Интервју - Радоњић: Већ имамо тим за нову сезону!

Тренер Црвене звезде отворено о појачањима, победама, грешкама, напретку Јовића, Цирбеса и Гудурића и утицају евентуалних промена на њихову минутажу. Кад му је било најтеже, а када најлепше у години на измаку.

Кошарка 29.12.2015 | 00:00
Интервју - Радоњић: Већ имамо тим за нову сезону!

"То што смо проживели у овој полусезони неко не доживи за неколико година", насмејао се тренер Црвене звезде Телеком Дејан Радоњић по доласку у МОНДО, на већ традиционални интервју на крају децембра.

Календарску 2015. и он и клуб и навијачи памтиће пре свега по победама, титулама, почетку и крају у Топ 16 фази, као и тријумфима над "вечитим ривалом" у једној најважној серији годинама уназад и другој у којој је улог био већи од престижа и "тежи" од 17 година шампионског поста црвено-белих.

За разлику од претходних интервјуа на крају године, Радоњић је овог децембра потписан и као "тренер шампиона Србије и АБА лиге" и није потребно истицати да му то ласка, као и клубу и навијачима. Међутим, и они који не прате будном пажњом домаћи спорт знају да ових дана поново "кува" у Звезди.

"Са нама никад није досадно", нашалио се председник клуба Небојша Човић на новогодишњем коктелу, дан пре него што је у великој мери разјаснио ситуацију око одласка Маркуса Вилијамса и евентуалног доласка Василија Мицића.

Да ли је субота донела нове моменте?

"Радимо на томе да се ситуација што пре потпуно разјасни. Да ли ће то бити понедељак или неки други дан - тек ћемо видети", рекао је Радоњић гостујући у МОНДУ.

Растанак са Маркусом Вилијамсом чини се потпуно извесним, а Човић је с тим у вези јасно говорио, као што је и такође јасно прећутао и ћутањем наговестио разлоге раскида. Тренер црвено-белих нема шта да дода већ реченом.

"Мислим да је пуно тога ових дана изашло у јавност када је тај случај у питању и не бих ништа додавао, ни износио нове ствари. Маркус је играч који је био ту са нама прошле сезоне, у историјском резултату, са момцима који су историјска генерација Црвене звезде и довољно је речено".

Вилијамс је склоњен из такмичарског састава непосредно уочи утакмице против Задра. Рајан Томпсон је и даље ту, али његов статус и даље изазива недоумице.

"Он данас (субота) предвече иде са нама у Словенију и биће део тима".

Да ли је у Томпсоновом случају донета дефинитивна одлука?

"Тек ће бити донета", одговорио је Радоњић.

Са друге стране, чини се да око доласка Василија Мицића има много мање недоумица.

"Желимо Васу Мицића да видимо у дресу Црвене звезде. Надам се да ће што пре доћи на тренинг, да се прикључи екипи. Познате су његове играчке особине, јер смо имали прилике да га видимо и док је био ту, а и док је носио дрес Бајерна. Кроз много информација које имам, мислим и очекујем да ће и он бити део тима који ће ове сезоне наставити у Топ 16 и у борби за АБА лигу и домаћим такмичењима".

Колико ће бити потребно да се Мицић навикне на нови систем?

"Сигурно да излази из врхунског тренажног процеса и надам се да ће ово бити само наставак рада, као и да ће његова адаптација бити врло брза, јер се враћа кући, јер ће играти у Београду, уз играче које јако добро познаје, што кроз млађе категорије, сениорску конкуренцију, кроз репрезентацију..."

Хоће ли бити појачања на другим позицијама, јер је председник Звезде наговестио долазак још једног бека или крила, а можда и центра.

"Надам се да ћемо наћи најбоље решење за тим. Толико", подвукао је Радоњић, а у наставку интервјуа још једном дотакао ту тему.

О 2015: НАЈЛЕПШИ И НАЈТЕЖИ МОМЕНТИ...

