Укида ли се вјеронаука у Лозници?

Најава могућег укидања наставе веронауке, у неким разредима српских школа, представља, чак и у овој фази, најорганизованији удар на верске слободе и обављање мисије Српске православне цркве у последње време, када смо поверовали да тако нешто може да потекне само од заклетих противника СПЦ, рекао је за „Новости“ протођакон др Љубомир Ранковић, главни и одговорни уредник издавачке куће „Глас Цркве“, Епархије шабачке СПЦ.

Србија 24.12.2015 | 10:15
Укида ли се вјеронаука у Лозници?

Ранковић истиче да је, због таквих најава, Епархија шабачка, чији је епископ Лавренетије и члан Светог архијерејског синода СПЦ, „на ногама“, последњих дана, зачуђена и забринута, и да „сигурно неће лако прећи преко те теме“.

"Због тога ћемо, у суботу вече, у просторијама лозничке Цркве, где је седиште Канцеларије за веронауку наше епархије, уз промоцију 10 књига из едиције „Достојевски у рукама Бога живога“, одржати и расправу поводом најава да се, у знајачјној мери, стави по страну ова важна и драгоцена настава, не само за СПЦ, већ и за народ и државу", поручује др Ранковић.

"Нико, баш нико, не би требало да се „уздигне“ тако далеко и да ради на томе, јер би последице биле несагледиве.Желимо да знамо коме је до тога стало и да нађемо заједнички начин, као држава и црква, да се томе одупремо.У супротоном, лоше нам се пише".

Ранковић истиче да ће зборовања, на ту тему, почети баш у Лозници, где ће се чути снажне рећи и поруке Одбора за веронауку Епархије шабачке СПЦ, где је ова настава и најорганизованија и где има највише ученика који је похађају у СПЦ пропорцијално оним који похађају основне и средње школе.

"Не треба нам, у овим временима која су тешка, рекао бих драматична, да стављамо сами себи со на љуте ране као да нам није доста постојећих за наш род, веру и државу", истиче протођакон др Љубомир Ранковић.

Аутор: В.Митрић

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Овца

24.12.2015 09:29

Ово све дојади И богу И народу. О чему причамо? Тешка времена, на челу тешких времена увјек политичари у друштву клера. Коме је најтеже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И тако

24.12.2015 09:41

Срби цy умјесто Бога узели комунизам, а сада умјесто Бога хватају се еврофанатизма, и после ко нам је крив???

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

24.12.2015 14:03

Да ли ће неко вјеровати или неће,свако одлучује сам за себе. Већина комуниста, у вријеме најхуманије државе на свијету, су били моралнији од даншњих вјерника, лицимјера, чији је расадник СПЦ и то лицимјерство се пренијело на збуњени народ, који не зна ништа о вјери, а хтјели би бити вјерници. Тековине овог времена су национализам, шовинизам и фашизам, чији су недвосмислено, чувари све религијске заједнице на овим просторима.

Name

атеиста

24.12.2015 09:52

Из вере попови су народ отерали а не Бог .Слобода вероиповести ваљда подразумева слободу избора да ја који нисам верник и не верујем не морам да уцим оно сто не зелим. Слобода знаци равноправно заступљеност вјере али и слободу вјерских окова за нас који не верујемо ни у једну религију. Ста мене брига кад је Мојсије млатио стапом по мору то нек уци ко зели, а не мозете натеривати да мора уцити онај који не зели. У сколи морају бити предмети неопходни за сколско, а не верско образовање. Веронаука не мозе бити ни у саставу Српског језика јер је Хрисцанство настало после Српске историје и гле парадокса њега је римски владар царства Србин Константин у овом облику и створио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И после Тита ,тито

24.12.2015 10:04

Пре су се противници православних традиција крили иза комунистицке завесе а данас? Нека им Бог подари памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре атеистс

24.12.2015 10:27

Но цоммент

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ АТЕИСТА

24.12.2015 12:16

Православац или Србин-шта је старије.Овдје људи не могу да схвате да су атеисти СРБИ, који своју крв су спремни да положе за своју СРПСКУ земљу али нисмо за цркву.Хришћани су 300 година убијали Србе да нам натуре туђинску јеврејску црквену историју.Има ли у Библији,СЛАВИШЕ,МИЛАНА,ДРАГАНА,ГОРАНА,АЛЕКСАНДРА,БОГДАНА,ВЛАДИМИРА,НИКОЛЕ,,,,нема.Зато што су попуњена именима,,ИСАК,ПЕТАР,ЈОВАН,ВАРНАВА,ЈОАКИМ,МОЈСИЈЕ,ДАВИД,СОЛОМОН,АВРАМ,ЈОВ,ФИЛИП,ЈУДА,,,.Да ли ви уопште знате да је српски а не црквени календар старији од јеврејске историје,па срби моји погледајте која година пише на смедеревској тврђави,погледај која година пише у светим акатистима нашега светога Саве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.12.2015 12:50

Нас хрисцане це унистити комунисти атеисти и педери а не Ид

ОДГОВОРИТЕ
Name

атеист-не комунист

24.12.2015 14:03

..Нас хришћане ће уништити атеисти,комунисти и педери-цитат...стварно да човјек не повјерује кад пола свештеника избацила црква баш због педерлука и од њих пола су владике,другу половину због крађе пара дакле безбожници.Замисли попа Прерадовића који је ашовом кажњавао особу која се обратила за помоћ одвикавања од дроге замисли коме,,Цркви,,и он је сада покојни зар је то милост Божија. Ашовом ударати вјерника који је свој живот дао на поверење у руке Црквеном лицу и цркви.Атеиста не може бити комуниста јер је комунизам такође вјера исто као и Хришћанство и из исте јеврејске кухиње настао толико о атеизму.како је исус постао син божији тако што је 324 године на никејском сабору простом већином гласањем присутних владика са 14 гласова више изгласан као син божији а о исламу је смешно и причати као о божанству јер и сами извор јеврејске торе је лажан-узмите само почетак и питајте јевреје кога је оженио КАИН кад су њих четворо били једини људи на земљи поред адама и еве каин је убио авеља и прогнан је у земљу нанајску итд.. тамо пише лепо да је отишао у,,ЗЕМЉУ ДАКЛЕ ДРЖАВУ ВЕЋ НАРОДА,,и нашао себи жену и имао потомке прочитајте библије а не слушајте лажи и на основу те јеврејске лажи настале су све остале лажне религије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

24.12.2015 15:08

Комунисти КПЈ су једини у историји водили и изборили побједу и створили дрзаву по мјери обицног малог цовјека. То је истина, кад неко направи боље за малог цовјека, ја нецу вíсе бити комуниста и бранити комунизам. До тад ја сам комуниста и атеиста.

Name

ре xxл

25.12.2015 08:39

Изједнацавати (сиромасити) богате који генерацијама граде своју имовину и знање са пролетерима (бескуцницима,гољама)који никада ниста нису знали и имали,није напредак.То је била комунистицка Југославија.Далеко им лепа куца.Али,кад комуњаре скину одело комунизма и обуку се у одело демократије преко ноци, е то је горе од цистог комунизма.Онда се добија "вук у јагњецој кози".Дрзава је онолико јака колико има постених висевековних богатаса а не оних који су се накрали за десет- двадесет година свога зивота.Постоје људи они који не виде суму од дрвета.

Name

носталгичар

26.12.2015 14:19

Атеиста није комуниста.Рећи да у време комунизма није било богатих људи то је лаж. Све занатске фирме су биле приватне,пољопривредници су имали по 200 говеда,оваца,свиња,приватни млинови,сувласници бензиских пумпи, итд,,.адвокати су били приватници,зубари су били приватници али доктори нису као данас прегледали у државној болници а упуту давали у своју приватну болницу а утрошени материјал операције наплаћивали приватно а расходовали државно-лепота.Комунизам могу осуђивати само свештеници јер у то вријеме је вјера била слобода појединцу на вољу а данас је насилно уведена од вртића до гробића, смрти. Колико кошта грех зависи од прилога јел то демократија,,ПОСТАВИО БИХ СВИМА ВАМА АНТИКОМУНИСТИМА ПРОСТО ПИТАЊЕ-КАКО БЕСКУЋНИЦИ ТИТОВИ НАПРАВИШЕ БОЉУ ДРЖАВУ ОД ДАНАС БОГАТИХ И БОГУ УГОДНИХ СВЕШТЕНИКА-ПА ПРОСТО ТАКО ШТО СИРОМАХ ВОЛИ СВЕ А БОГАТИ И ЦРКВА САМО ПАРЕ И СЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