Аналитичари: Русија у Сирији постигла циљ

Руске војне операције у Сирији биле су углавном успешне, а њихова цена релативно ниска, пренео је Ројтерс, позивајући се на оцене америчких аналитичара.

Свијет 28.12.2015 | 20:39
Аналитичари: Русија у Сирији постигла циљ

Три месеца од почетка војне интервенције у Сирији, руски председник Владимир Путин је постигао свој главни циљ стабилизовања владе Башара Асада и могао би још годинама да води војне операције овог интензитета уз релативно мали трошак, рекли су амерички војни аналитичари британској агенцији.

Ове процене су у супротности са тврдњама америчког председника Барак Обаме и његових главних сарадника да је Путин кренуо у лоше замишљену мисију подршке Асаду, коју ће тешко моћи себи да приушти и која ће вероватно пропасти, подсећа Ројтерс.

"Мислим да је неспорно да је Асадов режим, уз руску војну подршку, данас у бољем положају него раније", изјавио је један званичник америчке владе који је желео да остане анониман.

Од када је кампања почела 30. септембра, Русија је имала минималан број жртава и спремно покрива трошкове операције које аналитичари процењују на милијарду до две милијарде долара. Русија финансира рат из редовног годишњег војног буџета кој износи око 54 милијарде долара, рекао је један амерички обавештајац.

Путин је рекао да интервенција има за циљ стабилизацију Асадове владе и подршку у борби против Исламске државе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

29.12.2015 10:59

Наравно да су мањи трошкови када имају већ регистроване циљеве и када су пецизни а не као НАТО који сије бомбе гдје стигне. Многи пореде амерички и руски војни буџет. Ако се узме у обзир подпуна реализација, знање руских војних инжињера и начина дјеловања он је већи од америчког из којег се издвајају баснословне суме за пропале војне пројкте, плаћање незнања војних инжињера и расипање са бомнама и осталим наоуружањем без посебног ефекта.

ОДГОВОРИТЕ