У јануару одлука о одгађању избора

Одлука о томе да ли ће у Босни и Херцеговини бити одржани локални избори у октобру 2016. године или ће се мандат актуелним званичницима на локалном нивоу и у Брчко дистрикту продужити до 2018, биће позната средином јануара, јавља Анадолу Агенцy.

Босна и Херцеговина 18.12.2015 | 17:45
 У јануару одлука о одгађању избора

Наиме, средином јануара ће се о томе очитовати Интерресорна радна група за припрему измјене и допуне Изборног закона Босне и Херцеговине.

Лазар Продановић, члан Интерресорне радне групе за припрему измјена и допуна Изборног закона БиХ, потврдио је за АА да ће се о статусу локалних избора расправљати на сједници тог тијела, које чине представници оба дома Парламентарне скупштине (Представничког и Дома народа), Савјета министара и Централне изборне комисије БиХ, на засједању 11. или 12. јануара.

"Што се тиче СНСД-а, ми сматрамо да треба да буду локални избори 2016. Али, постоји иницијатива значајних политичких партија да се локални избори одгоде и да се споје локални и општи избори. У том смислу тражена је општа сагласност и консензус, иако треба напоменути да би уколико би се оваква одлука донијела била неопходна промјена Устава ФБиХ у смислу трајања мандата у локалним скупштинама и Закона о локалној управи и самоуправи и територијалној организацији у Републици Српској. У том смислу разумијем да су циљеви да се добије већи обим сагласности о том питању", истакао је Продановић.

Навео је како је "ближа опција да се мандат актуелним локалним званичницима продужи за још двије године, него да мандат изабраних на локалним изборима 2016. године траје само двије године до 2018, а да се потом они одрже заједно са општим или унутар периода три до шест мјесеци те године".

"Мислим да је један од разлога које политичке партије предлажу такву идеју заснован на повећању простара у смислу провођења реформског процеса и апликације за чланство БиХ у ЕУ ради стицања статуса кандидата, као и такође питањима имплементације пресуде Уставног суда БиХ о Статуту Града Мостара, као и пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић - Финци у смислу избора чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дом народа Паралементарне скупштине БиХ", истакао је Продановић.

Он је навео како "не постоји сагласност да се већи изборни праг уведе за све нивое власти у Босни и Херцеговини, али да постоји спремност да се расправља у конкретном случају да се цензус за кантоналне скупштине повећа са три на пет посто".

"Ми у СНСД-у сматрамо да би требало повећати изборни праг са три на пет посто на локалне скупштине, али нисмо о томе имали сагласност СДА", рекао је Продановић.

Продановић је навео да мандат остаје власништво изабраног представника законодавног тијела, што је оцијенио значајним.

"Остала је отворена расправа, која није завршена, јер се о томе нисмо изјашњавали о отвореним или затвореним листама. Иако сматрам да демокарстке стандареде које смо достигли не би требало враћати корак назад", рекао је Продановић.

У Босни и Херцеговини се у изборном законодавсту примјењује принцип полуотворених листа у оквиру којег бирачи могу на гласачком листићу гласати за један политички субјекат и једног или више кандидата путем преференција унутар те листе или само за једног независног кандидата.

"Постоји већ сагласност у низу амандмана, прије свега, на раније усаглашене од претходне Интерресорне радне групе и нека друга техничка питања. Озбиљно се расправља о побољшању квалитета рада бирачких одбора. Направљена су побољшања у смислу повећања потребног броја потписа за кандидатуру политичких субјеката и независних кандидата за све нивое власти у случајевима када се они пријављују на изборе, а немају већ изабране представнике или се први пут такмиче. Утврђен је и нови систем поврата средстава за таксу за кандидатуру уколико политички субјекат или кандадат освоји један број мандата или уколико не освоји, а да је тај проценат бар једна трећина освојених гласова од посљедњег додијељеног манадата", појаснио је Продановић.

Интерресорна радна група није расправљала о измјенама и допунама Закона о финансирању политикчких партија БиХ по препорукама Групе земаља за борбу против корупције Савјета Европе (ГРЕЦО) што је остало за наредну сједницу.

"Постоји могућност да до краја године имамо још један састанак, а почетком јануара мораћемо имати дводневне радне састанке. Увјерен сам да ћемо доћи до рјешења која би дефинитво отклонила све дилеме до краја јануара и упутити приједлоге измјена и допуна Изборног закона БиХ у парламентарну процедуру", поручио је у разговору за Анадолу Агенцy Лазар Продановић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РИЉАЈ ЛАЗО

18.12.2015 12:56

Лазо, Лазо и ти си прочитан. Не пјављуј се јер и тебе неко може поткачити. Видиш да су мишеви почели да бјеже са брода који тоне. Шта се ти сад појављујеш кад се сви крију

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИЗА

18.12.2015 15:44

Киза само нека одлазу па це их добити на улици у форми како власт казе Русења РС-а". Говна једна белосветска па зар мислите да це та васа "оригинална" идеја проци код народа. Цека вас бурно пролеце, али не 2018-те него 2016-те. Ко то не види слеп је, али не у оцима него у глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

18.12.2015 19:44

Лазар би волио да избори буду укинути и да сви зивимо срецно ди краја зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

18.12.2015 21:05

Лазар дјелује ко` господин цовјек,културан,сколован,има стил и фине манире.Стварно не знам како је он залуто у ту секту,СНСД. Ако нема неку перцепцију са другим странкама онда је бар требао бити независан кандидат.

Name

Хм

18.12.2015 20:59

Избори се не могу прологирати. То је кршење дејтонског устава БиХ.

ОДГОВОРИТЕ