Озбиљно упозорење на загађеност у ФБИХ

Загађеност ваздуха с којом се већ даним боре становници поједних дијелова Федерације БиХ дошла је до критичне тачке, а Завод за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево апеловао је на грађане да без веће потребе не напуштају нити провјетравају своје домове.

Босна и Херцеговина 22.12.2015 | 21:00
Озбиљно упозорење на загађеност у ФБИХ

Разлог овог узнемирујућег апела је повећање концентрације сумпор-диоксида и прашине у ваздуху која траје скоро мјесец у континуитету.

Директорица Завода КС Сена Софтић-Таљановић рекла је да ће грађани већ након неколико минута боравка на ваздуху осјетити главобољу и проблеме са дисањем.

"Уколико грађани буду имали потребу изаћи вани, онда обавезно треба да користе хируршку маску, газу преко које иде шал, како би заштитили дисајне путеве. Ово се односи на хроничне болеснике и здраве особе", рекла је Софтић-Таљановићева. Додаје да су најризичнија група дјеца и ученици.

"Дјеца која су прва смјена одлазе у школу у раним јутарњим, а друга се враћа у касним вечерњим сатима. Та популација је изложена ризику од штетних материја које се налазе у смогу. Здравље им је директно угрожено, такође присутан је и страх родитеља пустити дијете у школу по оваквом времену, ко им гарантује безбједност", пита Софтић-Таљановићева.

Тренутно нема никаквих најава да би настава због опасности по здравље дјеце могла бити отказана. Стручњаци упозоравају да грађани мање користе аутомобиле, а више јавни превоз, треба избјегавати задржавање на отвореном простору, што више времена проводити на планинама… Препоручују и обавезно кориштење заштитне маске.

У ЈУ "Апотеке" Сарајево казали су да тренутно немају хируршких маски, али да би требало да стигну за два дана.

Из Федералног хидрометеоролошког завода саопштили су да је због загађености ваздуха у Кантону Сарајево, те општинама Какањ и Зеница још на снази приправност. Наводе да синоптичка слика не предвиђа значајне промјене у наредним данима.

Иако је у Кантону Сарајево ваздух већ данима веома загађен, анализа штетности по људско здравље честица које удишу становници Сарајева још није урађена. Стручњаци годинама упозоравају како је потребно урадити те анализе. У Сарајеву је и даље на снази први степен, односно стање приправности, и нема услова да буде проглашен други степен узбуне који је проглашен протекле седмице када су у граду забиљежене вриједности од 350 микрограма по метру кубном. Тада је Сарајево "парирало" Пекингу, гдје је на снази највише упозорење.

Проблем загађења желе што прије да ријеше у Тузли и Лукавцу, гдје су организације цивилног друштва покренуле потписивање петиције путем интернета, којом се од надлежних тражи хитно реаговање ради боље заштите здравља грађана.

Око 2.000 грађана Лукавца јуче је мирним протестом затражило од надлежних институција да контролишу привредне субјекте и смање енормно загађење у овом граду. Од Министарства околиша и туризма ФБиХ траже да преиспита дозволе за рад и степен загађења од стране фабрика.

Извор: Независне новине

Един Делић, предавач на Рударско-геолошком факултету Универзитета у Тузли и члан Форума за заштиту околиша Лукавца, казао је да грађани јесу свјесни да живе поред индустријских димњака, али да је загађење дошло до тачке која више није подношљива.

"Док загађивачи упиру прст једни у друге, издају се околинске дозволе за нове спалионице", казао је Делић. Он је подсјетио јавност да се у болницама грађани Лукавца лако препознају због лоше крвне слике, а што је повезано са загађењем са којим живе годинама.

Грађани Лукавца данас су носећи маске и транспаренте испричали како се свакодневно боре са загађењем до те мјере да ујутру окаче бијели веш, а покупе га црног. Надлежни препоручују да не излазе ван кућа и станова, што је код грађана изазвало негодовање.

Поштари са маскама

Да су упозорења стручњака о великом загађењу ваздуха озбиљно схваћена, показали су призори из Сарајева, гдје се на улици масовно могу видјети становници са маскама на лицу. Савјете љекара послушали су и поштари, који су пошиљке разносили заштићени маскама.

Коментари / 0

Оставите коментар