Исправка: У Либији су грађани ипак плаћали струју, образовање је имало недостатке, а није било ни бескаматних кредита

НАПОМЕНА: Портал БН је 25.12.2015. године објавио текст под називом "Либијци данас жале за животом и Гадафијем", а који је преузет са портала Сведок/Мондо. У тексту су пренесене неке тврдње о стању у Либији током владавине Моамера ел Гадафија, анализом фект-чекера означене су као спорне и непотпуне.

Свијет 25.12.2015 | 09:25
Исправка: У Либији су грађани ипак плаћали струју, образовање је имало недостатке, а није било ни бескаматних кредита

Према систему који је Гадафи развио доласком на власт образовање и здравствена заштита су били бесплатни у Либији. Пре доласка Гадафија на власт, само 25 одсто становништва било је писмено. Данас 83 одсто Либијаца чита и пише, а 25 одсто има факултетску диплому.

Иако ово представља чињенице, фект-чекери напомињу да се "Гадафијева Либија борила се с високом незапосленошћу, лошим здравственим суставом и емиграцијом становништва."

"Либијски режим под Гадафијем централизовао је образовање. То је значило да су ученици учили искривљену географију, користили симболе и мјерне јединице који не одговарају међународним нормама, а наставни план и програм били су строго контролисани у сврху индоктринације" - наводи се у чланку објављеном 29.10.2017. године на wеб страници Тхе Борген Пројецт, где стоји и да је тачно да је образовање током Гадафијевог режима било обавезно и потпуно бесплатно. Такође је тачно да се стопа писмености у току 42 године његове владавине повећала са 25% на 87%. Ипак, у чланку се истичу и значајни недостаци образовног система у овој земљи.

Иако је у оригиналном тексту стајало "Мало је познато да у Либији нису постојали рачуни за струју, а нису постојале ни камате на кредите у банкама које су све биле државне", ово није тачно.

Бесплатна струја, новац за станове младенцима, станови за све грађане и бескаматни кредити нису постојали.

Како Фактограф наводи, тврдње о бесплатној струји и новцу који су младенци наводно добијали за станове нису тачне:

“Радило се о социјалној држави и већина ствари које се овдје наводе извучена је из контекста”, казао је. Рецимо, није точно да у Либији “није било рачуна за струју”. Према извјешћу Међународног монетарног фонда, цијене електричне енергије биле су испод трошкова производње, међутим, грађани су ипак плаћали за електричну енергију, иако су цијене биле јако ниске. Цијене су се кретале од 1,5 америчких центи за киловатсат за потрошаче до 5,2 америчких центи за јавне установе и комерцијалне потрошаче. Није постојало нешто слично ономе што се наводи, да су сви младенци у Либији добили 60,000 динара (50,000 америчких долара) од владе да би купили први стан.

Наш извор је казао и да је тачка која се тиче бескаматних зајмова, такође извучена из контекста. Постојале су камате на зајмове, али постојали су и бескаматни зајмови као дио програма помоћи становништву, као што су постојали програми субвенције куповине аутомобила и подстицаји за оне који су се хтели бавити пољопривредом.

Право становања

"Гадафију је највише замерано да крши људска права у Либији, а мало је познато да је наредио да док год сваки Либијац не добије кућу неће ни његова породица. Тако је Гадафијев отац преминуо, а да је још увек живео у шатору. Гадафи је излазио у сусрет младенцима" - стоји у оригиналном чланку.

Ово је пак нејасно и извучено из контекста.

"Постојала је идеја да дом буде људско право, али велики број људи у Либији живи с родитељима прије брака”, кажу извори, реферирајући се на идеју изнесену у Гадафијевој Зеленој књизи у којој је он написао да је становање потреба сваке особе и обитељи.

"Гадафи је знао да је за пустињску земљу вода најбитнија па је направио велики водовод кроз Сахару који је спојио Триполи, Бенгази и Сирт и тако омогућио несметано снабдевање, али и пораст градске популације"- стајало је у чланку.

Тачно је и да је Гадафи покренуо велики пројект вештачког водотока под називом Велика вештачка река, велику мрежу подземних цевовода и аквадукта чији је циљ био снадбдевање водом обале Либије. Међутим, како нам је рекао извор из Либије, људи су из својих плата издвајали средства, тј. плаћали су порез из којега се пројект финансирао.

"Део новца зарађен продајом нафте, главног извозног артикла земље, сливао се на рачуне свих грађана Либије" - стоји у чланку, иако за ово нема чињеничне потврде.

Даље су се у тексту преносиле речи једног Либијца у Београду:

"За време Гадафија сваки Либијац је имао све! Либијац који живи у Београду, Мохамед Алсакит Абдулгасем, сматрам да је скоро све што се у медијима говорило о Гадафију неистина и да ствари стоје потпуно супротно".

Ипак овде се радило о личном ставу неименованог појединца.

