Људи су еволуирали да вјерују у Бога

Мало ко би рекао да религија и теорија о еволуцији имају додирних тачака, али научници сада сматрају да су дубље повезане него што се на први поглед чини.

Свијет 26.12.2015 | 12:40
Људи су еволуирали да вјерују у Бога

Страх од Божје казне можда је играо кључну улогу у развоју наше врсте, сматра један од водећих стручњака о еволуцији.

Он сматра да је вера у божанство (или божанства) које кажњава лоше понашање омогућила људима да сарађују на много вишем нивоу у односу на остале врсте с којима делимо планету.

Осећај да нас посматра свемогуће и натприродно биће можда је обезбедило и то да се људи понашају мање себично.

Професор Доминик Џонсон, стручњак за еволуциону биологију и међународне односе на Универзитету Оксфорд, сматра да је страх од Бога био једна од водећих покретачких сила цивилизације.

У новој књизи “Год ис Wатцхинг Yоу” он објашњава да је религија заправо производ еволуције.

“Способност да на основу свог понашања очекујемо награду и казну објашњава се Дарвиновом природном селекцијом, јер подстиче опстанак и продужетак врсте. Мислим да је утицај ове појаве проширен на очекивање натприродне награде и казне”, каже он.

“Богобојажљиви људи боље су сарађивали једни с другима и избегавали сукобе с ближњима, што је повећавало шансе за њихов опстанак”.

Џонсон додаје да је разлог због ког је страх од казне постао тако доминантна сила у религији у односу на друге аспекте попут љубави и алтруизма углавном последица начина на који је функционише наш мозак.

Он сматра да све веће религије истичу значај морала у избегавању Божјег гнева. Хришћани који се труде да не љуте Бога и од њега траже опроштај, добијају место у Рају. Стари завет који поштују Јевреји приказује осветољубивог Бога који притом и активно кажњава преступе. Индуси верују да грешници након смрти бивају реинкарнирани у неку непожељну животињу, а чак су и Римљани и стари Грци веровали да су природне катастрофе казна богова због човековог греха.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

глупост

26.12.2015 13:56

,,страх од бога је утицао да се људи не понашају себично,,теорија која у старту је глупост погледајте свештенике и реците јесул они себични нису зар не.страх од бога ево они се тресу од страха једино кад им кажеш ја немам од чега да вам платим а шта плаћамо,,сахране и онако устат покојник неће,рођење детета хвала богу што се правило то се и ваља родити итд,,вјера је превазиђена страр заостала из примитивнога доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

26.12.2015 15:04

Да је ово горе рецено тацно, ни један нас политицар не би смио кроцити у цркву с обзиром како су хумани, постени и несебицни. Исто вриједи и за попове окицене златом и који се возе у луксузним аутомобилима док народ претура по контејнерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумбар

26.12.2015 17:17

Тито је био једини Бог

ОДГОВОРИТЕ