће. И ове године ће бити много мечева, али свакако ће ми стан у Москви бити окићен, а Божићна трпеза постављена".

ЛИЧНА КАРТА

Рођен: 19. марта 1987. у Ваљеву
Висок: 195 цм
Каријера: ФМП (2004-07), Борац Чачак (2005-06), Олимпијакос (2007-11), ЦСКА (2011-?)

Успеси са клубовима: финале Евролиге (2010, 2012), регионална ВТБ лига (2012, 2013, 2014, 2015), првенство Русије (2012, 2013), Куп Грчке (2010, 2011).

Успеси са репрезентацијом: СП 2014 - сребро, ЕП 2009 - сребро, ЕП У20, У18, У16 (2007, 2005, 2003) - злато.

Индивидуална признања: СП 2014 - идеална петорка, Евролига 2010 - МВП и идеална петорка, Евролига 2012, 2013 - друга петорка, ФИБА Европа 2010 - играч године, ЕП 2009 - идеална петорка.

Коментари / 0

Оставите коментар