Видео: Децембарски "вечити дербији" - рекорди, пенали...

Када су последњи пут Црвена звезда и Партизан играли званични фудбалски меч у децембру, понајбољи играчи ова два клуба Александар Катаи и Андрија Живковић нису били ни рођени...

Фудбал 01.01.2016 | 00:00
Видео: Децембарски "вечити дербији" - рекорди, пенали...

"По великој хладноћи и снегу…"

Био је почетак наслова новинског извештаја након првог дуела у историји Црвене звезде и Партизана који су "вечити" одиграли на Бадњи дан 1947. године. Звезда је у узбудљивом мечу славила 4:3, а премда је деловало да ће историја хтети да ће два клуба још који пут играти у зимским условима, то се ретко кад дешавало. Макар кад су у питању први и последњи месец у години…

Календар такмичења у домаћем првенству и временски услови који доминирају на овим просторима нису дозволили да се Партизан и Црвена звезда често састају у месецу резервисаном за славље, поклоне и добро расположење – децембру.

Док неке друге лиге користе ово време како би најјаче утакмице ставили у овај термин, али и максимално инсистирају на маркетиншком потенцијалу који постоји у овом месецу, занемарују тешке услове за игру, навијачи Црвене звезде и Партизана пуних 27 година нису гледали своје пулене у последњем месецу године.

За разлику од неких претходних сезона, када је у оптицају био двокружни систем, јесењи део предвиђао је да сваки клуб одигра по једну утакмицу у првенству, али је ове сезоне због већег броја мечева у овом месецу одиграно чак три кола – али без "вечитог дербија".

Постојала је шанса да се дугогодишња "традиција" разбије, али жреб је казао другачије...

За седамдесет година постојања, два клуба су се у званичним мечевима у децембру састала свега шест пута, по три пута у домаћем шампионату и три пута у куп утакмицама.

Занимљиво је и то да се "вечити" нису састајали у децембру од распада Југославије... Иако је Црвена звезда успешнија у међусобним сусретима са вечитим ривалом, Партизан је тај који је однео победу када су децембарски сусрети у питању. Неки дуели су ушли у историју, а представљамо вам их хронолошки.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 1:0, 17. ДЕЦЕМБАР 1950.

Црвена звезда: Мркушић, Тадић, Звекановић, Палфи, Ђурђевић, Ђајић, Језеркић, Митић, Томашевић, Огњанов, Вукосављевић. Тренер: Томашевић.

Партизан: Шоштарић, Колаковић, Атанацковић, Јаковетић, Јовановић, Дреновац, Валок, Чајковски, Бобек, Пајевић, Михаиловић. Тренер: Шпиц.

Први "вечити дерби" одигран у децембру десио се давне 1950. године, а баш тада су Црвена звезда и Партизан пребацили "магичну цифру" од десет званичних дербија. Ово је био њихов четврти сусрет у Купу – Купу Маршала Тита. Црвено-бели су годинама уназад били фантастични у овом такмичењу, а систем је био такав да се играла само једна утакмица.

И не само то, Првенство и Куп су се играли у једној календарској години...

"Вечити" су до полуфинала стигли убедљиво, па је тако Звезда избацила Жељезничар из Љубљане, Металац из Загреба, Одред из Љубљане и Текстилац из Вараждина, док је Партизан у свом походу био бољи од 6. октобра из Кикинде, Кварнера (после променењо име у Ријека), Пролетера из Осијека и београдског БСК-а.

Дуел заказан за средину децембра значио је и тешке услове за игру, а црвено-бели су пред више од 40 хиљада гледалаца на стадиону ЈНА победили Партизан голом Огњанова. Мреже су мировале у првом полувремену, али је Тихомир Бата Огњанов савладао Фрању Шоштарића за минималну победу.

Првенство је увелико било завршено, па су тимови све снаге преусмерили на Куп, а трећу годину заредом он је припао Црвеној звезди, пошто су у реваншу 31. децембра (!) савладали загребачки Динамо резултатом 3:0.

