Анализа: Мурињо не чека Ван Гала, већ Гвардиолу!

Зашто Жозе већ овог понедељка није представљен на "Олд Трафорду"? Он други пут за две и по године чека да Гвардиола изабере или не изабере Манчестер јунајтед. И то "даје форе" Ван Галу...

Фудбал 23.12.2015 | 00:00
Анализа: Мурињо не чека Ван Гала, већ Гвардиолу!

Свеже отпуштени Жозе Мурињо увелико је договорио петогодишњу сарадњу са Манчестер јунајтедом, према којој ће постати најплаћенији менаџер у свету фудбала.

Да, могло је да се прочита ово, али информација није тачна!

Тачно је само да је први оперативац Јунајтеда, Ед Вудвард, одмах после пораза екипе од Норича, контактирао најјачег агента у послу, Жоржеа Мендеша, да су се видели на "Олд трафорду" и да је од Муриња затражен одговор на питање:

"Да ли сте спремни да прихватите нашу евентуалну понуду?"

Незванично, одговор је био: "Да" и отуда је Мурињо у међувремену одбио понуду Роме и одлучио не само да остане у Енглеској, већ и да посећује утакмице (гледао је уживо Брајтон – Мидлсбро), да се појављује у јавности (био је на венчању Френкија Лампарда), па чак и да шета улицама Лондона "кежуал" обучен, што није често радио током два мандата на "Стамфорд бриџу".

Објављено је чак и да је са Лампардовог славља отишао након што је добио позив да се хитно појави на неком састанку. Повезано или не са могућим одласком Луја ван Гала са "Олд трафорда"? Можемо само да нагађамо...

Међутим, познаваоци прилика у енглеском фудбалу и, пре свега, Манчестер јунајтеду, нуде објашњење одлуке власника, Глејзера, и директора Вудварда, да Ван Галу пруже још једну до две утакмице "форе". Наводно, постоје два разлога због којих Мурињо није већ овог понедељка представљен на стадону и уведен у Карингтон, у просторије намењене за тренинг, скаутинг, припрему утакмица, итд.

а) Атмосфера у свлачионици;
б) Пеп Гвардиола;

Колико је Мурињо смењен у Челсију тек када је урадио непојмљиву ствар и за катастрофалне игре оптужио саме играче, који су прошле сезоне са осам бодова предности освојили титулу, толико су се и Глејзери и Вудвард успаничили тек када су чули да се стара гарда дигла против Ван Гала и да им је мука његових метода и начина размишљања. Свему је допринео сам Рајан Гигс који је први пут од када је Холанђанин дошао на "Олд трафорд" устао, сишао поред терена и водио екипу пуних 25 минута у мечу са Норичом (трећи узастопни пораз "ђавола" у Премијер лиги, шеста утакмица без победе).

Ван Гал је Гигсов потез оправдао тиме што се он лично, наводно, осећао лоше, али је то био тренутак када су руководиоци једног од најбогатијих клубова на свету схватили да би ствари у будућности, са Ван Галом, могле да буду само горе и горе. Иако су већ довољно лоше.

Стога је, искусно, брзо пуштена у јавност незванична информација да је Мурињо наводно пристао да дође у клуб, а Ван Галу дат ултиматум да не сме да изгуби ни од Стоука, за "Боксинг деј", ни два дана касније у дербију са Челсијем. Шта се тиме постигло? Па, у тренутку када постоји јака алтернатива за актуелног шефа, наредне две утакмице требало би да покажу да ли играчи желе смену или желе Ван Гала.

Ако погледамо како је Челси одиграо прву утакмицу после одласка Муриња, јасно је да овај тест може да открије много тога.

Додатних десетак дана даће Вудварду, и легендарном серу Бобију Чарлтону, неопходно време да преко свих могућих веза, контаката и утицајних људи које познају, дођу до пресудне информације: Да ли ће Гвардиола заиста напустити Бајерн Минхен на лето да би преузео Манчестер сити или Шпанац и даље нема чврст договор са шеицима око доласка на оближњи "Етихад".

Уколико буду сазнали да је Гвардиола и даље доступан и да Јунајтед има шансе да га доведе, у том случају ће највероватније Рајан Гигс други пут у животу бити постављен за привременог менаџера, да би у јуну Каталонац био спектакуларно дочекан...

Подсећамо, када је долазио у Бајерн, Гвардиола је све већ имао договорено скоро годину дана раније, а сада је наводно одлучио да поштеди Мануела Пелегринија притиска и понижења и прећути да је практично будући менаџер "грађана". Међутим, ни Пелегрини наводно не седи скрштених руку, већ је преко менаџера послао позитивне сигнале у Челси, прихватајући да на лето постане трајно решење, уместо привременог Гуса Хидинка.

