Нове мјере против загађености ваздуха

Влада Кантона Сарајево у циљу смањења загађења ваздуха у Сарајеву донијела је нове хитне мјере.

Босна и Херцеговина 25.12.2015 | 07:25
Нове мјере против загађености ваздуха

Овом одлуком се забрањује кретање аутомобила чији мотори имају норму мању од ЕУРО 3 уз појачане контроле органа МУП-а.

Ово се не односи на возила полиције, инспекције, Министарства одбране, јавног градског превоза, јавних комуналних предузећа, возила са дипломатским таблицама и возила хитних интервенција (хитна помоћ и ватрогасци).

Такође, у предвиђене мјере у оквиру Приправности укључена је и забрана саобраћаја за теретна моторна возила, укупне масе преко 3,5 тоне, на потезу Отока - Башчаршија у оба смјера, изузев у периоду од 10-15 сати и 00-06 сати.

Ово се не односи на возила јавног градског превоза јавних комуналних предузећа, возила хитних интервенција и доставна возила за прехрамбене производе.

За вријеме забране саобраћаја потребно је поставити знакове забране на улицама и прилазима угроженом подручју.

Такође, за сва постројења за сагоријевање преко 1 МW која користе чврста горива и тешка уља за загријавање издато је упозорење да смање продукцију топлотне енергије за минимално 2оЦ, саопштено је из Прес службе Кантона Сарајево.

Такође, у овом саопштењу се наводи да се од данас проводи и обустава наставе у основним и средњим школама, по налогу Министарства, а Министарство за образовање, науку и младе ће пратити извјештаје здравствених установа и стручних институција како би се одредило о наставном процесу у наредној седмици.

“У Кантону Сарајево по први пут имамо овако дуг период температурне инверзије и стабилне временске ситуације, која траје још од 03. децембра текуће године па до данас, што условљава повећане концентрације чврстих честица у зраку ПМ10, а који захтијева ефикасније мјере у циљу смањења истих”, истиче се у саопштењу Владе Кантона Сарајево.

(Анадолија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

И. Сарајево

25.12.2015 10:06

А какве су код нас мјере? Цркни, па се жали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоза

28.12.2015 09:31

Мора се забранити тоцење и возња лозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоза

28.12.2015 09:31

Мора се забранити тоцење и возња лозе.

ОДГОВОРИТЕ