Иако током Нове године и Божића његов тим неће празновати, већ непрестано играти важне утакмице, крај године време је и да Дејан Радоњић сабере утиске из 2015.

Када погледа иза себе, он годину дели на два дела - први, окићен медаљама и украшен шампионским прстењем и други, прожет драстичним успонима и падовима, тешким поразима, па великим победама, грешкама, погоцима и великом напретку трија који је обележио крај јесени.

"Морамо направити пресек. У првом делу, у такмичарској 2014/15, узели смо сва три трофеја, играли Топ 16 и завршили фантастичну сезону која ће остати записана у историји КК Црвена звезда. Много је ту момената који су били историјски - пласман у Топ 16, трофеј, толики број освојених трофеја, начин на који смо играли, развој играча који су изазвали огромно интересовање и отишли уз велику пажњу, што је мени посебно велика сатисфакција... 2015 ће свима остати драга за причу, анализу, разговоре и подсећања"

"Исто тако, ту је и други део године, који је другачији од очекиваног. Имали смо прелазни рок такав какав је био, било је проблема са повредама од почетка, тешког уласка у сезону, било је сталних дешавања који су нас реметила и уносила немир, па смо дошли и на ивицу брзог завршетка евролигашког такмичења. Било је тешких пораза, лоше ситуације, али смо и из ње изашли као победници и направили скоро невероватан резултат"

Када је било најтеже?

"Тешке ситуације су биле утакмице у којима је се долазило до борбе за трофеје. Мени лично, најтеже су падале повреде играча и не памтим да сам се лошије осећао од вечери после повреде Луке Митровића и наредног јутра. Заиста не памтим.Ето, сада ми је јако драго што се Лука враћа много брже него што је предвиђано, јер сам испрва помислио да је готова сезона, а играће много брже него што смо замислили"

"Са друге стране, такмичарски гледано, сећам се Купа, што сам већ и истицао, који нам није био у приоритетима, али нам је био јако значајан, као тест за све што долази. Знали смо да улазимо у годинама прављен амбијент да Звезда не може да приведе посао крају и слави, да долази пролеће, у којем је наш противник био 13 година бољи од свих, не само од нас. Ту смо прошли својеврстан тест и ту сам препознао да смо кадри да урадимо шта смо урадили".

Када је било најлепше?

"У принципу, најлепше је било кад смо освојили домаће првенство, кад смо тим резултатом, великом победом 3:0, доминантно заокружили сезону. Мислим да смо победили старе проблеме тако што смо извукли поуку из свега што је прошло. Правили смо од првог дана такав амбијент и припремали се за све што се касније догодило. У тим смислу је Куп био јако, јако значајан. То ми је био јасан знак да ћемо да урадимо оно што сам и очекивао и да све приче из претходних година неће моћи да утичу на нас"

А, онда је дошла јесен, а са њом и "порођајне" муке новог тима, који је практично мењан и допуњаван од када је састављен. Потпуно другачија слика од прошлосезонске екипе, која је у истом саставу одиграла и прву и последњу утакмицу.

"Мислим да нам се више ствари десило у ових пола године него што се некоме деси у неколико година, а не у једној сезони", насмејао се Радоњић.

Таква "полусезона" донела је потпуно неуобичајене околности. Није искључено да Звезда до Нове године замени четири странца, а да истовремено улази у Топ 16 фазу испред шампиона Европе.

