Ево како је изгледала прва веб страница

Прва wеб страница коју је основао Тим Бернерс Лее данас слави 25. годишњицу постојања. Установљена је 1990. године у лабораторији Европске организације за нуклеарно истраживање (ЦЕРН).

Свијет 21.12.2015 | 19:29
Ево како је изгледала прва веб страница

Прву wеб страницу успоставио је 60-годишњи британски стручњак за информатику Тим Бернерс-Лее сада већ давне 1990. године док је био члан истраживачког тима Европске организације за нуклеарно истраживање (ЦЕРН). Интересантно, наведена wеб страница постоји и данас.

Та једноставна идеја - линк - трансформисала је политику, развластила многе владе, довела до оснивања најпознатијих бизниса у свијету и неповратно промијенила наше друштвене интеракције са свијетом.

Када је Бернерс-Лее направио прву wеб страницу, "интернет" је био група статичких докумената које су углавном користиле одбрамбене структуре и академске институције.

Његов приједлог је требао омогућити лако претраживање и дијељење електронских докумената.

"Било је фрустрирајуће то што су се различите информације налазиле на различитим компјутерима и морали сте се увијек и изнова пријављивати да бисте им приступили. Питао сам се зар не постоји други начин повезивања и дијељења информација, неки имагинарни систем који их све повезује. И тако је настала прва интернет страница", каже Бернерс-Лее.

Данас, овај научник заступа тезу да интернет и информације морају бити доступне свима. Водитељ је неколико кампања против цензуре интернет страница у власништву влада.

Уколико посјетите ЦЕРН тамо ћете видјети оригинални НеXТ компјутер на којем је Сир Бернерс-Лее направио прву wеб страницу.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар