Тако је говорио Леми ("Моторхед")

У једном од Интервјуа који је дао, Леми се појавио у свом опуштеном стилу уз изјаву: “Нисам знао да данас треба да дам интервју”.

Свијет 29.12.2015 | 19:00
Тако је говорио Леми ("Моторхед")

На себи је имао уобичајени црни каубојски шешир, црне чизме и фармерке толико уске да се оцртавала свака контура њиховог садржаја.

Леми је живео у Лос Анђелесу 15 година, јер су му се свиђали људи и клима, односно сунце које стално сија. Американце је доживљавао као право освежење за разлику од Енглеза којима све смета.

Он је заправо био разочаран у Енглеску још од 1964. године јер никада нису одали признање његовом таленту. Напоменуо је да му одатле недостаје само сир.

Чланови групе Мотöрхеад одлучно су одбијали да иду у корак са временом и уместо тога је време ишло са њима.

“Промена звука би била попут бављења проституцијом”, рекао је Леми.

На њиховим концертима окупљали су се како стара гарда, тајко и тинејџери, што је и био доказ да време и нови правци нису успели да наруше успех ово групе.

Леми и никако није желео да чује за пензију. Увек је говорио: “Да ли постоји нешто боље од овога што сада радим. Путујем по целом свету, спавам са женама различитих националности и верских уверења и свирам музику коју волим, а која друге људе чини срећним. То је добар начин зарађивања за живот”.

Увек се љутио на сугестије да је можда превише стар за тај посао, на шта би он одговорио опаском: “Никада не бисте рекли да је Бетовен био престар за свој посао” и додао да не види разлог да постоји тренутак у животу када сви процене да је нека особа стара. “Ја нисам стар, и док год сам не одлучим да сам стар нећу ни бити стар”.

Међутим, и да му је музичка каријера пропала тј. да је Леми престо да свира, имао би много других опција што се каријера тиче. Разни продуценти су му нудили да направе ријалити шоу о његовом животу, али је он то одбио уз речи: “Живим сам и мислим да би било прилично досадно да ме људи гледају како доручкујем и играм видео игре цео дан, зар не? Уосталом, не јурим новац већ само желим да свирам у свом бенду и стварам добру музику”.

Овај музичар процењује да је спавао са преко 2.000 жена, али ниједна није успела да га “обузда”.

Има два сина Пола којег је виђао с времена на време и још једног који је одмах по рођењу дат на усвајање.

Никада није жудео за породичним животом, једноставно није себе видео у томе.

“Мењање пелена је ужасно. Деца су генерално рђава до 6. године, а тада постају људи”.

На срећу, Леми је био задовољан животом какав има, и није му било потребно ничије друштво. Најсрећнији је био на турнејама (од годину дана, седам месеци је проводио у разним градовима наступајући) а чланове бенда је сматрао својом породицом.

Лемијево право име било је Иан Фрејзер Килмистер. Родио се у 1945. Енглеској, а већи део детињства је провео у Велсу. Љубав према музици наследио је од мајке која је често свирала хавајску гитару. У Ливерпулу је у 16. години гледао Битлсе, а како је касније причао „највише му се допао Џон Ленон и његов саркастичан став према свему“.

Бенду Тхе Роцкин' Викерс прикључује се 1965. године, а након што се преселио у Лондон 1967, постаје роуди Џимију Хендриксу. Почетком седамдесетих се прикључује спејс рок бенду Хаwкwинд у коме гитару замењује басом.

1975. оснива групу Бастардс, али након што им је менаџер саопштио да се са тим именом вероватно никад неће појавити у тада актуелној емисији Топ оф тхе Попс, мењају га у Мотöрхеад који је доживео велики успех.

Леми се можда облачио као тинејџер али његове вредности су заправо биле старомодне. Сматрао је да људи треба више да читају и да мужеви треба да буду верни својим супругама. Такође је жалио за временима када су децу учили правилима понашања.

Имао је мишљење готово о свему.

Поводом све чешћих здравствених проблема и потенцијалног повлачења из музике, у интервјуу британском Гардијану 2014. Леми је рекао следеће:

„Очигледно да сам још увек неуништив. Док год могу без штапа да пређем оних неколико метара између бине и бекстејџа, не идем у пензију. Ма чак и да ми је штап неопходан за тих неколико метара, не намеравам да одустанем“.

Леми је на католички Божић напунио 70 година, а само четири дана касније је преминуо.

Време и место сахране ће накнадно бити објављени.