"Проблеми су постојали од почетка ове сезоне. Осим тих удара са повредама, и ми смо лоше реаговали на евролигашке победе, које су са собом доносиле и поразе. У једном тренутку смо, ипак, почели да се комплетирамо, да радимо јаче и да од гостовања Бајерну опет почнемо да стварамо победнички амбијент. У Стразбуру нисмо издржали до краја, али су ти млади играчи који су били на терену следеће недеље донели победу на Реалом. После ње је постало јасно да можемо да мислимо о Топ 16 фази"

"Стално су прављене компарације овог и прошлог тима, што је стварало велико оптерећење... Отишли су нам важни играчи, носиоци игре, али мора се знати да је само један Бобан Марјановић и да не можемо очекивати да неко други ради што је и он радио... Исто важи и за друге, а стално се то потенцирало, што је и логично, јер је утисак и даље био јак и јер смо сви желели да поново видимо онакву Звезду, а резултат је у једном тренутку био 'плус 46' за Реал Мадрид. У тим великим изменама и променама екипе, после кризног периода смо заиграли добро и добар резултат је и дошао. У кратком периоду такмичења смо направили тако добре резултате и то је за више од похвале..."

О ЦИРБЕСУ, ЈОВИЋУ И ГУДУРИЋУ И ЊИХОВИМ УЛОГАМА У НАСТАВКУ СЕЗОНЕ...

Три староседеоца посебно су се истакла у успешном "нападу" на пласман у Топ 16 фазу. Радоњић је пристао да о напретку сваког понаособ каже неколико речи.

- Стефан Јовић борио се целе прошле сезоне са повредама и постављано је питање да ли, пре свега физички, може да у континуитету наступа на високом нивоу. Та дилема више не постоји.

"Он је прошлог лета, после репрезентативног наступа, дошао код нас са великим самопоуздањем, са великим искуством и у неким утакмицама је показао да има капацитета, али је имао много проблема са повредама. Одсуство га је онемогућавало да ради, да тренира и да игра утакмице. На крају сезоне смо имали ситуацију да је ипак био дуго одсутан и постајала је бојазан да уопште не буде ту због оптерећења с повредама. Међутим, заједно с њим смо урадили смо све да потпуно подигне свој ниво на још виши степен и направљен је значајан искорак. Прошао је комплетне припреме, кроз тај рад видео сам да напредује и веровао сам да ће то ићи овако нормално. Добијао је све значајнију улогу и сада је такав какав јесте. Надам се да ће тако и да настави".

- Маик Цирбес наставио је тамо где је стао Бобан Марјановић. Светислав Пешић назвао га је најбољим евролигашким центром.

"Драго ми је због тих похвала. Јако ми је драго, као што би било и сваком тренеру, с обзиром на чињеницу да је он прошле године дошао код нас као други центар Бамберга. Прошле године смо имали јаког Марјановића, понајбољег у Европи, сад имамо Маика и сигурно да ту постоје неки разлози за то. У његовој игри смо пре свега ставили акценат на унутрашњу игру. На томе смо пуно радили и ту је отишао конкретно напред".

- Марко Гудурић је играч кога Радоњић познаје од 2013, када је дошао у Звезду. Током свог првог лета на кормилу црвено-белих, одвео га је, заједно са Марком Тејићем, Николом Ребићем и Душаном Ристићем на припреме уочи припрема, да би индивидуално радио са њима.

"Марко је показивао таленат и у ранијем периоду, али и показао стрпљење. Био је у пројекту раније, а ја сам имао прилике с њим да радим у неколико наврата и од првог дана овогодишњих припрема је показао да заслужује да његова улога расте и расте, што се и дешава. У неком тренутку је то изгледало као храброст, али он једноставно има потенцијал и верујем да ће у наредном периоду бити значајан фактор", застао је Радоњић.

"Морам да нагласим да ми је драго да се добро развија као личност и да пуно водимо рачуна да и у том делу његово сазревање прати улогу коју добија у тиму. Што се тиче игре и усмеравања његовог играчког развоја, у неком тренутку је изгледало да је одбрамбено јако слаб, али је показао велики напредак. Исто тако, и у нападачком делу се трудимо да све врлине стави у функцију и да их надограђује. Чини ми се да показује да и даље иде напред", додао је.

Утисак је да је свако од тројице наведених "избацио" странца који је летос доведен на његову позицију. Цирбес Софоклиса Скорцанитиса, Јовић Гала Мекела, а Гудурић Рајана Томпсона. Да ли ће Звезда и бирати евентуално ново појачање у односу на њихов напредак и да ли би њихов простор у игри могао да буде угрожен?

