Ухапшено 11 лица у вези са тероризмом

По налогу тужиоца из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ, на подручју Кантона Сарајево, проводи се свеобухватна акција коју реализују чланови Федералне управе полиције уз подршку партнерских полицијских агенција и ОБА БиХ.

Босна и Херцеговина 22.12.2015 | 08:27
Ухапшено 11 лица у вези са тероризмом

Мета активности су око 15 особа, за које постоје сазнања и докази да су блиски и одржавају контакте са радикалним групама и структурама ИСИЛ-а, као и структурама повезаним са особама на ратиштима Сирије и Ирака.

У оквиру претреса, врши се претрес два мјеста вјерског окупљања радикалних особа, као и више кућа и приватних објеката које користе.

Приликом претреса, пронађени су одређени доказни материјали, који указују на повезаност са структурама ИСИЛ-а.

Ухапшено је 11 особа које се сумњиче за кривична дијела која се доводе у везу с тероризмом. Како незванично сазнајемо, ухапшен је и један од главних вођа групе која је припремала терористички напад.

Битно је истаћи да се претреси врше и у насељима у близини мјеста Рајловац, гдје се прије два мјесеца десио терористички напад у којем су убијена два војника ОС БиХ.

Тужилаштво БиХ поручује грађанима БиХ, да Босна и Херцеговина има капацитете да открије и процесуира особе повезане са тероризмом и радикалним групама, те да ће заједно са полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ, као и са партнерским агенцијама у иностранству, преузети све активности, како би се отклониле терористичке пријетње и опасности за грађане Босне и Херцеговине.

Наведене особе под истрагом су због казнених дјела јавног подстицања на терористичке активности и врбовање ради терористичких активности из члана 202а. и 202б. КЗ БиХ.