Неименовани Либијац наставља са изношењем свог става:

"Кажу да је Гадафи украо наш новац. Он је живео у шатору, а његови рођаци су живели као и сви други. Чак и да је украо милионе, знате ли колико смо милијарди изгубили због рата који нас је задесио и колико сада губимо?! Сви се сада праве да не знају и нико не помиње нашу нафту.Говорили су да је Гадафи диктатор. У његово време 17.000 људи је лежало у затвору. И то су све били осуђени криминалци. Сада у затворима лежи најмање 27.000 људи.Притом, криминалци су пуштени, а у затворе су стрпани они чији је једини грех што су подржали Гадафија. Проблем није била диктатура Гадафија, већ то што велике земље и велике компаније имају економске интересе у Либији" - говори Либијац наводно.

Исти Либијац наводи и да је у земљи постојала слобода говора, али независни фект-чекери то оповргавају.

Како се наводи у чланку објављеном у Неw Yорк Тимесу 20.10.2011. године, Гадафи је, након што је извршио државни удар 1969. године, владао Либијом 42 године, елиминишући све критичаре режима на врло окрутан начин, укидајући приватне бизнисе и успостављајући оштру цензуру. Штрајкови или неодобрене медијске репортаже резултирали су затворским казнама, а илегална политичка активност била је кажњива смрћу.

Према подацима с wеб странице Лоц (Либрарy оф Цонгресс), под Гадафијевим режимом 1972. године донесен је закон који је забранио формирање политичких партија, а први демократски избори у Либији одржани су 2012. године, након пада његовог режима.

Фактограф наводи да “треба имати на уму чињеницу да се радило о бруталној диктатури која се вјеројатно не би урушила да није било побуне либијског народа”.

"Волим Гадафија јер су у његово време сви имали све! Гадафи је дао наду Африци. Желео је да направи једну банку за целу Африку. Е, ту је погодио Запад и њихове интересе. Гадафи нам говорио да се школујемо у Србији – Србија је увек представљана као пријатељ Либије и тако смо учени и у школи. Гадафи је волео Србију зато што ју је видео као непријатеља западних интереса. Подржавао је Србију и тако што је слао наше студенте овде да се школују. Говорио је да свако треба да иде у Србију и да се тамо образује" - говори Либијац у чланку, који је био споран због бројних чињеница који не одговарају стварности, стога је измењен.

Ове речи се могу приписати само личном уверењу једног од грађана Либије.

(Сведок.рс/Мондо.рс)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Марx

25.12.2015 08:30

И ја жалим за Титовом YУ, али то је прошлост на жалост, једино рјешење за свјетску кризу је Марxизам (каква Америка, Русија, Енглеска, Француска....)и његове идеје, свидјело се то коме или не. Живио Марxизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Марx

25.12.2015 08:54

Примери "марксизма" најбоље су се видјели у земљама источне Европе од 1945 до 1990 године, све заједно су пропале.

Name

ее

25.12.2015 09:06

ЗИВИО****

Name

Одговор

25.12.2015 09:10

Господине - друже, вјероватно ниси читао Марxова дјела, оно што спомињеш у свом коментару није ни близу Марxизма, јер за Марxове идеје потребно је неколико предуслова: свијест, савјест... и даље да не набрајам. Марx у својим дјелима ништа не забрањује, ништа не намеће, код Њега се све заснива на здравој и нормалној логици. Колико су искривили Марxова дјела види се само из оне реченице у којој Марx наводи: „Религија је опијум за народ“, (а зар није) гдје су тадашњи властодршци забранили религију како би лакше манипулисали са народом. о томе може наравно да се много говори, и ви вјероватно нисте спремни прихватити Његове идеје.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

25.12.2015 17:25

Марx, знаш ли ти "паметњаковићу" праву истину о твоме Марксу, да је он као њемачки Јеврејин мрзио СРБе и био САТАНАНИСТА? Вјероватно да НЕЗНАШ јер си ти нажалост као марксиста заражен сатанизмом а да тога ниси ни свјестан. Слажем се са тобом да СПАСРЊЕ СРБА није у "Америци нити Русији, Енглеској или Француској" већ само у повратку разбожених СРБа њиховим хришћанским коренима на пут Светог Саве који води у живот вјечни. Спасење СРБа није у имитирању туђих идеја већ у примјени својих СРБски народни идеја које потичу из вјере Светих Богоотаца наших, из Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота. Сваки други пут за СРБе Светог Саве је пут пропасти који води у њихову смрт и нестанак. Зато се СРБи моји драги ПОКАЈТЕ НА ВРЕМЕ ЗА ВАШЕ ЈУГОСЛАВЕНСКЕ ЗАБЛУДЕ СА КОЈИМА СТЕ РАСРБЉЕНИ, ПОКАЈТЕ СЕ ЗА СВОЈЕ ОТПАДНИШТВО ОД БОГА И СРБСТВА И ДОБРО ЗНАЈТЕ КУД СУ ГОД СРБИ ХОДИЛИ ПА СЕ БОГУ МОЛИЛИ СВУД СУ СРЕЋНО СТИЗАЛИ И СА ПЈЕСМОМ СЕ ВРАЋАЛИ, КАД СУ СРБИ ХОДИЛИ ПА СЕ НИСУ БОГУ МОЛИЛИ СА ПУТА СУ СХОДИЛИ И СА КУКЊАВИМ СЕ ВРАЋАЛИ. ДРАГИ МОЈИ СРБИ ИЗБОР ЈЕ УВИЈЕК БИО САМО ВАШ И У ДОБРУ И У ЗЛУ! ЗАТО САДА БИРАЈТЕ ИЗМЕЂУ УСПЈЕХА И ПРОПАСТИ, ЖИВОТА И СМРТИ! ИЗБОР ЈЕ ВАШ!