ПРИЈАТЕЉСКА
Партизан и Црвена звезда су одиграли и једну пријатељску утакмицу у децембру, а успешнији су били црвено-бели. Утакмица се играла 16. децембра 1951. године, а Звезда је победила 3:2.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 1:7, 6. ДЕЦЕМБАР 1953.

Партизан: Стојановић, Лазаревић, Чолић, Чајковски, Јовановић, Пајевић, Херцег, Милутиновић, Бобек, Михаиловић, Зебец. Тренер: Ћирић

Ц. звезда: Кривокућа, Станковић, Зековић, Цокић, Спајић, Златковић, Рудински, Митић, К. Томашевић, Костић, Веселинов. Тренер: Ралић

"Катастрофа Црвене звезде" – био је наслов у једном од домаћих штампаних медија након ове луде утакмице.

Први пут када су се "вечити" састали у домаћем шампионату у децембру, било је заиста бурно и остаће дуго упамћено. До дана данашњег овај меч је остао забележен као најубедљивија победа у "вечитим дербијима", а млађи навијачи ова два клуба сигурно знају за чувену фотографију семафора са ове утакмице.

Како је Црвена звезда изгубила тако убедљиво? Заправо су врло добро почели меч... Звезда је кренула офанзивно, али је Партизан после корнера повео голом Стјепана Бобека. Међутим, преко Томашевића осам минута касније Звезда долази до изједначења, а крајем полувремена почиње потпуни лом.

У периоду од 40. до 50. минута утакмице Партизан је постигао чак четири гола. По два у сваком од полувремена, а прецизни су били Зебец, Херцег и Михаиловић два пута. Већ невероватну предност само су повећавали до краја, па су Херцег и Зебец погодили по још једном у 65. и 66. минуту.

Оно што је посебно занимљиво у вези ове утакмице и уопште овог првенства 1953/54 године је то да је Звезда на крају имала најбољу одбрану у лиги (!?). Сем ових седам голова у мрежи, голмани су лопту из мреже вадили још само 15 пута. Партизан је имао први напад шампионата (77 голова, Бобек 21), али је ипак за победу био слабији од Динама из Загреба који је те године славио титулу.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 2:2, 2. ДЕЦЕМБАР 1959.

Ц. звезда: Беара, Дурковић, Стојановић, Тасић, Спајић, В. Поповић, Стипић, Маравић, И. Поповић, Зебец, Костић. Тренер: Павић

Партизан: Шошкић, Сомболац, Јусуфи, Митић, Крањчич, Васовић, З. Чебинац, Вукелић, Ковачевић, Галић, С. Чебинац. Тренер: Шпиц

Свакако најмање такмичарски важна утакмица ова два тима одиграла се 1959. године. Почетком децембра "вечити" су се састали у шеснаестини финала Куп, а и тада је пракса била да се игра само једна утакмица.

Звезда је чак два пута водила у овој утакмици, али је прво рани гол Зебеца поништио Калоперовић у 53. минуту, па се кренуло у продужетке. Није дуго требало Бори Костићу да постигне гол (најбољи стрелац Звезде у дербијима), али је само пет минута пре краја утакмице пенале за црно-беле изборио Ковачевић.

Звезда је повела преко Костића, а онда је Калоперовић промашио пенал. Међутим, "вратио" му је у следећој серији Стојановић. Погађали су потом редом Митић (Партизан), Маравић (Ц. звезда) и Вукелић (Партизан), да би Тасић промашио пенал који ће се испоставити као кључан...

Победу Партизану је у финалној серији голом донео голман Милутин Шошкић...

ПАРТИЗАН - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:2, 5. ДЕЦЕМБАР 1965.

Партизан: Шошкић, Јусуфи, Дамјановић, Бечејац, Рашовић, Васовић, Бајић, Ковачевић, Хасанагић, Пирмајер, Виславски. Тренер: Гегић

Ц. звезда: Кривокућа, Милићевић, Јевтић, Вратњан, Дурковић, Бекић, Џајић, Шкрбић, Милошевић, Шекуларац, Костић. Тренер: Топлак

Овај дерби није имао највише голова, највише гледалаца или је био од пресудне важности за титулу првака, али је то био први "вечити дерби" који је могло да види више људи него што је то капацитет стадиона.

