Иван Томић: Ово ми је највећи изазов!

Нови тренер Партизана Иван Томић причао је за Б92 о свом четвртом стажу у Хумкој, у трећој улози, изазовима који га очекују и циљевима које жели да оствари.

Фудбал 30.12.2015 | 12:40
Иван Томић: Ово ми је највећи изазов!

Са 17 година је постао играч Партизана 1993, потом је 2007. као спортски директор открио Жуку, Алмамија Мореиру и Ламина Дијару када је почела седмогодишња доминација црно-белих, а сада на крају 2015. је тренер тима из Хумске у најтежој ситуацију у клубу у последњих 20-ак година.

Иако неискусан стручњак, са тек нешто више од годину дана "стажа" као селектор У19 репрезентације Србије и два месеца као тренер Телеоптика, Иван Томић је добио задатак да врати на ноге српског гиганта који заостаје 26 бодова за лидером Суперлиге уочи зимске паузе.

Његов циљ је јасан, жели да створи компактан тим пун самопоуздања који ће заборавити суморну јесен и вратити се победничком менталитету.

"Ово сада ми представља највећи изазов, све оно што је било о томе више ни не размишљам. Наравно да када сам са 17 година дошао у Партизан као омладинац из Радничког са Новог Београда да је за мене то било нешто феноменално, невероватно и страшно велико. Али генерално не бих волео да се много осврћем на прошлост, желим да живим садашњост јер на њу могу да утичем", рекао је Иван Томић у интервјуу за Б92.

Партизан је ове сезоне био на корак од понављања највећег успеха у овом веку и пласмана у пролећни део такмичења у Европи, али је на крају остао тек у игри за освајање Купа који ће тешко задовољити захтевне навијаче.

"Бодовни заостатак је огроман, али су резултати у Европи били добри. Партизан је неколико минута делило да презими у Европи после десет година, остварио је три победе па са те стране није била толико лоша сезона. Оно што је мој задатак и циљ је да уверим играче и добијем њихово поверење да то што будемо желели да спроведемо, оно о чему будемо причали и увежбавали на тренингу да је то оно што је најбоље за њих и за Партизан. То је суштина и то је оно што ми је најважнија ствар у овом тренутку", истиче Томић.

Највећи проблем с којим ће се сусрести свакако је изостанак били каквог ауторитета код играча, јер је Томић четврти тренер у последњих 12 месеци.

"Сигурно да је по екипу много лоше када промени четири тренера у једној години, са те стране не може ни да се успостави неки систем рада, неки однос. Учинићу све што је у мојој моћи индивидуалним, групним и тимским разговорима да успоставимо што боље односе и што брже поверење, поштовање. Мислим да су то важне ствари, али као бивши играч и неко ко је дуго у клубу мислим да знам кроз шта они пролазе и да могу да осетим како је њихово присхолошко стање и шта оно што је њима у овом тренутку потребно", верује нови тренер црно-белих.

Актуелна постава није оставила претерано позитиван утисак код навијача, изузев Андрије Живковића и Абубакара Умаруа, па се Томићевим доласком призивају неки нови Жука, Мореира и Дијара.

"Везан сам за Жуку, Мореиру и Дијару, тада је и Тошић дошао о којем се мало прича, а био је један од носилаца игре. Тешко је пронаћи играча за Партизан. Не бих улазио у имена и причао о било коме. Не мора играч да буде из иностранства, али гледамо и доста њих. Већа је понуда, веће тржиште, тако да ако буде у питању неки добар странац, не бежимо од тога да доведемо и доброг страног играча", каже Томић.

Важно питање доласком Томића је какав ће стил игре гајити екипа под његовим вођством, јер је као спортски директор у сарадњи са тренером Славишом Јокановићем форсирао двојицу класичних нападача, уз само једног задњег везног, за разлику од тактике коју су гајили његови претходници у Хумској 1.

"Реално, Партизан је играо са три нападача, с тим што је један био централни и два крилна. То је веома офанзивна формација. Али не зависи формација од броја нападача, да ли ће бити један или два, већ од тенденције, колико високо стоји одбрана, колико високо улазите у пресинг, да ли на противничкој или својој половини или средини терена. То су ствари које утичу да ли играте офантивно или не, а не да ли је један нападач или два. Ако имам двојицу нападача који су супер играћу с обојицом, ако имам двојицу добрих крилних играћу с њима и једним нападачем. Немам одређену формацију. Јесмо када сам био директор играли 4-1-3-2, али зато што је Јоветић играо другог нападача, а Дијара мењао позицију. Дакле, имали смо два изузетно квалитетна нападача и зато смо могли да направимо такву формацију. У овом тренутку не могу да причам о томе, видећемо како ће се све одвијати", објашњава Томић.

Уочи прелазног рока у центру пажње биће статус најбољег играча тима Андрије Живковића, којем на лето истиче уговор, а желе га екипе из најбољих европских лига. Челници се надају да ће "Жиле" остати.

"Жиле и ја се добро познајемо, сарађивали смо у репрезентацији. Већ сам ја разговарао с њим у вези са тим и пре него што сам постао тренер. Све оно што сам му тада рекао је исто оно што ћу му рећи сада кад се будемо видели. Важно је да остави јак траг у Партизану. Мој прелазак у Рому са 22 године је била грешка јер нисам био спреман за оно што ме тамо чека. Мој утицај код Живковића није велики, ја ћу изнети своје мишљење које неће никад гледати само интерес Партизана већ и његов. Оно што мислим верујем да је добро за њега. Наравно да ће он у договору са породицом и менаџерима донети коначну одлуку која је веома тешка", рекао је Томић.

Лоши резултати у Суперлиги потпуно су отерали навијаче са "ЈНА", на последњих неколико мечева их је долазили тек неколико стотина.

"Волео бих да имам магичну формулу за повратак навијача, али то не постоји. Однос, игра, приступ, резултати, то је оно што је најбоља позивница за навијаче. Рад самог клуба, потези које се вуку, све су то ствари које битно утичу", закључио је Томић у интервјуу за Б92.

Фудбалери Партизана окупиће се око 11. јануара за почетак припрема за други део сезоне, а Томић ће деби имати 20. фебруара на гостовању против ОФК Београда.

Коментари / 0

Оставите коментар