Конкретно, сер Алекс Фергусон, као и Вудвард и традиционално скептични Чарлтон, и даље су пре за Гвардиолу него за Муриња и желе да буду сигурни да се Шпанац одлучио за Сити, пре него што повуку ризичан потез и изаберу Португалца за трајно решење. Од када се Фергусон повукао, Јунајтед је за кратко време направио две очигледне грешке, потрошио преко 400 милиона евра, од чега је само Ван Гал спискао 334, а није урадио ништа позитивно.

Напротив.

Гвардиолина каријера мирнија је и са мање потреса од Мурињове, иако су обојица веома успешни у свом послу и трофеји то потврђују. Али, када Чарлтон за Муриња каже да "прави превелику галаму", није да није у праву.

Гвардиола је иза себе оставио стабилну Барселону и, сасвим извесно, оставиће стабилан Бајерн свом наследнику. Уравнотежен тим, задовољне звезде, које су у међувремену продужиле угорове, иза њега остаје и неизбрисив траг о систему рада, начину размишљања, остају играчи научени да увек и у свакој утакмици, без обзира на противника, траже посед, играју нападачки, они буду ти који се питају.

Мурињо има и начин размишљања и систем рада и здраву технику тренинга, његови играчи за разлику од Гвардиолиних и оних Арсена Венгера, па и Ван Галових, не доживљавају толико тешких повреда, не пуцају лигаменти тако често, али сходно свом темепераменту, Мурињо окупља играче сличне себи, које је тешко обуздати на дуже време и, осим у Интеру где је испраћен сузама, имао је проблема са појединцима и у Реалу и сада у Челсију. Једноставно, "Специјални" другачије подиже атмосферу и мотивише играче и све су бројнији они који сматрају да такав приступ доноси успехе, али не и дугорочну стабилност.

Погледајте само транспаренте навијача Челсија, који су Сеска Фабрегаса, Едена Азара и Дијега Косту назвали змијама, који траже оставке људи који су "бушили" њиховог идола, а у Мадриду и даље одјекују и звиждуци Мурињу и покличи подршке навијача Реала. Ниједна особа није тако равномерно поделила "Бернабеу", као Португалац.

Није тајна да је његов дух на "Меаци" растерао све потенцијалне наследнике у наредних неколико сезона, пре свих Рафу Бенитеза, за којег ни навијачи Челсија нису хтели ни да чују, када се својевремено појавио на "Бриџу". Генерално, Мурињо је у свету фудбала направио много више непријатеља од Гвардиоле, који се практично не подноси само са - Мурињом.

Гвардиола је, подсећамо, оставио Барселону у сигурним рукама свог првог и дугогодишњег сарадника Тита Виљанове, којег је болест спречила да настави тамо где је Пеп стао, а Каталонац није имао ништа против да се име његовог наследника у Минхену објави већ у децембру, пола године пре краја сезоне, што је такође за похвалу.

Након што су летели на Фергусоновим крилима скоро 27 година, па се два пута суновратили у литицу са Мојесом и Ван Галом, нема дилеме око тога да би на "Олд трафорду" више волели да са Гвардиолом имају пријатне четири године, него са Мурињом бурне три, иако би у том периоду двојица заклетих непријатеља вероватно остварила сличне резултате.

Али...

У Јунајтеду, у периоду своје историје током које градски ривал Сити има једнаку или можда чак и јачу платежну моћ, плаше се да актуелни састав суграђана више одговара Гвардиоли, који је веома прагматичан и који није случајно узео Бајерн, после Барсе, јер је преузео тим с којим је лако могао да настави да ради на свом препознатљивом стилу.

Јунајтед је и даље већи клуб од Ситија и, ако је до традиције, Вудвард и Глејзери ће имати шансу да убеде Гвардиолу да обуче црвено, али ћемо се вероватно брзо сложити око тога да ће Гвардиоли у првој сезони у Енглеској свакако бити лакше са Давидом Силвом, Кевином Де Бројнеом, Рахимом Стерлингом, Куном Агуером, Јајом Туреом, Хесусом Навасом и Самиром Насријем, него са Маруаном Фелаинијем, Мајклом Кариком, Далијем Блиндом, Андером Ерером, Ешлијем Јангом, Џесом Лингардом, Морганом Шнидерланом, па и Вејном Рунијем.

"На кеца" вероватно би га скапирали и испратили само Хуан Мата и Бастијан Швајнштајгер...

Да ли ће Мурињу бити проблем да други пут у каријери чека Јунајтед и Гвардиолу?

Вероватно – не!

Коментари / 0

Оставите коментар