Спријечите мамурлук

Не пијте на празан стомак, најбоље је да поједете оброк који садржи угљене хидрате, попут пасте и пиринча или масти.

Занимљивости 31.12.2015 | 10:41
Спријечите мамурлук

НАЈБОЉИ лек против мамурлука је да се уздржите од алкохола, звучи шаљиво, али је тачно. Ипак, тешко је не уживати у данима празника, а упркос мноштву народних рецепата против мамурлука, лекари тврде да правог лека нема. Али, постоје начини да ублажите вртоглавицу, главобољу, мучнину, преосетљивост на светло и звуке, малаксалост, нервозу и убрзани рад срца због претеривања у пићу.

ПРЕ

Не пијте на празан стомак, најбоље је да поједете оброк који садржи угљене хидрате, попут пасте и пиринча или масти. Храна ће успорити апсорпцију алкохола. Кад се заситите, пијте полако.

Многе симптоме мамурлука изазива дехидратација, па између сваке чашице алкохолног пића, попијте чашу воде или сока. Газирана пића не долазе у обзир јер убрзавају апсорпцију алкохола. Пре него што одете у кревет, попијте што више воде и држите чашу поред кревета, пошто ћете вероватно будити жедни у току ноћи.

ПОСЛЕ

Ако се ујутру пробудите са ужасном главобољом, вероватно нисте применили претходне савете. Заборавите на ону народну "клин се клином избија" јер ће то само да одложи симптоме, већ одмах почните са детоксикацијом. Тело је изгубило много течности и пијте много воде да бисте то надокнадили. Против главобоље ће помоћи лекови, али избегавајте оне који садрже ацетаминофен, јер у комбинацији са алкохолом, ког вероватно још има у вашој крви, може да оштети јетру. Стомак ће смирити чорба од поврћа, а витамине ћете надокнадити цеђеним соковима. Не претерујте са активностима тог дана, већ се одмарајте. Ако сте претходне ноћи баш претерали са пићем, лекари саветују да до следеће сеансе сачекате најмање 48 сати да би се тело опоравило.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар