Ускоро четврти павиљон Студентског центра

На прољеће сљедеће године биће отворен четврти павиљон Студентског центра „Никола Тесла", што ће на неки начин бити и увод за многе промјене у овом дому. У најави су строже контроле и борба с „продавцима" кревета, а цијена смјештаја не би требало да буде мијењана, бар до јесени идуће године.

Република Српска 30.12.2015 | 07:34
Ускоро четврти павиљон Студентског центра

Ово је за Пресс потврдио директор центра Зоран Бабић.

"Радови на новом павиљону требало би, ако се све буде одвијало планираном динамиком, да буду завршени у првом кварталу 2016. Предвиђено је 280 лежаја, 140 соба. Цијену смјештаја још не знамо", каже он.

Цијене стагнирају

Сљедећа година за овај студентски центар ће бити година промјена, међу којима се као још једна позитивна помиње и планирано реновирање три активна павиљона за што је издвојено 1,5 милиона КМ из економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске. Планирани су радови на канализационим вертикалама, санитарним чворовима, дијелу електрофазе, купатилима...

С обзиром на специфичност радова највјероватније ће, уколико радови почну прије јула, до када су студенти дужни да напусте собе, постепено бити сељени дијелови павиљона и премјештани студенти у четврти, нови павиљон.

 

Оно што студенте, наравно, највише интересује јесу цијене. Цијена у мензи је мало повећана, па студенти сада плаћају за три оброка три КМ, умјесто пријашњих 2,5 марака. Што се тиче самог смјештаја, повећања ће вјероватно бити, али највјероватније ништа неће бити мијењано до јесени 2016.

"Засад неће бити корекција. У прва два павиљона цијена износи седам, 10 и 15 КМ. У трећем павиљону она је већа за 15 КМ. Међутим, ако урачунамо све трошкове које имамо, од струје, воде, гријања, техничког и хигијенског одржавања дођемо до цијене од 70 КМ по лежају. Тек с њом бисмо дошли на позитивну нулу у пословању. Она свакако не би требало да буде нижа од 60 КМ. Свакако нисам за повећање цијена, али математика је неумољива, другачије не можемо више бити одрживи" каже Бабић.

Цијена се одређује на основу правилника о критеријумима и мјерилима за утврђивање цијене услуга студентског стандарда, који је усвојен 2009. Правилник, каже он, нажалост, годинама није примјењиван како треба, па центар има акумулиране обавезе што му, истиче, представља проблем у пословању.

Укинућемо илегалну трговину креветима

Зоран Бабић сматра да су промјене потребне и када је у питању „црно тржиште трговине креветима", али и конкурс за пријем студената у центар.

"Сваке године се илегално прометује око 300 лежајева, значи готово један цијели павиљон и за то имамо доказе. Продају их по цијени од 650 до 1.000 КМ. И што је најневјероватније они то објављују путем огласа с пуним именом и презименом понекад и бројевима телефона. На сједници управног одбора је било говора да ово питање пробамо на неки начин да ријешимо сљедеће године", додаје Бабић и најављује строже контроле у 2016. години ради што поштеније прерасподјеле кревета.

Невјероватно је, сматра он, да се годинама ово прећуткује и да трговање креветима пролази некажњено. Засад се студентима, за које се утврди да су продавали кревет, приликом конкурса за смјештај одузима 30 бодова. Међутим, постоји могућност да већ сљедеће године буде нешто конкретније урађено на овом плану.

Потребно је, сматра Бабић, да се увежу и Министарство просвјете и културе, Универзитет у Бањалуци, Унија студената и Студентски центар, те да министарство донесе акт по којем би био одређен начин кажњавања у случају ових и сличних прекршаја.

Конкурс по групама?

Зоран Бабић каже да је управом одбору центра предложио да приликом расписивања конкурса буду бар три одвојене групе. У прву би ишли они који имају најбољи просјек, друга група би била за социјалне категорије, а у трећу групу би спадали остали. План је и да дио капацитета четвртог павиљона буде коришћен у комерцијалне сврхе.

Извор: Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар