Најлуђу ноћ ће неки и овако да "прославе"

За више од 250 социјално најугроженијих Добојлија у новогодишњој ноћи биће сервиран пасуљ с месом у Народној кухињи, што ће, како кажу корисници кухиње, бити сасвим пристојна новогодишња трпеза.

Република Српска 30.12.2015 | 20:30
Најлуђу ноћ ће неки и овако да "прославе"

Пола литре варива и пола хљеба биће довољни Ратку Савићу, којем је требало тридесетак минута хода да из алтернативног смјештаја у Дому пензионера дође по оброк у насеље Миљковац, у некадашњу зграду касарне.

"Нисам сам, имам и брата, али је он инвалид. Задовољан сам храном, морам бити. Долазим сваки дан, долазићу и даље ако буде жив. Чујем да 1. јануара неће радити кухиња, шта ћу?! Снаћи ћу се", казао је за "Независне новине" Савић.

Он је затим промрзлим рукама спаковао два оброка у пластичне здјелице, хљеб пажљиво умотао и спремио у кесу и чврстим кораком кренуо ка својој скромној собици у Дому пензионера, гдје га чека брат.

Иако је превалио дуг пут од насеља Шушњари, Мирсад Чебо је у своју кесу ставио само четири хљеба, оброк није узео за своју шесточлану породицу, то ће учинити његов брат, јер се због болова тешко креће.

"Мени празници ништа не значе, преда мном је велики зид, који никада не могу 'оборити' да буде нешто добро, несто ведро да дочекам. Није ово једноставно, доћи овдје по оброк, некоме плакати и жалити се", каже Чебо, који је до почетка деведесетих година прошлог вијека радио у "Трудбенику", а сада је, каже, спао на социјални случај и оброк из Народне кухиње.

Најлуђа ноћ у животу још једног социјално угроженог Добојлије, који се није желио представити, такође не значи ништа, јер након прошлогодишње поплаве, у којој је изгубио кров над главом, живот му није лак.

Елза Хасичић, упосленица Народне кухиње, истакла је да иако 1. јануара корисници неће добити бесплатан топли оброк, имаће на располагању хљеб и конзервирану храну, те додала да се строго води рачуна да сваки оброк који буде спремљен у себи садржи месо и да често кориснике питају да ли им храна одговара.

Корисници се не жале на храну, наводи Хасичићева, али се зато жале на тежак живот.

(НН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

мирко Брдар

30.12.2015 19:55

Немогуце да у Додиковој републици постоје јавне кухиње па ово је рај на земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

