Маме и жене спремите поклоне за сутра

Српска православна црква сутра слави дан мајки и жена - Материце. Овај празник се прославља две недеље пред Божић и највећи је хрићански празник мајки и жена.

Република Српска 26.12.2015 | 15:35
Маме и жене спремите поклоне за сутра

Обичај је да деца поране и да, унапред припремљеним концем, марамом, везицом или шалом на препад завежу своју мајку за ноге.

На тај начин деца мајци честитају празник, а мајка им заузврат дели поклоне колаче, слаткише, играчке и друге ситнице и тако се "дреши" .

Обичај "везивања" и "дрешења" представља много више од пуке игре укућана, јер се њиме потврђује веза љубави којом су повезани сви чланови хршћанске породице. Мајка се прави да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се дреши. На исти начин се вежу и све удате жене, које се дреше поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима.

Празник Материца се у новије време свечано прославља и у нашим храмовима, нарочито по градовима. Побожне жене у договору са свештеником припреме пригодну академију са програмом, у коме учествују деца са прикладним рецитацијама и певањем, а онда деца везују присутне старије жене. Оне им се дреше поклонима и припремљеним пакетићима, књигама, крстићима... Негде се организује посета болници, нарочито дечјим одељењима, где се деци носе поклони, што даје овом празнику пун хришћански смисао.

Извор: Ебраницево/Википедија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

гост

26.12.2015 15:05

Ово ме тако цуди да немам ријеци, мени је око 60 и до данас нити знам за то нити је икада у насој куци славито. Питам се ста знамо од историје или јадног СХ језика јер тога се толико износи на поврсину нека буде свију срамота. А засто онда толико Др. Наука или магистра кад незнамо написати Буквар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.12.2015 16:47

То је твоја срамота у ста си спрцио 60 год...

Name

@ Ре Боки

26.12.2015 19:26

Е свака ти част. Предухитрио си ме!

Name

Михаило Микић

28.12.2015 01:55

Због безбижничког антисрбске комунистичке идеологије и режима ЈБ Тита којег су нажалост многи СРБи прихватили у своме незнању СРБи су заборавили на СВЕТОСАВСКУ културу И филозофију државе и друштва, заборавили смо нас своју славну прошлост јер су нана СРБима комунисти насилно подметнули да СЛАВИМО њихове комунистичке празнике умјесто наших поучни СРБски, Православни и Светосавски. Тако смо умјесто Материца, Празника КОЈЕГ ИМАЈУ само Православни СРБи Светог Саве славили 8 март као дан жена. Умјесто Младенаца, Дјетинаца и Очева славили смо као дан омладине комунистички 7 бежанија а умјесто Рођења Старог СРБског Рођака Господа нашег Исуса Христа - БОЖИЋА славили смо 25 мај Титов Рођендан. Умре Тито! Црче и комунизам. Распада се Југославија као МАСОНСКА ТВОРЕВИНА а југославенством расрбљени СРБи и комунизмом обојени остадоше на некој непознатој успутној станици да чекају васкрсење Југославије и њиховог вође друга Тита за којег и незнају одакле је дошао. Зато имамо световно високо школовани народ без културе и ПРАВОГА знања који зна да прича о комунизму али НЕЗНА ни да се прекрсти нити једну значајну личност из СРБске прошлости. Такав један министар културе без културе у себи предлаже сада у СРБији да се избаци из школа вероника а Ненад Чанак се буни и сузе рони што полиција слободно сада своју Славу слави. Лакше је СРБима било турско РОБСТВУ него у ДЕМОНократије РАСРБЉЕНИХ СРБа!

Name

рале

26.12.2015 16:28

Мени је исто толико година,знам да су се увијек обиљезавали дјетинци,материце и оци сваке недеље прије Бозица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Религија

26.12.2015 22:11

То је било обиљезавано у руралним срединама. Ти си прије 30 година радио и био слободан за дрзавне празнике. Немој се цудити, а нити стидјети. Писменост је спала на ниске гране јер сви морају добити позитивну оцјену да би њихови родитељи могли гласати.

ОДГОВОРИТЕ