Тада се те 1965. године догодио и први телевизијски пренос утакмице Црвене звезде и Партизана.

За разлику од претходних мечева о којима смо говорили, овај се играо на стадиону Црвене звезде и направљен је само две године пре ове утакмице. Пред 55 хиљада гледалаца Звезда је победила 2:1, а стрелци су били Милошевић у 12. и Џајић у 58. минуту, док је почасни погодак за Партизан постигао Пирмајер у 69. минуту игре.

Без обзира на то што је у питању био први директни тв пренос једне утакмице, видео запис са овог меча није било могуће пронаћи...

Те сезоне су "вечити" играли врло лоше у првенству, па је Црвена звезда била тек петопласирана, а Партизан је сезону завршио на 11. позицији са негативном гол разликом. Шампион је била новосадска Војводина којој је то била прва титула у историји.

Међутим, Партизан ту сезону неће памтити по играма у домаћем шампионату, него у Европи. Баш те сезоне (1965/66) црно-бели су стигли до финала Купа шампиона где су у финалу после преокрета поражени од Реал Мадрида.

ПАРТИЗАН - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 3:1, 7. ДЕЦЕМБАР 1980.

Партизан: Залад, Машић, Бабић, Живковић, Стојковић, Каличанин, Трифуновић, Клинчарски, Вукотић, Јешић, Варга. Тренер: Калоперовић

Ц. звезда: Љуковчан, Јеликић, Крмпотић, Б. Ђуровски, Рајковић, Јуришић, Шестић, Благојевић, Боровница, Јањанин, Репчић. Тренер: Станковић

Сва три пута када би се у првенству у месецу децембру састајали Црвена звезда и Партизан – играло се у недељу. Тако је било и 1980. године у дербију који је припао Партизану резултатом 3:1. Након двогодишњег поста без победе црно-бели су пре свега због сјајне игре Момчила Моце Вукотића уписали убедљиву победу.

Већ у 21. минуту Трифуновић је донео вођство, а дуплирао га је пола сата касније Звонко Варга. Оно што ће се пак највише памтити са ове утакмице је гол Моце Вукотића у 88. минуту. Добио је пас у простор, умакао својим чуварима из прве, а онда изломио голмана Љуковчана и послао лопту у празну мрежу.

Пораз Црвене звезде је ублажио Репчић у последњим тренуцима меча...

Прва фудбалска сезона која је одиграна после смрти Јосипа Броза Тита припала је тада Црвеној звезди, која је осим од Партизана уписала још само 4 пораза, а титулу су прославили баш у последњем колу против "вечитог" ривала када је Репчић у финишу погодио за 14. реми у сезони. Партизан је сезону завршио на осмом месту.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ПАРТИЗАН 1:1, 21. ДЕЦЕМБАР 1988.

Ц. звезда: Стојановић, Најдоски, Василијевић, Димитријевић, Ђуровски, Ивановић, Бешић, Комадина, Бурсаћ, Стојковић, Стошић. Тренер: Станковић

Партизан: Омеровић, Средојевић, Бајовић, Вермезовић, Спасић, Брновић, Ђорђевић, Клинчарски, Ђукић, Вокри, Вучићевић. Тренер: Вукотић

Последњи дуел Црвене звезде и Партизана у децембру био је још 1988. године. Колико је то далеко говори и податак да је од стрелаца са претходног дербија у септембру ове године у то време био рођен само Уго Вијеира, односно имао је свега пет месеци када се то десило, док ни Александар Катаи ни Ален Стевановић нису били рођени…

То је била "узвратна" утакмица Купа, а након новембарске победе Партизана у првом мечу четвртфинала на стадиону ЈНА (2:1), на стадиону Црвене звезде је домаћи тим повео преко Владе Стошића након сат времена игре, али је пласман у полуфинале Партизану донео Фадиљ Вокри у 81. минуту утакмице.

Куп је у то време био врло важан за Партизан пошто су те 1989. године успели да га освоје први пут после 32 године паузе, а у једној од најзанимљивијих финала које се играло у овом такмичењу Партизан је победио Вележ са чак 6:1.

Коментари / 0

Оставите коментар