Празне полице Црвеног крста у Бањалуци

Стање са залихама је алармантно-складиште нам је празно, упозоравају из градске организације Црвеног крста Бањалука. Због недостатка новца, кажу, готово да немају ни једне конзерве.

Република Српска 28.12.2015 | 08:07
Празне полице Црвеног крста у Бањалуци

Ни катастрофалне поплаве, које су биле примјер од коликог је значаја црвени крст, нису довољне да надлежни овом проблему посвете више пажње.

У једином складишту Црвеног крста у бањалуци остало је свега шест конзерви месног нареска. Кажу, и прије су имали потешкоћа са набавком залиха за ванредне ситуације, али овакву не памте.

А нису само залихе проблем. Због недостатка новца и само функционисање организације која постоји 100 година доведено је у питање, поручује Жељкица Илић, секретар црвеног крста.

“Од градске управе прошле године смо добили 5.000 КМ за наше активности, у овој години нисмо добили ни марке, разумијем ситуацију и какво је пуњење буџета, али ми смо ипак организација која је приоритет и егзистира преко 100 година”, рекла је Жељкица Илић, секретар бањалучке подружнице Црвени крст Бањалука.

И док се у Црвеном крсту жале, из градске управе поручују да не виде проблем у начину финансирања. Разлог за смањење буџета објашњавају меморандумом који су потписали са УНДП-ом. Црвени крст финансирају као и остала удружења грађана.

“Не може имати Црвени крст посебну ставку о буџету као ни једно удружење јер смо ми већ као што кажем, потписали на иницијативу УНДП-а са великим бројем локалних заједница потписали тај меморандум, имајући у виду да је број невладиних организација нарастао на преко 360 у Бањалуци”, казао је Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке.

Град Бањалука је ранијих година, за пројекте Црвеног крста издвајао приближно 80.000 КМ на годишњем нивоу. Посљедњих неколико, тај буџет је константно ишао силазном путањом. Једина ставка Црвеног крста која је остала на градском буџету је рад јавне кухиње.

Извор: Истинито

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

гост

28.12.2015 07:59

То је СРАМОТА и залосно како мозете имати кад ниста не радите! Ви све заснивате на поклонима али икуства су показала вама нетреба ни продати. Под хитно морате преци и радити по закону привредјивања како раде ЦК на западу, они купују робу и продају кад буде требало и са добром зарадом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

28.12.2015 08:03

Не занима нас опљачкани црвени крст, занима нас одбрана РС, сем тога потребно је организовати 9 јануар. Немам ја времена за глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

28.12.2015 09:01

Интерсантно кад су регале празне онда без коментара и стацу ја ту? А идеја Ц. КРСТА? Нек они дјеле измедју себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.12.2015 10:38

Па Додик каже да је остварен економски раст и да нам је најбоље у окружењу. Ето у праву је,немамо потребе ни за црвеним крстом,немају коме дијелити.

Name

Зар не?

28.12.2015 10:09

Па ми треба да будемо срећни што имају Миле, Шпирић, Шкрбић, Каја, Слобо Станковић и остали?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

28.12.2015 11:06

Да бог да да и ти требас помоц а добије твој комсија који има све !

Name

Никола

28.12.2015 11:10

А коме није јасно ма људи моји све су покрали.

ОДГОВОРИТЕ