Свјетско становништво са оптимизмом у 2016.

Широм света већина људи срећно и с оптимизмом дочекује Нову годину, показује данас објављено истраживање "Галуп" института, које указује да су Европљани песимистичнији од Азијата.

Занимљивости 31.12.2015 | 09:09
Свјетско становништво са оптимизмом у 2016.

Две трећине, односно 66 одсто испитаника, како је објавио институт "Галуп", навело је да је сретно својим животом и 54 одсто њих очекује да ће 2016. бити боља од одлазеће године.

Истраживање јавног мњења поводом краја године је показало да, поред срећне трећине, има десет одсто несрећних и једна четвртина "неутралних" испитаника.

Највише срећних људи има међу особама са већим примањима, тако да се чини да новац чини срећним, констатује "Галуп".

Што се утицаја вере на осећања тиче, осећај среће присутан је понајвише код атеиста и агностика (75 одсто), затим следе индуси, те тек католици и муслимани, а након њих будисти и протестанти.

Истраживање је показало и да највише срећних људи живи у Латинској Америци.

Што се тиче очекивања од следеће године широм света 54 одсто очекује да ће бити боља од 2015.

Једна четвртина не очекује промене, а само 16 одсто с песимизмом гледа у будућност.

Регионално посматрано виде се значајне разлике, јер је Европа са 27 одсто оптимиста далеко испод светског просека, док су Азијате са 63 одсто јасно изнад просека.

У Европи најпесимистичнији, пред Нову годину, су Италијани где је 52 одсто изјавило да очекује да ће 2016. бити гора од одлазеће, а само 15 одсто очекује бољу годину.

На другој страни, у Кини је 76 одсто оптимиста, у Индији 60 и у Русији 54 процената, а у Бразилу 50 одсто.

Када се погледа вероисповест, међу Индусима има највише оптимиста (67 одсто), док је међу католицима (38) и протестантима (37) дупло мање особа која с оптимизмом дочекује 2016.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар