За 30 дана прописао 600 лажних рецепата

Поједини љекари и апотекари путем лажних и преправљених рецепата извлаче новац Завода здравственог осигурања Унско-санског кантона. Само за првих шест мјесеци ове године методом случајног узорка откривено је 200 лажних и око 120 преправљених рецепата.

Босна и Херцеговина 17.12.2015 | 21:40
За 30 дана прописао 600 лажних рецепата

Завод је редовно исплаћивао фактуре за поједине рецепте апотекама, због чега је буџет пробијен за близу 2 милиона КМ годишње.

Харис Хаџалић је прије двије године добио позив из Дома здравља Цазин. Био је изненађен оним што је сазнао!

"Као пацијент сам се нашао на једном списку пацијената којима је издато више рецепата за лијекове, које ја апсолутно не користим", тврди Хаџалић.

Његове личне податке је злоупотријебио доктор Сенад Селимовић који је прописивао лажне рецепте. Интерна истрага је показала да је др. Селимовић за мјесец дана прописао близу 600 лажних рецепата.

"Дешавало се у том мјесецу да је по једном пацијенту прописао чак и по 18 паковања Лоприла", казао је Мурис Јалкић, директор Дома здравља Цазин.

Завод здравственог осигурања (ЗЗО) је ове године формирао двије комисије - једна контролише картоне пацијената и књиге протокола у којима се евидентира долазак пацијената док друга броји и анализира рецепте апотека који су пристигли Заводу на наплату, упоређујући их са њиховим фактурама.

"Дословно броје рецепт по рецепт и гледају да ли ту има злоупотреба. А, злоупотреба сигурно има", сматра Ибрахим Кајтазовић, министар здравства и социјалне политике УСК.

"Прелиминарно, ми смо већ видјели неправилности, али истрага још траје", открио је Алмин Ханданагић, директор ЗЗО УСК.

Комисија је методом случајног узорка анализирала рад 14 љекара Дома здравља Бихаћ за првих шест мјесеци ове године.

Открила је 212 лажних рецепата које су преписали доктори Мехмед Хукић и Амир Церић.

"Гледајући картоне пацијената откривамо да за издате лијекове пацијенти нису уопште били код љекара! Није евидентиран њихов долазак! То су по мени фиктивни рецепти", истиче Аида Дервишевић, чланица комисије.

Осим овога, комисија је открила да је најмање 121 рецепт био преправљен у апотекама. Овакав начин манипулисања раширен је међу апотекама у УСК. Током снимања у једној приватној апотеци у Цазину и сами смо уочили преправљени рецепт.

"Рецимо, доктор је на рецепту прописао два паковања одређеног лијека, а апотека је још додала два! То је такозвано `зидање`", додаје Дервишевић.

Анализа извјештаја коју су радили новинари ЦИН-а је показала да је највећи број лажних, али и преправљених рецепата реализован преко апотека „Еуропхарм“ и „Ковачевић“. Због тога је Завод обуставио исплате овим апотекама до окончања истраге. У Заводу су нам рекли да ће налазе комисије прослиједити надлежном тужилаштву.

"Нека се истражни органи позабаве с тим. И мислим да ће се то и урадити, јер ово не може овако. Ово је попримило толике размјере да се сад не смије стати на овоме", напомиње Дервишевић, а Ханданагић додаје: "Пустићемо истражне органе да свој дио заврше, па ћемо на крају имати епилог".

Због ових манипулација буџет за есенцијалну листу УСК је пробијен у просјеку за око два милиона марака годишње.

Извор: ТВ Н1

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мацак

17.12.2015 21:03

Па није то први пут него и лекове дају, а датум истекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

17.12.2015 21:14

Ово није нормално!!! Има ли ПЕТ ЉУДИ, САМО ПЕТ, запослених на државни буџет, а да неће украсти??? САМО ПЕТ!!!??????????????? Дабогда нас све најгоре задесило! И поплаве, замљотреси, поżари, болести, ратови!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цеца

18.12.2015 09:01

босанац тузно ал се ја слатко насмија твом коментару.

Name

БЛ

17.12.2015 21:32

Да ли таквог криминала има у РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

17.12.2015 21:55

Нема сигурно....све цвета у ресу....

Name

марија

17.12.2015 22:06

Има како да не радим у здравству али се сама лијечим никоме не вјерујем,чак љекари пишу лијекове на проценат,али опет зна се који имају тај монопол,наравно режимски ако имаш црвену књижицу у ђжепу све је дозвољено

Name

сноуден

20.12.2015 13:44

Хе хе провјерите сифре доктпра који су издавали масу рецепата цак и у дому здравља Мркоњиц Град....

ОДГОВОРИТЕ