Италија: Студент кажњен за скрнављење споменика културе

Студент из Турске, кога су италијански карабињери ухапсили пре два дана због урезивања свог имена у древне античке стубове, мораће да плати 2.200 евра казне Градском већу, преноси данас италијански лист Коријере дела сера.

Свијет 29.12.2015 | 17:00
Италија: Студент кажњен за скрнављење споменика културе

Азис Мулту (40) урезао је име од четири слова на антички стуб на чувеном брду Палатин у Риму, користећи новчић од 10 центи. Према античким римским легендама на Палатину је вучица пронашла двојицу близинаца Ромула и Рема, где је и настала легенда о настанку Рима.

Група туриста упозорила је патролу карабињера да непознати човек урезује нешто у античке стубове, након чега је несавесни туриста ухапшен.

"Видео сам на стубовима исписана друга имена и пожелео сам да допишем своје. Нисам схватио да је то забрањено", изјавио је Азис Мулту на суђењу.

Италијански суд наложио ну је да плати 2.200 евра казне како би се стуб, након скупе рестаурације, вратио у првобитно стање.

Ово је само један од бројних случајева несавесног понашања туриста који долазе у Рим, али се мали број њих кажњава за оштећења.

У 2014. години руски туриста Акајев Казбек (42) ухапшен је након што је уклесао велико слово К на зид римског Колосеума. Слово је уклесано каменом, било је широко 25 цм и широко 25 цм. Руски туриста осудјен је на четири месеца затвора.

У Италији се повећава број туриста који случајно или намерно остављају оштећења на најпознатијем амфитеатру на свету.

Извор: Блиц

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

29.12.2015 20:47

Одакле туристи све долазе, из каквих културни средина они стижу у Италију добро се и понашају! Нека буду италијани срећни да туристи муслимани историјске споменике још и нељудски руше као У Сирији, Ираку и на Косову!

ОДГОВОРИТЕ