"Нема забринутости око тога. Они имају своју улогу у тиму и ту нема никаквих дилема. Ја немам никаквих дилема, без обзира на то да ли је неко дошао или не, или да ли ће неко доћи или не. Уосталом, Маик Цирбес је планиран да буде први центар ове сезоне, а не Скорцанитис", нагласио је Радоњић уз осмех.

"ИМАЛИ СМО ГРЕШКЕ, АЛИ ИМАМО И ТИМ ЗА 2016./17."

У осврту на конципирање актуелног састава, који је практично константно мењан, Радоњић каже да је летњи "прелазни рок" прошао у жељи Звезде да се постојећем ростеру не ускрати шанса и минутажа доласком новајлија.

Међутим, због лоших игара странаца, испоставило се да је баш постојећи кадар, уз Квинсија Милера, носио и изнео успешну борбу за Топ 16.

"Негде смо могли да доведемо играча који је сигурно бољи од ових, али да бисте били сигурни, морате да имате финансијске могућности да мирно купујете. А то није баш тако лако изводљиво у нашим условима. Довели смо играче које смо довели, испоставило се да то није добро, а сада вршимо корекције у ходу. Рок се завршава, малтене смо направили нови прелазни рок, а сада имамо и једну нову ситуацију, која је по мојој процени боља него што је била", застао је Радоњић, па објаснио:

"Ако се погледа актуелни састав, уз наговештену измену (долазак Мицића), ми малтене имамо спреман тим за следећу сезону. Наравно, могуће су варијације, али толико младих играча у тиму, са својим одређеним улогама, дају разлог за задовољство и мир за следећу годину".

"ЕВРОЛИГА, АБА ЛИГА И ПОРУКА ЗА 2016."

Дакле, скица састава Звезде за такмичарску 2016/17 је ту, али ту су и нови изазови актуелне сезоне, који тек стижу. У недељу црвено-бели гостују Тајфуну, а затим почињу и учешће у Топ 16 Евролиге, на гостовању Ефесу. У Београд се враћају 31. децембра увече.

Шта је циљ Звезде у овој Топ 16 фази?

"За разлику од прошле године, када је главни циљ био да освајамо титуле, да савладамо Партизан и када се свака утакмица гледала кроз ту призму, ове сезоне хоћемо да подједнако конкретно играмо и Топ 16. Сада нема те врсте оптерећења. Желимо да прођемо ових 14 мечева на најбољи могући начин. То је циљ. Урадићемо све што је могуће да будемо конкретни на оба фронта"

У АБА лиги, ситуација остаје јасна, као што је засад јасно и да ће два највећа Звездина ривала за титулу бити Будућност и Цедевита. Радоњић подсећа и на Мега Лекс.

"Биће неизвесно, сигурно. Ту су Будућност, Цедевита, као и ми, али ту је и Мега, која је већ у плеј-офу, која се појачава и која ће се тек појачати кад се врати Загорац. Треба видети ко ће са које позиције ући у плеј-оф. Ове године ће два меча бити одиграна у полуфиналу. Изгледало је у једном тренутку да ће полуфинале доносити то што треба, а видећемо шта ће бити коначна одлука. У сваком случају, борићемо се".

Радоњићева порука навијачима прошлог децембра гласила је: "Извукли смо поуке" Која је порука ове зиме?

"Мислим да је и ово што смо досад остварили јако значајно и да је то ново, огромно искуство и треба видети да се не дешавају падови. Већ сада је јасније да имамо бољу ситуацију за следећу годину, као што сам и истакао. Настављамо да радимо са амбицијом да остваримо контиуитет - и у освајању трофеја и у такмичењу у Евролиги. Да друго учешће у Топ 16 фази буде језгро свега и основ тог континуитета", подвукао је тренер Црвене звезде Телеком.

Коментари / 0

Оставите коментар