Name

Добро Јутро

25.12.2015 08:42

Сада би они правили Гадафија и од либијког пијеска али касно је за све,добили сте демократију па уживајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

25.12.2015 08:52

Само кад несто изгубис сазнас његову вредност.Оцито је да су Либијци добили оно сто (ни)су тразили.Постоји у народу веровање "кад ти несто не тразис,(с)надје оно тебе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

25.12.2015 16:54

Управо тако

Name

СРЈ

25.12.2015 09:00

Заискали сте добили сте. Зали Бозе оне који нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

25.12.2015 10:10

Сад пу*ите

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

25.12.2015 11:57

Сад вам , лијепо' и све вам прија без Гадафија...

Name

ре Мд

25.12.2015 20:02

Да ли је цовјек који је толико испуњен мрзњом у стању да воли икога.Никад нисам процитао нити један коментар од овог цовјека да није био пун мрзње.

Name

ВРС РВИ

25.12.2015 11:14

Нека се крве. Није ми их нимало жао. Није им било тешко видјети како остали живе и да разумију за шта се Гадафи борио. Наравно да је морао да неке стрпа у затвор или убије. Цијела Африка и Блиски исток су познати да имају групе племена које треба ујединти бар толико да живе у миру. Ово је био једини систем. Либијски студент је у БГ-у имао стан (не дом), аутомобил и 2000 њемачких марака мјесечно у оно вријеме и то све на рачун државе. Што се Марxса тиче још није схватио да је то била утопија. Еx Yу је била пред колапсом, мјере стабилизације, Анте Марковић... Да се вратим на тему, није ми Либијаца нимало жао , напротив. Умјесто да живе у благостању сада продају нафту за оружје и убијају једни друге а запад трља руке. Тако им и треба када немају мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад

25.12.2015 13:57

Е мој господине, ја не цијеним баш много тај Запад, али морамо признати да није било њих ми би се и данас убијали до истријебљења и они управо они су то спријечили да се више не убијамо, који су њихови циљеви били да зауставе тај наш рат не знам, жалим сваког недужног човјека који изгуби живот, члана породице, имовину и све друго што је годинама стицао. Ево данас видимо колико се у Сирији боре за ту ј...ну нафту, Руси, Амери и тако даље, увијек сиротиња испашта.

Name

ВРС РВИ

26.12.2015 12:45

Господине Запад. Погледај мало са стране па ћеш од стабла видјети шуму. Шта мислиш ко нас је завадио? ЦИА је "тренирала" Шиптаре да давне 1982 изазову немире. Од тога је све остало почело. Сада треба да будемо захвални управо тим што су "просипали" своје бомбе са осиромашеним уранијумом по нама, убијали трогодишњу дјецу, цивиле и возове пуне нејачи рушили све што су могли... Сви смо ми за њих колатерална штета исто као што су сада љекари без граница или 17точлана породица у Авганистану коју је убио дрогирани амерички војник док су спавали и уринирао по њима. То је покупљени клошар са улице коме су дали маскирну униформу и пушку . Они газе по лешевима да дођу до свог циља. Господине зар ниси схватио да они уништавају сваку државу која има добар стандард ако су у могућности. Не знам колико још треба да ти набројим разлога за то. Увјек су у питању ресурси или стратешки положај. Господине, ако ово западно зло не престане да опкољава Русију и Кину десиће се катаклизма. Ваљда ти јасно ко уводи своју крваву демократију...

Name

Оси

25.12.2015 12:38

Нека. Тако је кад ниси задовољан што имаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.12.2015 14:31

Да није било запада не би се ни помирили али се не би ни побили!Једноставно јачи су и владају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре на реМарx

25.12.2015 19:06

Знас ли због цега су "пропале",да знас имао би друго мисљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

25.12.2015 20:08

Јаране незнам ко овде мрзи ја који казем да пусе јер су повјеровали америма да це им бити боље дез Гадафија или ти који сматрас да сви морамо да волимо Ид и ал багдадија,на твоју залост бар за сада свако има право да казе ста мисли мада такви као ти би хтјели да буде другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису знали

25.12.2015 21:21

Нису знали ста су имали док нису то изгубили.

ОДГОВОРИТЕ