АБА: Мега драма и тријумф Звезде над Мегом након продужетка!

Пешић видео победу Звезде у продужетку пред евролигашки меч одлуке! Кошаркаши Црвене звезде победили су Мега Лекс са 79:78 после продужетка у Сремској Митровици, у 14. колу АБА лиге.

Кошарка 14.12.2015 | 23:30
АБА: Мега драма и тријумф Звезде над Мегом након продужетка!

Невероватна драма обележила је српски дерби на Јадрану! Мега Лекс је већи део другог полувремена провео у вођству, црвено-бели су узвратили преко Стефана Јовића, који је промашио шут за победу, али је шампион Србије и АБА лиге у додатних пет минута дошао до важног тријумфа пред меч са Бајерном у Евролиги.

Тренер Бавараца био је у хали "Пинки" како би видео ривале пред одлучујући меч у борби за Топ 16 фазу (петак, 19.00), али није видео тим у пуном сјају. Црвено-бели су имали чак 25 изгубљених лопти, Вилијамс (три поена и седам изгубљених лопти) и Милер (шест поена) нису показали ни делић офанзивног репертоара, повредио се Марко Симоновић, али је победа некако ишчупана на погон Стефана Јовића (15 поена и пет асистенција) и Маика Цирбеса (20 поена и 13 скокова).

Мега Лекс предводио је Николић са 19 поена, Каба је додао 15 уз 12 скокова, док је Јанковић постигао 12 поена уз седам скокова.

Прва четвртина: Звезда у великој серији до повреде Симоновић, Вилијамс није личио на себе

Луваву, Јанковић, Јарамаз, Аранитовић и Николић дочекали су Јовића, Лазића, Симоновића, Милера и Цирбеса, а старт је за Звезду био евролигашки. Минијатуре Цирбеса и тројка Симоновића донеле су гостима стартно вођство од 0:7, а да не буде лаких поена за Мега Лекс, побринуо се Милер блокадом Аранитовићу, што ће бити добра лекција за талентованог момка.

Атрактивно закуцавање Лувавуа био је кратак трзај, уследила је техничка нервозном тренеру Милојевићу, после које је Симоновић погодио још једну тројку до 2:13.

Касније се репрезентативац Србије повредио и заменио га је Гудурић, Мега Лекс је ухватио прикључак, делимично и зато што је Вилијамс био ван ритма са чак четири изгубљене лопте за четири минута на паркету. Кризу су искористили Каба и Ивановић да смање на 16:17 за крај првог периода игре.

Друга четвртина: Преокрет Мега Лекса у ритму Кабе, Вилијамс и Милер у кризи
Потпуно су гости изгубили контролу над лоптом, Мега Лекс је то искористио да преокрене преко Кабе на 18:17 и поведе први пут на мечу, а мало касније нова кадровска невоља задесила је Звезду.

Као да до сада није било довољно повреда у екипи, због проблема са руком је и Гудурић морао ван игре, па га је заменио Ребић. Он је тројком изједначио на 27:27, у егал ритму се играло до завршнице, у којој се Вилијамс није поправио.

Уз фаул је имао и пету изгубљену лопту, а при 30:31 Дејан Радоњић тражио је тајм-аут у завршници полувремена. Недостајао је и допринос неприметног Квинсија Милера, а потпуно је доминирао Каба. Већ у 19. минуту био је на корак до дабл-дабла када је прикуцао, дошавши до 12 поена и девет скокова.

Трећа четвртина: Мега увећала предност, црвено-бели безидејни
"Намирисали" су домаћини проблеме у Звездиној игри после повреда Симоновића и Гудурића уз лоше партије Американаца, што их је додатно мотивисало да се растрче и пресецају нападе, затим и оду на 41:33 за аларм Радоњића који је морао да тражи тајм-аут.

Гудурић се ипак вратио пошто повреда није била озбиљније природе, уз украдену лопту, а Цирбес и тројка Лазића тргли су екипу за 41:38 и нови тајм-аут, овај пут у домаћем табору.

Није Мега Лекс омела ни четврта лична Лувавуа, Јанковић је доминирао под обручем, а после поготка Кабе са линије пенала остварено је вођство од 54:43. Колико је Вилијамс био непрепознатљив, говори и да је промашио два узастопна слободна бацања, па је Мега у завршни период игре ушла са 58:47.

Последња четвртина: Мега прокоцкала +4 у последњем минуту, Звезда изборила продужетак
Мини серија од 5:0 вратила је Звезду у живот уз тројку Јовића и поене Штимца, али то није било довољно за потпуни егал. Напетост је донела велики број фаулова и грешака на обе стране.

Штавише, Звезда је у 35. минуту имала чак 19. изгубљену лопту при 60:54, што Мега Лекс није материјализовао. Кад су већ остали били успавани, разбудио се Јовић и везао седам поена за 61:59. Милер је слаб нападачки учинак компензовао трећом блокадом, а онда је и преко слободних бацања донео Звезди прво вођство у другом полувремену (62:63).

Деловало је да је пред Звездом немогућа мисија када је Мега вратила вођство за 69:65 у последњем минуту, али су Цирбес и Јовић поентирали за ново изједначење само 20 секунди пре краја окршаја. Очајно је Мега Лекс реализовао напад, Ивановић је устукнуо када је видео Квинсија Милера спремног за блокаду, направио корак више, чиме је Звезди преостало премало времена да избори тријумф и избегне продужетак - Јовић је промашио шутирајући за три.

Продужетак: Звезда боља у додатних пет минута
Испуштена предност деморалисала је домаћи тим, Ребић је погодио тројку за старт додатних пет минута игре, после чега је уследила серија нереализованих напада.
Црну серију прекинуо је Луваву поготком иза линије 6,75, а истом мером узвратио је Лазић из угла.


Напетости су трајале и даље, Цирбесова два слободна бацања вратила су Звезди вођство на 76:78, а славље гостију прерано је почело због тројке Лазића - испоставило се, прекасно погођеној.

АБА лига, 14. коло

Петак:
Сутјеска - Тајфун 51:60

Субота:
МЗТ - Олимпија 81:62
Крка - Будућност 78:84

Недеља:
Цибона - Задар 74:65
Игокеа - Цедевита 86:91
Партизан - Металац 81:70

Понедељак:
Мега Лекс - Црвена звезда 78:79
Табела: Будућност 12-2, Цедевита 11-3, Црвена звезда 11-3, Мега Лекс 9-5, Тајфун 7-7, Задар 7-7, Партизан 6-8, Крка 6-8, МЗТ 5-9, Игокеа 5-9, Олимпија 5-9, Цибона 5-9, Металац 5-9, Сутјеска 4-10

Коментари / 0

Оставите коментар