Рођендан: Папа Фрањо напунио 79 година

Поглавар Римокатоличке цркве Фрања навршио је данас 79 година и закорачио у 80. годину живота с великом популарношћу међу католичким верницима, али окружен такође и бројним критичарима у Ватикану који се надају да ће му ова година бити последња, бар у улози папе.

Свијет 17.12.2015 | 20:20
Рођендан: Папа Фрањо напунио 79 година

Док папа ужива изузетну популарност, све су гласније критике конзервативаца упућене његовим приоритетима и планираној реформи Католичке цркве.

На последњем синоду о породичним односима, где су на површину испливале велике поделе око става цркве о особама које су се преудале, конзервативци су почели борбу против папиног програма, посебно против позива на већу децентрализацију цркве и лакше поништавање бракова.

Конзервативна ватиканска струја изразила је забринутост, а такође су осудили недавну пројекцију слика из природе на зидовима базилике св. Петра у Ватикану.

Конзервативни амерички лист Ремнант објавио је прошле недеље отворено писмо у коме позива папу да размотри своје приоритете, јер наносе велику штету цркви. У овом листу се наводи да је више хиљада људи потписало петицију против папе.

"Многи људи желе да виде папа Фрању мртвог", изјавила је Франческа Чаоукуи, службеница Свете Столице која се налази у срцу скандала о цурењу информација из Ватикана.

Многи кардинали и бискупи у Ватикану оштри су противници актуелних реформи у Католичкој цркви, док многи у Ватикану и око њега једва чекају новог папу говорећи да папе долазе и одлазе док Курија остаје.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар