Свијет 2016. дочекује у страху од тероризма

Нову 2016. годину људи широм света дочекују под сенком страха од терористичких напада и уз појачане мере безбедности, нарочито у европским метрополама међу којима су неке из опреза отказале традиционалне пригодне манифестације.

Свијет 31.12.2015 | 07:27
Свијет 2016. дочекује у страху од тероризма

Једна од таквих је Париз, чије су власти одлучиле да откажу спектакуларни ватромет у новогодишњој ноћи, мада ће јавни дочек на париским булеварима и Јелисејским пољима бити организован упркос ванредној ситуацији након прошломесечних терористичких напада на француску престоницу, за које је одговорност преузела Исламска држава.

 

У Москви ће, такође из обазривости и безбедносних разлога, први пут бити затворен Црвени трг, традиционално место окупљања становника руске престонице и туриста поводом дочека наступајуће године.

Британски медији преносе да ће трг бити затворен због страха од тероризма, док руски медији наводе да ће се у центру Москве поред Кремља снимати новогодишњи концерт због чега ће приступ имати само одређени број људи, са пропусницама.

И турска полиција је данас саопштила да је ухапсила два мушкарца у Анкари, под сумњом да су припадници Исламске државе и да су планирали напад за дочек Нове године у једном тржном центру у Анкари.
Појачане снаге безбедности, са 1.500 чувара реда, планиране су за сутра и у Бечу, чије власти, и поред упозорења од могућих терористичких напада, нису одустале од одржавања "Новогодишње трасе", највећег дочека Нове године под ведрим небом, мада нису искључиле могућност отказивања.

Аустријска полиција је прошле недеље саопштила да је низ европских престоница, укључујући Беч, добио упозорења од обавештајних служби о могућим терористичким нападима уочи Нове године, а који би могли да буду изведени уз употребу ватреног оружја и експлозива.

Истовремено, међународна коалиција коју предводе САД наставља ударе на Исламску државу у Ираку и Сирији, а ни Русија не попушта у својим ваздушним операцијама против мета џихадистичке организације на сиријској територији.

С друге стране, Исламска држава је у најновијој поруци у суботу саопштила да ваздушни удари Русије, а ни акције коалиције на челу са Вашингтоном, нису успели да је ослабе.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

31.12.2015 06:59

Познато је такође да су муслимански екстремисти и терористи спремали нападе у време римокатолички Новогодишњи Празника и дочека Нове Године по Сарајеву, Мостару, Бања Луци, Загребу. Београду и другом градовима бивше Југославије. Полиција је успјела да открије и ПОХАПСИ поједине терористе из Сарајева али колико муслимански терориста има у државама бивше Југославије и како су они организовани ОПРЕМИТИ за напад на мирне грађане нико НЕЗНА тачно да каже. Зато би било најпаметније у време новогодишње ноћи неизлазити из својих кућа и станова осим у великој нужди. Ако се мора из дома већ изаћи тада треба избјегавати мјеста на којим има велики број народа на окупу да неби недај Боже тако постали лак таргет или циљ муслиманским терористима. СУДБИНУ НИКАДА НЕТРЕБА ИЗАЗИВАТИ. ПОГОТОВО СУДБИНУ НЕТРЕБА ИЗАЗИВАТИ ЗБОГ ЈЕДНЕ НОВОГОДИШЊЕ НОЋИ. ЧУВАЈМО СЕ ЗАТО ДА БИ НАС И БОГ ЧУВАО ТАМО ГДЕ НЕМОЖЕМО САМИ ДА СЕ САЧУВАМО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

31.12.2015 08:52

Дабогда ти црко тај паметни телефон!!!