У Јапану брачни парови морају да имају исто презиме

Јапански Врховни суд донео је одлуку према којој је захтев да брачни парови да имају исто презиме уставан, што представља ударац дугогодишњој борби за родну равноправност приликом избора презимена.

Занимљивости 17.12.2015 | 09:30
У Јапану брачни парови морају да имају исто презиме

Одлуком није речено који од брачних партнера мора да одустане од својег презимена приликом ступања у брак.

У Јапану су обично жене те које узимају мужевљево презиме. Неке припаднице лепшег пола, међутим, сматрају да то није фер и ту праксу сматрају губљењем идентитета. У традицоналном јапанском браку, један партнер, најчешће жена, улази у сурпужниково домаћинство и региструје се као члан тог домаћинства. Мушкарци су у јапанској традиционалној култури препознати као моћнији.

Али, како у последњих година расте број жена од каријере, неке од њих сматрају да промена презимена може да унесе конфузију у њихове животе. Тако неке Јапанке настављају да користе своје девојачко презиме у професионалном животу, чак и када легално промене презиме ступањем у брак. С друге стране, неки јапански парови једноставно не региструју своје бракове.

Каори Окуни, једна од подносилаца захтева Врховном суду, рекла је да је дубоко разочарана пресудом.

"Ово ће у будућности оставити последите по оне који планирају да се венчају, као и оне који тек треба да буду рођени", рекла је Окуни на конференцији за новинаре.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар