Може ли БиХ задржати бесцарински извоз?

Посљедњу сједницу Савјет министара БиХ одржаће у уторак, 29. децембра, међутим за сада се не зна хоће ли се на њој, пет до дванаест, наћи приједлог око усклађивања трговинског дијела Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), пише Вечерњи лист.

Босна и Херцеговина 28.12.2015 | 12:30
Може ли БиХ задржати бесцарински извоз?

Не догоди ли се то, БиХ ће се наћи под новим санкцијама Европске уније, односно биће укинуте тзв. аутономне трговинске мјере (АТМ) које су омогућавале произвођачима из БиХ извоз одређених роба на тржишта ЕУ без плаћања царинских оптерећења. Усклађивање овога дијела споразума је један од два кључна услова предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић објаснио је како су власти БиХ свјесне да морају уважити чињеницу да је Република Хрватска ушла у Европску унију јер БиХ у том смислу мора прилагодити СПП правилима и процедурама које налаже ЕУ и према којима су своје споразуме прилагодиле и све друге земље које су већ постале чланице ЕУ или оне које су отвориле поглавља, као Црна Гора или Србија.

Еврозаступник Тонино Пицула је у изјави за “Вечерњи лист” истакао како ће прилагођавање трговинског дијела споразума бити велики тест за власти БиХ.

“Већ 1. јануара Европска унија ће БиХ укинути аутономне трговачке повластице ако се у земљи не прилагоди ССП о слободној трговини. То ће бити први индикатор колико су проевропске снаге снажне надвладати отпоре према онима који садашњу БиХ сматрају добрим оквиром за реализирање својих интереса”, рекао је Пицула.

Аутономне трговинске мјере су један од инструмената Европске уније намијењене земљама процеса стабилизације и придруживања. Ове мјере имају за циљ да земљама западног Балкана отворе и олакшају приступ унутарњем тржишту ЕУ кроз асиметричну либерализацију трговине (укидање царина и квота на извоз производа у ЕУ).

Вино, шећер, риба…
 
Ове мјере уведене су БиХ као и осталим земљама процеса стабилизације и придруживања у септембру 2000. године. Царинска оптерећења или годишње квоте задржани су само на текстил, рибу, јунетину, вино и шећер.

У случају да се укине АТМ, произвођачи парадајза, краставаца, столног грожђа, јабука, крушака, марелица, нектарина, вишања и шљива били би хендикепирани увођењем царина.

Извор: Вечерњи.ба
 

Коментари / 0

Оставите коментар