Вујошевић: Рушен сам у свим приликама!

Трофејни тренер се поново осврнуо на одлазак из Партизана, али није желео да износи "прљав веш". "Звезда има најбољи тим у АБА лиги".

Кошарка 15.12.2015 | 20:20
Вујошевић: Рушен сам у свим приликама!

Душко Вујошевић тешко се мири са свешћу да је као најтрофејнији тренер у историји Партизана (мада је нагласио да је то релативна ствар и да су титуле освојене у старој југословенској лиги вредније од ових у новије време) морао да оде из клуба не због слабих резултата, већ због "неких других фактора".

"У Партизану сам доживео толико емоција, радосних и тешких тренутака, као неко други за пет живота. Мој основни однос према Партизану је да га јако волим и не идентификујем га са било ким лично. Срећан сам што сам толико година био тренер тог клуба", рекао је Вујошевић гостујући у емисији "У обручу" телевизије Арена спорт.

"Мој одлазак је везан за то што сам износио чињеницу, да је кошаркашки клуб Партизан по односу спонзора - који на овим просторима проистиче из навијачког опредељења људи на власти - стоји пуно лошије него Црвена звезда, а да то нема подлогу ни у резултатима два клуба, ни у броју навијача, ни у традицији. Тако сам се некима замерио, клуб је дошао у још лошију финансијску ситуацију и створила се атмосфера да док сам ја тренер, Партизан неће имати спонзоре. Клуб је финансијски веома тешко могао да иде даље. Са друге стране, дошло је до замене теза, јер сам ја о тим стварима почео да причам када већ јесмо били доведени у неравноправан положај у односу на Звезду".

Вујошевић са доста горчине у гласу прича о некадашњим сарадницима у Партизану, мада је истакао да се све догађало "под притиском перфидне кампање" и да живот без пара није могао да буде лак и складан...

"Људи који су били у клубу нису имали храбрости за отворен договор и проналажење решења, већ су више од годину дана својим поступцима покушавали да ме испровоцирају да поднесем оставку, јер би им то највише одговарало. Моји дугови би постали ненаплативи, испунили би жељу овима из власти, а они сами би остали на дотадашњим позицијама".

Трофејни стратег присетио се ситуације после пораза од Црвене звезде у првом мечу финала плеј-офа Суперлиге Србије 2014. године (утакмица која је после туче Нелсона и Милутинова завршена игром "три на пет").

Како је рекао, тада су многи играчи већ били резигнирани подршком судија Црвеној звезди и причама да је "ред да Звезда постане првак и да ће земља тада бити срећнија".

"Иако сам и сам био незадовољан суђењем, нисам желео да се после те утакмице прави алиби прича, па сам питао играче да ли ће да изађу као мушкарци на следећу утакмицу, што је већина и урадила. Међутим, неки играчи су под разним утицајима били за то да се друга утакмица не игра", прича Вујошевић.

"Хтео сам да изазовем мушку реакцију, а дошло је до тога да неки неће да играју, чак је део руководства клуба хтео да се то одмах објави. Ја сам предложио да та одлука 'преноћи', јер имам искуства из неких ранијих ситуација, као у Сплиту крајем 80-их, међутим, преко менаџерских канала сутра у новинама излази информација да се ми нећемо појавити, а ја сам означен као главни заговорник тог става".

"Писало се да идемо ка прекиду првенства и да човек који то организује - а то сам ја - треба да се уклони из наше кошарке... Све то док се ја једини борим да се изађе на терен, уз помоћ Тепића, Милосављевића и још неких. Ту је унутар екипе дошло до неке катарзе (Партизан је направио преокрет и одбранио титулу са 3:1 у победама - прим. аут), али говорим вам о покушају да се свака ситуација искористи да бих се ја приказао као кривац. Дакле, одавно иду покушаји да се ја склоним из клуба, иако су резултати били јако добри у односу на материјалну ситуацију".

Према његовим речима, управа Партизана је пре септембарске Скупштине, на којој је за председника изабран Никола Пековић, имала идеју да га елиминише дајући му неконкурентан тим за актуелну сезону.

"Једна од стратегија тих трач мајстора била је да се направи неплаћен тим, врло 'танак' по именима и ценама на тржишту, па да ја изгубим пет-шест утакмица великом разликом и да се моја смена обави као природна ствар. Нормално, знао сам шта се дешава и водио сам борбу да не направим неки морално погрешан потез".

Вујошевић је поново замерио Николи Милутинову што је "отишао за мале паре, на начин који му не приличи" и додао да је око младог центра желео да прави нови моћан тим Партизана.

О садашњој екипи, у којој је мало момака са којима је радио претходних сезона, као и њеним резултатима, није желео пуно да прича.

"Жао ми је што је Андрићева повреда отишла у том правцу, мислим да је Маринковић по потенцијалу на нивоу оних најбољих играча Партизана и ја навијам за те момке, јер су се понашали професионално у свим ситуацијама. Ипак, било би непристојно да сада правим 'час анатомије', шта бих ја и како радио са овим тимом".

Вујошевић је оценио да је АБА лига слабија него раније, пре свега због незавидне финансијске ситуације, а да ће бити додатно ослабљена ако њен шампион не буде имао директан пролаз у реформисану Евролигу.

"Звезда има јаку екипу, Цедевита је такође добар тим, али Пулен и остали нису увек у стању да нађу потребну енергију за две утакмице недељно. Са више елана играју Евролигу, него Јадранску... Будућност добро гура, али мислим да је по квалитету нешто слабија од ове две екипе".

Упитан да ли је предност Будућности за други круг такмичења то што ће после испадања из Еврокупа моћи да се концентрише само на АБА лигу, Вујошевић је одговорио да "може" да буде тако, али да то вероватно неће бити од пресудног значаја.

"Звезда ипак има најбољи тим у лиги и све што треба то да прати. Јесте да имају проблем што морају да путују, да деле минутажу - верујем да ће се пласирати у Топ 16 фазу Евролиге - али немају проблем односа према утакмицама АБА лиге. Имали су утакмице које су ненадано изгубили, али оног тренутка када су се комплетирали... Једноставно, људи који воде тај клуб су у стању да код играча изазову свест о императиву победе", завршио је Душко Вујошевић

КАКО СЕ "ГУРА" МЛАД ИГРАЧ?
"То није нешто што треба да изнесе само тренер. У многим клубовима се понашају непринципијелно - хоће и развој играча и победе. Ако се процени да је неки играч лошији од старијег играча, али који је достигао лимит, онда морате да дате простора младом играчу, да би он то једног дана вратио са каматом. Ја сам имао таленат да проценим ко је таленат. Нисам довео, рецимо, Душка Ивановића у Партизан, да не бих затворио простор Даниловићу. Морате у селекцији да планирате простор за грешку тог играча, да ту буду саиграчи који ће у резултатском смислу покрити његов тренутни хендикеп", одговорио је Вујошевић на питање о развијању талената у ситуацију резултатског императива.

Коментари / 0

Оставите коментар