30.12.2015 21:19

СРБИ БРАЋО ЗАШТО СЕ ЛАЖЕМО ДА СМО СРБИ: ПРАВОСЛАВЦИ И СВЕТОСАВЦИ КАДА СЕ ПОНАШАМО КАО ЛУЂАЦИ ЖИВЕЋИ ГОРЕ ОД БЕЗБОЖНИКА. НИЈЕ НИКАКАВ ПРОБЛЕМ У ЈАВНИМ КУХИЊАМА. ОНЕ ПОСТОЈЕ ТАКОЂЕ У АМЕРИЦИ И ПО СВИН ДРУГИМ ЗЕМЉАМА СВИЈЕТА. ПРОБЛЕМ ЈЕ У НАМА РАСРБЉЕНИМ СРБИМА. У МЕНИ И ВАМА КОЈИ СА ПОНОСОМ КАЖЕМО ДА СМО СРБИ А НИТИ ПОСТИМО, НИТИ СЕ СВОНЕ БОГУ МОЛИМО НИТИ НАШЕ СВЕТЕ И ПОУЧНЕ СРБСКЕ ОБИЧАЈЕ ЧУВАМО И ЊЕГУЈЕМО. ПОСЛЕ КАДА НАС СРБЕ ЗБОГ ТОГА СНАЂУ БЈЕДЕ МНОГЕ И НЕВОЉЕ ЉУТЕ КУКАМО КАКО СУ НАМА СРБИМА СВИ ДРУГИ КРИВИ А МИ ПРАВИ,КАКО НАС НИКО НЕВОЛИ А МИ САМИ НЕВОЛИМО СЕБЕ. ПРАВИМО СЕ ПРЕД ОНИМ КО НАС НЊПОЗНА ПРЊПИДОБНИМ И СВЕТИМ ИАКО СМО НАЈОБИЧНИЈИ ГРЕШНИЦИ И ОТПАДНУЦИ ОД БОГА И СРБСТВА: ПРАВОСЛАВЉА И СВЕТОСАВЉА КАО ВРХУНЦА ХРИШЋАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОНАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКОГ НАЧИН ЖИВОТА. НИСМО БРАЋО ПРАВЕДНИ И СВЕТИ КАКО ПРИЧАМО АЛИ НИ ГРЕШНИЦИ КАКО ТО ПОДЛО БЕЗ ДОКАЗА НАШИ НЕПРИЈАЗЕЉИ НАМА ПОДМЕЋУ. АКО СУ СРБИ ПРЕД БОГОМ И НАРОДОМ ИЗАШТА КРИВИ ОНДА ЈЕ ТО КРИВИЦА ЗБОГ ТОГА ШТО НЕПРОМИШЉЕНО ЛАКО ПРИХВАТАМО ТУЂЕ ОБИЧАЈЕ НЕ=НАЈУЋИ ЊИХОВО ПОРЕКЛО И ЗНАЧЕЊЕ. КРИВИ СМО ШТО У НЕЗНАЊУ СВОМЕ ЛОШЕ ИМИТИРАМО ТУЂИ ЗАПАДНИ НАЧИН ЖИВОТА НАПУШТАЈУЋИ ПУТ СВЕТИХ БОГООТАЦА СВОЈИХ, ПУТ СВЕТОГ САВЕ КОЈИ ВОДИ У ЖИВОТ ВЈЕЧНИ. КРЕНУЛИ СМО СТРАНПУТИЦОМ А ДА ТОГА МНОГИ СРБИ НИСУ НИ СВЈЕСНИ. АКО СУ ТАКВИ СРБИ ОСИМ ПО СВОМ ПОРЕКЛУ ПО БИЛО ЧЕМУ ДРУГОМ ЗАИСТА? А КАЖЕМО ДА ЈЕСМО. АКО ЈЕСМО КАКО ТАДА НА СЕДАМ ДАНА ПРИЈЕ НАШЕГ СРБСКОГ БОЖИЋА МОЖЕМО ДА МРСИМО У ВРЕМЕ БОЖИЋЊЕГ ПОСТА, ДА ПИЈЕМО, ЛУМПУЈЕМО И ВЕСЕЛИМО СЕ НА ТУЂИ ПРАЗНИК УМЈЕСТО ДА СНАГУ ЗА ЈЕЛО И ПИЋЕ, ЗА РАДОСТ И ВЕСРЉЕ ЧУВАМО ЗА СВОЈЕ СРБСКЕ БОЖИЋНЕ И НОВОФОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ?! УБИ НАС НЕЗНАЊЕ И НАША СРБСКА ЛУДОСТ И ПОКВАРЕНОСТ. УМЈЕСТО ДА ТУЂЕ ПРАЗНИКЕ ПОШТУЈЕМО А СВОЈЕ СРБСКЕ ДА ВОЛИМО: ЧУВАМО И ЊЕГУЈЕМО СРБИ СЕ ДАНА ОБИЧНО СА ТУЂИМ ПРАЗНИЦИМА ПОНОСЕ А СВОЈИХ ПОУЧНИХ СРБСКИ НАРОДНИ ПРАЗНИКА СТИДЕ. ПРОБКЕМ ЗА РАЗМИШЉАЊЕ. ЈЕСУ ЛИ ДАНАШЊИ СРБИ УОПШТЕ ВИШЕ ДЈЕЦА СВОГА ОЦА СВЕТОГ САВЕ ИЛИ РИМСКОГ ПАПЕ?!

Name

Босанац

30.12.2015 20:01

Добро дошли у "Швицарску"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.12.2015 20:12

Тузна прица само за твоју информацију и у Свицарској имају јавне кухиње.

Name

Макијавели

30.12.2015 20:58

Боки, човјек алудира на изјаву Шпирића кад је реко да имамо стандард Швицарске. А за кухиње лажеш, Швицарска има јавне амбуланте за фиксање наркомана, код њих нема глади.

Name

блука

30.12.2015 20:03

Јос мало ове власти и сви цемо или на казан или у казан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо2

01.01.2016 12:54

Прије рата стајали у реду за гориво уље сецер кафу сад на казану у ред народе ј..оти нас

ОДГОВОРИТЕ