Кривична пријава директору "Топлане"?

Одборник НДП Владимир Мирошљевић најавио је да ће Клуб одборника НДП/ПДП размотрити све што се дешавало у „Топлани“ и поднијети кривичну пријаву против директора Миће Миловановића.

Република Српска 30.12.2015 | 10:01
Кривична пријава директору "Топлане"?

Мирошљевић је то изјавио на јучерашњој сједници Скупштине града и позвао градоначелника Слободана Гаврановића да затражи да се испитају сви уговори о набавкама у овом предузећу, те да ли постоји злоупотреба положаја руководства „Топлане“.

"Постоје индиције да нешто није уреду са вођењем овог предузећа и то би требало да се расчисти, јер они троше новац грађана Бањалуке", рекао је Мирошљевић.

Он је поновио да је на прошлом заседању тражио уговор о кредиту ИРБ који је исправан, па је стопирана исплата, затим еколошке дозволе за реонске котловнице у Кочићевом вијенцу и Страчевици, те уговоре на основу којих се последњих дана набавља мазут, пише "Еуроблиц".

Гаврановић је одговорио да је Мирошљевићев захтјев за достављање докумената прослијеђен надлежним службеницима и вјерује да ће их и добити.

Он је поновио да је ово предузеће у тешкој ситуацији и бранио директора тврдећи да је доведен у ситуацију да се довија на све начине да обезбиједи гријање.

"Добићете информације шта се дешава у предузећу и шта све људи раде само да би Бањалука имала гријање, чак и по цијену тога да их оптужују. Нико нам не нуди помоћ и излаз, а немамо пуно избора. Или ћемо грејати како знамо и умијемо, или ћемо угасити гријање", тврди Гаврановић.

Он сматра да је „Топлана“, која је у дугу 150 милиона КМ, зрела за потпуну реконструкцију, те да су већ сви забринути за ово предузеће.

"Скоро 50 година нико није завиривао у „Топлану“, само су пуштали да тоне и оставили су нама да то распетљамо", тврди Гаврановић.

Са новом гријном сезоном на видјело су изашле и афере у вези са „Топланом“ и набавком мазута. У Градској управи прво је преправљен уговор о кредиту ИРБ од 7,8 милиона КМ, за који је град био гарант и којима је требало да буде плаћена набавка мазута. Власник предузећа „Хигат“ Милорад Михајловић оптужио је Гаврановића да је исправио уговор, како би он био тај који одобрава исплату новца његовом предузећу, а ту дозолу, како тврди, дебело би му наплатио.

Мазут није набављен на вријеме, а залихе су на измаку, па је руководство „Топлане“ било приморано да га посуђује од „Идеал петрола“ и „Ом кафе“. Осим што се не зна по којој цијени се гориво позајмљује, анализе су показале да је ријеч о талогу, а не мазуту. Бањалучани се поново трују сумпор-диоксидом, а набављене количине су довољне за гријање само до краја јануара.

"У „Топлани“ се сваке недјеље гаси котао и у колицима извози муљ који се накупи, што је доказ да се не ложи мазут, него отпад", тврди извор „Еуроблица“.

Директор „Топлане“ Мићо Миловановић јуче није одговарао на позиве. Раније је изјавио да користе мазут чија је производња и употреба дозвољена у БиХ, те да ће позајмљено платити мање, него да су набавили од “Хигата”.

Цистерне нико не мјери

Владимир Мирошљевић раније је изјавио да се у „Топлану“ довозе цистерне које се на улазу не важу, него се без контроле примају по излазној количини добављача. "Еуроблиц" пише да је на тај начин позајмљено 1.000 тона мање мазута од договорене количине и сумњивог квалитета.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

одборник

30.12.2015 09:12

Црна Бањалуко кад те Мирошљевић брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИЗО

30.12.2015 09:26

Није то ниста. Треба испитати набавку два котла на дрвну биомасу. Милионски посао а тендер наместен

Name

борик

30.12.2015 09:27

Одавно нас трују са лосим лоз уљем а разлику у парама узима Гаврановиц Слободан себи. Мафијас са краватом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борик 2

30.12.2015 09:41

Гаврановиц стари удбас, ријетко лос цовјек и најгори градонацелник Бањалуке икад. А велики лопов, спреман је све унистити само да би њему марка остала у дзепу.

Name

Винко

30.12.2015 09:29

Цуј Гаврановуца који казе сналазе се како умију.Гдје је Закон... СТЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граз

30.12.2015 09:47

Хигат је годинама опскрбљивао Толпане Ининим мазутом а цијена је била веца од осталих..Тако да се мозе закљуцити да је Хигат унистио Толпане тј опљацкао извукао новац у Аустрију а народ нек се смрзава..Наравно да није било Снсд-а и Михајловијеве везе са Додиком неби ни просао на тендеру са најскупљом понудом и најнеквалитетнијим мазутом..Е томе је досао крај све су исцрпили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родјо

30.12.2015 10:34

Гаврановиц се најбоље снашао са Л...... А Миловановић нека иде у затвор, није боље ни заслузио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

30.12.2015 11:20

Не дирајте Мићу легенда је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Котлар

30.12.2015 11:42

У задње три зиме Миловановић није мазут платио добављачима, па неће ни овај сада. Гаврановић казе да треба тајкуне уништити а плаћати им мазут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

30.12.2015 12:24

Исправно, па нека у затвору размишља исплати ли се због директорске фотеље увлачити политичарима који су незајажљиви.

ОДГОВОРИТЕ