За околину, зелена салата је гора од сланине

Нова студија указује да је здрав начин исхране, са више воћа и поврћа, гори и има теже последице што се тиче глобалног загревања од исхране која укључује месо.

Занимљивости 17.12.2015 | 08:27
За околину, зелена салата је гора од сланине

У студији научника са Универзитета Карнеги Мелон, упоређене су емисије гаса настале приликом производње 1.000 калорија различите хране.

- Конзумирање зелене салате три пута је горе у смислу емисија гасова који стварају ефекат стаклене баште него конзумирање сланине - каже професор Пол Фишбек, један од аутора студије, пише данас "Дејли телеграф".

Зелена салата има веома низак проценат калорија, па је потребна већа количина да би се човек приближио уносу калорија у нивоу два парчета сланине.

Емисије гасова који стварају ефекат стаклене баште приликом производње свињетине три пута су ниже по калорији од емисија које се ослобађају приликом производње салате. Емисије настале приликом транспорта зелене салате су далеко веће од оних насталих приликом транспорта свињетине. Такође, салата понекад и не стигне на сто, а храна као отпад опет повећава емисије.

Друго поврће "стоји" далеко боље од зелене салате, па производња купуса резултује петином ослобођених емисија у поређењу са производњом свињетине по калорији, а током узгоја броколија ослободи се упола мање емисија. За говедину и јагњетину емитује се далеко више емисија од свињетине или пилетине, а говедина је гора за емисије од зелене салате, рекао је Фишбек.

Прелазак на уравнотежену исхрану, коју заговарају амерички стручњаци, укључујући више воћа, поврћа, млечих производа и морских плодова, доводи до повећања за шест одсто емисија гасова који стварају ефекат стаклене баште у поређењу са исхраном која сада преовладава у САД, а којом доминира месо.

Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бранко

04.01.2016 16:53

Глупости!

ОДГОВОРИТЕ