Кафа никад прије седам, ручак до 13 сати

По кинеској медицини органи имају највећу функцију током одређеног дела дана. Енергетски сат је подељен на 12 двосатних периода, а у оквиру сваког су дати савети за исхрану и остале животне навике.

Здравље 21.12.2015 | 09:00
Кафа никад прије седам, ручак до 13 сати

ЕНЕРГЕТСКИ унутрашњи сат, познат и као кинески телесни сат, није новина у свету алтернативне медицине. То је веровање у источњачкој медицини по ком су одређени органи у телу активни у одређено време: док се једни одмарају, други раде.



Ако то знамо, верују Кинези, можемо да планирамо када и шта да једемо, у које време је најбоље да пијемо чајеве, воду, кафу, а када да се одмарамо и колико дуго да спавамо. Енергетски сат је подељен на 12 двосатних периода, а у оквиру сваког су дати савети за исхрану и остале животне навике.

ОД 5 ДО 7 ЧАСОВА

У ово време фокус је на раду дебелог црева. То је према кинеском веровању, најбоље време да се устане, попије 3 дл воде и оде у брзу, кратку шетњу. Грешка је да се након устајања пије кафа, што многи практикују, јер се кофеин понаша као диуретик и избацује воду из организма баш у време када је дебелом цреву потребна.

ОД 7 ДО 9 ЧАСОВА

Рад црева у ово време је најизраженији. То је период када треба да се доручкује. Први оброк треба да садржи воће, протеине, здраве масти и угљене хидрате са ниским гликемијским индексом. У ово време може да се попије и кафа.

ОД 9 ДО 11 ЧАСОВА

Време је када се активира слезина. Ово је и период када треба највише да се ангажује на послу, а слезина помаже мозгу да правилно функционише и потпомаже метаболизам измене хранљивих материја у енергију.

ОД 11 ДО 13 ЧАСОВА

Ако у овом периоду ручате, највише ћете побољшати циркулацију. Ручак треба да буде лаган.

ОД 13 ДО 15 ЧАСОВА

После ручка танко црево треба да превари све оно што сте појели. Тада и мозак боље функционише, нарочито ако треба да решавате важне проблеме или доносите важне одлуке.

ОД 15 ДО 17 ЧАСОВА

Време је да завршавате дневне обавезе, а ово је период када је бешика најактивнија. Због тога је најбоље да попијете шољу чаја и да се тако ослободите токсина.

ОД 17 ДО 19 ЧАСОВЕ

Период у ком је најбоље вечерати. Бубрези су тада најактивнији јер покушавају да поврате сву енергију коју сте током радног дана потрошили. Ако се осећате баш уморно у овом периоду, обавезно лезите и одморите се.

ОД 19 ДО 21 ЧАС

У ово време перикард (срчана кеса) је одговоран за циркулацију мозга и репродуктивних органа.

ОД 21 СО 23 ЧАСА

Идеално је за завршавање радног дана уз опуштајућу књигу. У ово време избегавајте да једете, јер штитаста и надбубрежне жлезде у ово време достављају енергију свим органима у телу, убрзавају метаболизам и подижу температуру тела.

ОД 23 ЧАСА ДО 1 ПОСЛЕ ПОНОЋИ

Ко има камен у бубрегу или у жучи најбоље зна да у ово време често има болове, јер је ово период када најинтензивније "ради" жучна кеса.

ОД 1 ДО 3 УЈУТРУ

Устајање баш у ово време због одласка у тоалет треба да буде знак да се током дана не пију сокови и не једу грицкалице и нездрава храна. Јетра сада ослобађа токсине, а нездрава храна може да наруши њен рад.

ОД 3 ДО 5 УЈУТРУ

На крају циклуса, плућа су најактивнија, и она се тада ослобађају отрова - кашљањем.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар