Одлука Уставног суда о празницима у НСРС

У Народну скупштину Републике Српске данас је званично запримљена одлука Уставног суда БиХ којом се усваја захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске, а одредба којом је за Дан Републике одређен 9. јануар проглашена неусклађеном са Уставом БиХ.

Република Српска 25.12.2015 | 21:24
Одлука Уставног суда о празницима у НСРС

Из кабинета предсједника парламента поручују да ће Република Српска, у складу са Деклерацијом Народне скупштине, наставити да и даље слави 9. јануар као Дан Републике, у складу са Законом о празницима Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске је још 2007. године, поступајући по одлуци Уставног суда БиХ, усвојила Закон о празницима Републике Српске и, у оквиру својих уставних надлежности, 9. јануар одредила као секуларни празник – Дан Републике, саопштено је из кабинета предсједника.

"Наглашавамо да су празници Републике Српске утемељени на начелу недискриминације и не угрожавају ни национални, ни вјерски идентитет ниједног народа и у потпуности уважавају универзалне и европске вриједности и тековине", истиче се у саопштењу.

У кабинету предсједника констатују да је предметна одлука Уставног суда БиХ донесена на захтјев предлагача искључиво као политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени, али стварни циљ негација легитимитета и легалитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка у БиХ.

"Изражавамо опредијељеност и спремност да искористимо сва правна и политичка средства и одбранимо легитимне интересе и сачувамо идентитет Републике Српске, потврђен Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, а на добробит свих народа и грађана који у њој живе", наводи се у саопштењу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дм

26.12.2015 16:59

Оставио нам Алија мржњу до вијека, малог Бакирчића.

ОДГОВОРИТЕ