Лутрија: Избјеглица освојио 400.000 евра

Незапослени Сенегалац, којега је као избјеглицу спасила шпанска обалска стража кад је на малом, прекрцаном, дрвеном чамцу стигао из Марока, освојио је 400 хиљада евра на шпанској божићној лутрији, преноси Гуардиан.

Свијет 11.04.2010 | 22:54
Лутрија: Избјеглица освојио 400.000 евра

35-годишњи мушкарац по имену Нгаме, један је од 1.600 добитника велике лутрије. Добитни листић купио је у обалном градићу Роqуетас де Мар у Алмерији гдје живи са својом женом која је такође као избјеглица дошла из Марока.

'Не могу вјеровати! Има дана кад нас обоје немамо ни пет евра да подијелимо', испричао је новинарима шокирани Нгаме.

Он и његова супруга стигли су на Тенерифе прије осам година. Спасила их је обалска стража јер се мали дрвени чамац на којем су путовали нашао у проблемима.

'На чамцу је било 65 људи. Јако сам захвалан Шпанцима и њиховој обалској стражи што су нас спасили из мора', рекао је Нгаме.

Откако су дошли у Шпанију, уздржавају се повремено радећи као берачи воћа и поврћа или помажући у стакленицима. Но, Нгаме је недавно отпуштен и отада безуспјешно тражи посао.

Шпанска божићна лутрија, од миља звана 'Дебела' (Ел Гордо), једна је од најиздашнијих на свијету. Ове године била је вриједна чак 2,2 милијарде евра.

Но, за разлику од других великих лутрија које огромним износом награђују тек неколико сретних добитника, шпанска лутрија награђује неколико хиљада сретника. Та се лутрија одржава још од 1812. године, а није ју омео ни шпански грађански рат који је бјеснио од 1936. до 1939.

Божићна је лутрија у Шпанији дио традиције кад се пријатељи, колеге и породице окупе и заједно уплаћују листиће. Стандардни листић кошта 20 евра, а неколико дана прије извлачења испред уплатних мјеста формирају се дуге колоне људи.

(НН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

боб

25.12.2015 11:57

Некад и бог погледа на сиротињу

ОДГОВОРИТЕ