Лотар Матеус: Ово није мој Партизан!

Лотар Матеус, легенда немачког фудбала и бивши тренер Партизана, минулог четвртка путем ТВ-а поново је био у Хумској, уз свој Партизан.

Фудбал 16.12.2015 | 09:20
Лотар Матеус: Ово није мој Партизан!

Немци јесу познати по упорности, али ко је очекивао овакво изненађење.

- Поента је да су фудбалери Аугзбурга били спремни да дају три гола. Веровали су да могу да учине немогуће, а олакшавајућа околност је била та што гол Партизана ништа није мењао када је коначан исход био у питању. Лично сам изненађен елиминацијом Партизана. Али не толико резултатом колико сам изненађен недисциплином у игри. Таленат црно-белих није споран, међутим, спорно је било то што се на терену није видела никаква идеја. Домаћин је добио црвени картон због несмотреног играња руком, а требало је да га добије још у првом полувремену после старта Нинковића. Такве ствари не смеју да се дешавају у одлучујућој утакмици. Утакмици која је сигурно била најважнија за ову генерацију.

Како је могуће да озбиљан тим направи онолико грешака: црвени картон, промашени зицери, дефанзивац који у 90. минуту иде да постигне гол...?

- Чудио сам се силним грешкама. Пре сваког гола било их је по неколико везаних. Зачуђујућа је била наивност целог тима. Много индивидуалних грешака, изостанак концепта, игра без потписа. Нисам успео да схватим да ли су црно-бели хтели да играју офанзивно или дефанзивно. Европа доноси новац већи него било шта друго у Србији. Партизан га је изгубио када је остао без Лиге шампиона, а сада га губи и у Лиги Европе. То су велики ударци за клуб, без обзира на нешто зараде.

Како је могуће да Партизан има 26 бодова мање од Црвене звезде, а остао је без Европе?

- Знам колико Звезда бежи. Ово није мој Партизан, није клуб на који сам навикао. Који доминира, у којем влада еуфорија. Времена се мењају, није страшно да Партизан буде иза Црвене звезде, али јесте страшно да буде иза ње 24 бода. Може екипа и да испадне из Европе, али не сме то да дозволи у 90. минуту и у ситуацији у којој је пре меча апсолутни господар своје судбине. То је недопустиво.

Партизан у последње време лута у свему, па и у изборима и подршци тренерима?

- Тренери морају да имају неку стратегију, али би требало да добију и већу подршку. Успех им се мери у неколико утакмица и тада није лако радити. Друловића не познајем као тренера. Био је врхунски играч који прави разлику, офанзиван... Против Аугзбурга је ето имао највише проблема баш у дефанзиви.

Како вам изгледа Партизанов тим?

- Индивидуално је веома добар, нарочито по странама. Живковић и Умару су одлични, веома брзи, конкретни. Недостаје ипак печат целе екипе. Превише се ослањају на њих двојицу. Бојим се да клуб и екипа немају стратегију како даље да наставе. Знате, Бајерн увек игра офанзивно, Челси увек игра дефанзивно. А Партизан?!

Шта бисте у овој ситуацији прво урадили?

- Прво бих разговарао са сваким играчем посебно. Затим бих тражио да сви ставе прст на чело и размисле где су повели клуб, тражио бих искреност, одговорност и оно најважније – тражио бих вођу на терену. Чини ми се да га Партизан сада нема.

Партизан још има тренера
Причало се да у Партизану размишљају и о вама као тренеру, да ли бисте поново радили у Хумској?
- Одговорићу вам у две реченице. Прво: Партизан има тренера. Друго: време у Партизану је било најлепши део моје тренерске каријере.

Промене у клубу из корена
Клуб је остао без управе, како ће се то одразити на екипу и на резултате?
- Далеко сам од клуба, али види се и са дистанце да тамо нешто тиња. Управа зависи од резултата, а они нису добри. Ако се нешто мења у оваквој ситуацији, онда је логично да се мења из корена. Да промена буде квалитетна и потпуна.

Коментари / 0

Оставите коментар