"Добио сам мандат за формирање владе"

Шпански премијер Маријано Рахој изјавио је данас да је, послије недјељних избора, добио "демократски мандат" да покуша да формира владу која ће његовој земљи дати политичку стабилност у наредних четири године.

Свијет 22.12.2015 | 07:17
"Добио сам мандат за формирање владе"

"Народна партија вјерује да има одговорност и мандат да започне дијалог и истражи одрживост стабилне владе која би могла да понуди неопходну сигурност у и изван Шпаније", рекао је Рахој на конференцији за новинаре послије састанка за званичницима своје странке, преноси Ројтерс.

Рахој је истакао да ће та понуда важити само за партије које бране јединство Шпаније.

Претходно је лидер десничарске странке Сиудаданос (Грађани) Алберт Ривера, која је заузела четврто мјесто на изборима у Шпанији, изјавио да његова партија неће бити дио будуће владе и да ће остати у опозицији.

Истовремено, двије главне љевичарске партије у Шпанији тврде да неће дозволити владајућој Народној партији премијера Маријана Рахоја да оформи нову владу.

Шпанска Социјалистичка партија, која је заузела друго мјесто након недјељних парламентарних избора, саопштила је да ће гласати против тога да Рахој формира нову владу, преноси АП.

Представник социјалиста Цесар Луена рекао је да ће се Народна партија, која је освојила највише гласова, имати проблема у формирању владе, али да их социјалисти неће подржати.

Он је тиме искључио могућност успостављања коалиције без преседана између двије странке, које су доминирале шпанском политиком деценијама.

Пабло Иглесиас, лидер шпанске партије Подемос, која је заузела треће мјесто на парламентарним изборима, изјавио је да неће дозволити владајућој Народној партији да оформи нову владу.

"Да не остане сумња... Подемос неће ни активно ни пасивно дозволити владу ПП", рекао је Иглесиас на конференцији за новинаре.

Народна партија је освојила већину посланичких мјеста - 124, али то ни близу није довољно да самостално формира владу. За апсолутну већину потребно је 176 од укупно 350 мјеста у шпанском прламенту.

Социјалистичка партија (ПСОЕ) освојила је 90 посланичких мјеста, а Подемос 69. Десничарски Сиудаданос (Грађани) нашао се на четвртом мјесту са 40 освојених мјеста.

Преостала мјеста припала су регионалним странкама које ће, како оцјењује Политико, бити кључне у процесу формирања коалиционе владе, што би могло да доведе и до формирања љевичарске коалције у коју би биле укључене каталонске странке које се залажу за независност те регије.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милутин

22.12.2015 06:48

Ако Рахој формира владу у Шпанији, ја ћу бити премијер у РС-ој. Јесу се обрадовали десничари у Србији и РС-ој, па су полетјели одма да честитају побједу, мада је Рахој освојио тек једну трећину гласова, а партије лијевог центра скоро двије тречине.

ОДГОВОРИТЕ