Суђење Насеру Орићу почиње 26. јануара

У Суду БиХ 26. јануара почеће суђење ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу због злочина над српским заробљеницима 1992. године на подручју Сребренице и Братунца, речено је данас на другој статусној конференцији.

Босна и Херцеговина 22.12.2015 | 11:50
Суђење Насеру Орићу почиње 26. јануара

На првој статусној конференцији, одржаној 24. новембра, тужилац Мирослав Јањић најавио је испитивање 30 свједока, међу којима ће бити један заштићени свједок, као и извођење 63 материјална доказа.

Суд БиХ потврдио је 9. септембра три тачке оптужнице против Орића и Мухића за злочин над ратним заробљеницима, односно да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Оптужени су 19. октобра негирали кривицу пред Судом БиХ.

Орићеви браниоци су 9. новембра поднијели поднесак Хашком трибуналу од којег су затражили да нареди Суду БиХ обуставу поступка за ратне злочине у Сребреници против њиховог брањеника с обзиром на то да му се већ судило за те злочине и да је 2008. године у Хагу правоснажно ослобођен кривице.

Трибунал у Хагу је 11. децембра одбио захтјев Орићеве одбране за обустављање поступка у Суду БиХ. У образложењу одлуке наведено је да је Орић у Хагу ослобођен кривице по командној одговорности за убиство једне особе у полицијској станици Сребреница и шест особа у згради општине, док му се тренутно на терет ставља да је лично убио једно лице у селу Залазје, као и да је са још једним припадником такозване Армије БиХ учествовао у убиствима двије особе у Братунцу.

Судија Механизма за међународне трибунале у Хагу Лин Дакјун сматра да се тачке оптужнице у БиХ о убиствима битно разликују од оптужби у Хагу када се пореде начин, вријеме и мјесто наводних злочина.

Орићев бранилац Лејла Човић данас је информисала Суд да је одбрана поднијела поднесак Суду у Хагу којим се тражи дозвола за улагање жалбе на његову одлуку.

"Сматрамо да је наш захтјев основан, да смо понудили довољно аргумената и да је захтјев одбране апсолутно оправдан. Од Трибунала тражимо да нам дозволи да уложимо жалбу, нарочито због чињеница и околности које се односе на изнуђивање исказа свједока против Насера Орића. Сада чекамо одлуку Трибунала", рекла је Човићева.

Она је информисала Суд и да је од главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића затражено испитивање навода изјава свједока Самира Авдића, који је рекао да је био присиљен давати лажне исказе против Орића, али и улога осталих свједока у смислу да ли су и они саслушавани у Србији и да ли су били принуђени давати исказе против Орића.

Орић се брани са слободе, уз ограничено кретање само на подручју Федерације БиХ и обавезно седмично јављање надлежним полицијским службама.

Он је 26. јуна изручен БиХ из Швајцарске, гдје је ухапшен 10. јуна по потјерници Србије због ратних злочина почињених у селима око Сребренице.

Орићево изручење из екстрадиционог притвора, у којем је провео 14 дана, тражила је Србија, али и БиХ, након чега је швајцарски суд одлучио у корист БиХ.

Почетак главног претреса заказан је за 9.00 часова.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

зумба

22.12.2015 11:16

Потпуно невин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

22.12.2015 19:10

ЗУМБА, НИЈЕ НАСЕР ОРЛИЋ НЕВИН НИ ПО ЈЕДНОМ ПИТАЊУ У ВЕЗИ ПОЧИЊЕНИХ ЗЛОЧИНА НАД СРБСКИМ НАРОДОМ У ПОДРИЊУ ВЕЋ ОН ТРЕБА САДА КАО НЕКАДАШЊИ ПРИПАДНИК ДРЖАВНЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ ДА ЈАВНО ОТКРИЈЕ УЛОГУ УДБЕ У ШИРЕЊУ МРЖЊЕ МЕЂУ ЈУГОСЛАВЕНСКИМ НАРОДИМА И ЊЕЗИНОЈ УЛОЗИ У ОТПОЧИЊАЊУ И ВОЂРЊУ РАТА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ!

Name

за зумбу

22.12.2015 19:40

Невин казес? Као моја бака Стака.

Name

за зумбу

22.12.2015 19:41

Невин казес? Као моја бака Стака.

Name

Јохан.

22.12.2015 11:23

Кољаче осудити оштро.Није ни он имао милости кад је клао невин народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗУЛФО

22.12.2015 12:05

ТАМАН ЧОВЈЕК ПОЋЕО ДА УЖИВА, А ОНО НЕКАКВА СИПА ХАПСИ ПО ДУЊАНЛУКУ ВАС ЦИЈЕЛОМ. НИЈЕ ТО РАХМЕТЛИ АЛИЈА ТАКО МИСЛИО. АЛАХ НЕКА БУДЕ ШЊИМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

22.12.2015 12:06

Крволоку не требају судити његови саборци него му требају судити породице дјеце коју је поклао и пекао на ражњу он и његова хорда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добри Бошњанин

22.12.2015 12:09

Овога треба осудити и што је ко задња пи*ка здимио хеликоптером из Сребренице и оставио војску и народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

22.12.2015 14:13

Љепотане мој недај се не мозе нам нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

докази

22.12.2015 14:20

Ето вам срби прилике да доказете вец једном јел овај го..ар крив Или не.Имате доказе предоците суду .....прицате да је овај го..ар побио 3000 Срба.Изволите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

22.12.2015 15:24

КАКАВ ЗЛОЦИНАЦ ПА ОН СИГУРНИЈЕ СЕТА ПО МИЛИЦИМА НЕГО ЈА СТО САМ РОДЈЕН ИСТО САМ СЕ БОРИО ПРОТИВ ТОГ ЗЛОСТВОРА РАЈКО МУ ОМОГУЦИО КАМИОНИ НА РУДНИКУ ЊЕГОВИ РАДЕ А ТАЈ ИСТИ НАСЕР ЈЕ НАПРАВИО МАСАКАР НА РУДНИКУ НАС ПРОГАЊА КОИ СМО БРАНИЛИ И ГИНУЛИ ЗА РУДНИК ДОК НАСЕР УЗИВА И БОЉЕ ЈЕ ЦЈЕЊЕН ОД БИЛО КОГ СРПСКОГ БОРЦА.ЈЕБ,М ТЕ СРРРРБИИНЕ,

Name

ЗЕНГА

22.12.2015 16:35

ТАКО ЈЕ МИ РАТОВАЛИ ДА БИ ДАНАС НАМА И НАСОЈ ДЈЕЦИ БИЛО БОЉЕ А ОНО НАЗАЛОСТ БАС КАКО ТИ НАПИСА НАСЕР КРОЗ МИЛИЦЕ ТЕРА ДЗИПА ОПКОРАЦИО БИЈЕЛУ ЛИНИЈУ КОВАС ЈЕ.БЕ СРБИ ЦИК ПРОДЈИ ТЕ МИЛИЦИЈА ОКРЕЦЕ ГЛАВУ КОБАЈАГИ НЕ ВИДИ Е МОЈ СРБИНЕ ЛУДИ СРБИНЕ.