Вјеровали или не - Боби је кориснији од Леброна, Новицког и Гасола!

Бобан Марјановић не добија неку велику шансу у својој првој НБА сезони, али прилику користи толико добро - да је по једној новој, а опет прилично квалитетној кошаркашкој статистици, изнад многих актуелних асова најјаче лиге на свету.

Кошарка 25.12.2015 | 20:20
Вјеровали или не - Боби је кориснији од Леброна, Новицког и Гасола!

Обично се у статистици гледа колико је ко дао поена, колико је имао ухваћених лопти после промашаја, но ти скокови и кошгетерски учинак, баш као и асистенције и освојене лопте, нису увек меродавне. Јер, шта значи када неко, а нећемо га именовати иако ћете знати да причамо о легенди Лејкерса, убаци ривалу наизглед солидних 20 поена али нико да спомене да је то урадио покушавајући чак 17 пута да да тројку, а завршивши меч са шутем 7/26? Када би прича остала на томе "Ето, дао је 20 поена, бољи је од Бобија" ... Да, бољи јесте због славне прошлости. Али, у овом тренутку - Марјановић је изнад многих легенди. Ево и како.

Због недовољне "објективности" пуког посматрања статистичких бројки, уведен је "Индекс корисности" који се често користи у европској кошарци. У њему се додају и одузимају погођени и промашени шутеви, освојене и изгубљене лопте и - заиста, то јесте фина статистичка алатка. Али, није потпуна. Јер, шта ако неко игра у тиму који због спорог ритма који гаји, има двоструко мање напада по утакмици од неких "лудо брзих", "трчи-и-шутирај" екипа? Или, шта ако неко просто добија мању минутажу? Ко може да каже какав би он био када би играо четири пута дуже од, рецимо, указаних му пет минута?

Зато је Џон Холингжер, новинар највећег америчког спортског медија, ЕСПН-а, осмислио "ПЕР" индекс (ПЕР је на енглеском скраћеница за "рејтинг ефикасности играча"). То није класична кошаркашка статистика, већ се у "ПЕР"-у све ово што смо до сада поменули (сви погоци, асистенције, скокови, блокаде, "крађе", те негативне ствари попут промашаја, изгубљених лопти и фаулова) укршта са минутажом, али и ритмом који тим користи.

И, тако се добије једна вредност, просек је око 15, која је малтене "статистичка оцена" сваког играча, те се свако са сваким може упоредити, независно од позиције, минутаже и тима за који наступа.

Баш то је омогућило да се упореде Боби Марјановић и Леброн Џејмс. Или, Марјановић и Џејмс Харден. И, судећи по ПЕР индексу, наш Бобан је бољи од обојице. И не само од њих.

Ако би се посматрали сви НБА играчи који су ове сезоне одиграли бар десет утакмица у најјачој лиги света, Марјановић би по корисности заузео нестварно високо, четврто место. Како?

Тако што је његов ПЕР индекс далеко, далеко изнад просека - износи 28,53. То што Боби има просеке од 3,7 поена и 2,1 скок по мечу... То некоме са стране може звучи довољно да каже "па, он ништа не доприноси на терену!". Али, када се кроз ПЕР индекс "провуче" свака његова акција, сваки минут, па ма колико се он ретко дешавао, када се томе дода искоришћена шанса и сама игра Спарса чији је Боби део, онда... онда је Марјановић четврти у лиги по коришћењу указане прилике.

Ево десет најкориснијих НБА играча у овом тренутку:

1. Стеф Кари (Голден Стејт) ПЕР индекс 32,61

2. Расел Вестбрук (Оклахома сити) 30,48

3. Кевин Дурант (Оклахома сити) 29,35

4. Бобан Марјановић (Сан Антонио) 28,54

5. Каваи Ленард (Сан Антонио) 27,55

6. Леброн Џејмс (Кливленд) 27,06

7. Џејмс Харден (Хјустон) 25,59

8. Ентони Дејвис (Њу Орлеанс) 25,12

9. Хасан Вајтсајд (Мајами) 24,91

10. Блејк Грифин (ЛА Клиперс) 24,37

У овом тренутку, Никола Јокић је тридесети по корисности у НБА лиги са ПЕР индексом 21,66, а Немања Бјелица дели 321. место са 9,75.

Некоме ће можда све ово звучати нестварно, но ово је прича не о обичном гледању бројки, већ о сагледавању конкретности неког играча у зависности од минута проведених на терену, као и ритма који користи његова екипа.

А Бобан Марјановић је не само четврти од почетка сезоне, већ у овом месецу, децембру, само су два играча боља од њега по ПЕР индексу, Индијанин Џо Јанг (37,7) и Оклахомих Камерон Пејн (36,5). Боби је трећи са 36,1 индексних поена у овом месецу, па је тако по децембарским партијама и испред Рајана Келија из Лејкерса (31,4) и МВП-а лиге Стефа Карија (29,8), и Расела Вестбрука из Оклахоме (28,7) и свих осталих.

Делује чудно?

И јесте. Али ове бројке бар узимају у обзир све оно што класична статистика не показује.

Коментари / 0

Оставите коментар