Видео: Ваздушни јастук спасао олимпијског шампиона!

За мање од једне десетинке безбедност у скијању је направило велики корак у суботу, а Аустријанац Матијас Мајер је захваљући томе избегао озбиљније повреде.

Остали спортови 23.12.2015 | 09:40
Видео: Ваздушни јастук спасао олимпијског шампиона!

Управо толико времена било је потребно да се активира ваздушни јастук у Мајеровом скијашком оделу приликом његовог тешког пада током спуста у италијанској Вал Гардени.

Олимпијски шампион у спусту је скијао одлично низ Саслонг све док није изгубио контролу, окренуо се и полетео низ стазу. Пре него што је тешко пао на десну страну свог тела, ваздушни јастук се активирао и тако му ублажио приземљење.

„Пад никад не може да буде нешто добро. Али, можда је оно што смо видели спасло Матијаса озбиљне повреде кичме“, рекао је технички експерт Међународне скијашке федерације Гинтер Хујара.

Мајеру је прва помоћ пружена на самој стази, а он је потом пребачен у болницу у Болцану. Из аустријског тима су објавили да је њихов скијаш зарадио само велику модрицу, али комплетан лекарски извештај није био доступан.

Организатори трке су објавили да је 25-годишњи Аустријанац имао проблема са дисањем, али је Хујара имао прилику да разговара са њим на самој стази и истакао је да то није био проблем због активирања ваздушног јастука.

То је, иначе, био први пут да је ваздушни јастук активиран на једној трци Светског купа. Тај систем је развио италијански произвођач Даинезе заједно са Федерацијом, а велики број скијаша почео је да носи одела са њим у последње време.

Сличан систем већ дуже време користе мотоциклисти, а он се активира приликом пада унапред, док у скијању тренутак када скијаш губи контролу варира од једног до другог.

Садашњи систем штити само рамена, врат, леђа и грудни кош, али се ради на развијању оног који би штитио и колена и кукове.

Коментари / 0

Оставите коментар