Откријте да ли вам неко прислушкује телефон

Није тајна да се безбјдносне службе у свакој држави баве незаконитим прислушкивањем телефона. Међутим, веома је лако открити да ли се ваш телефон налази на списку прислушкивача.

Свијет 14.12.2015 | 14:50
Откријте да ли вам неко прислушкује телефон

Недавно је српски недјељник "Актер"објавио колумну Тихомира Тришића под називом „БИА шпијунира све грађане“ у којем износи податке да се у Србији редовно прислушкују готово сви телефони грађана, а нарочито новинара.

Представљамо вам пет класичних знакова да вам неко прислушкује телефон.

Мобилни телефони су нарочита мета прислушкивача. Постоји неколико начина како се може илегално прислушкивати телефон.

Екстерни уређају слични УСБ направама који имају могућност да скину све податке са ваше СИМ картице. СИМ картица мора бити физички стављена у уређај. На тај начин се могу очитати све СМС поруке које су послате са те СИМ картице, а понека и снимљени разговори.
Уређај у који се уноси број телефона који се прислушкује. Тај уређај снима све разговоре и копије шаље на једну локацију, најчешће базу података компаније која одржава уређај.
Пазите гдје остављате телефон јер неко може у ваш телефон да инсталира програме попут ФлеxиСпy и РецордиаПро. Ови програми омогућују прислушкивачима да уживо слушају ваше телефонске разговоре. Такође, ти програми у себи садрже и ГПС локатор који у сваком тренутку приказују вашу тренутну локацију.
Компаније које се баве праћењем преко интернета. Потребно је само да имају ваш број телефона који затим уносе у програм и тако откривају вашу тачну локацију.
Пет најчешћих знакова да вам неко прислушкује телефон

1. БАТЕРИЈА СЕ БРЗО ИСТРОШИ

Класичан знак да вам неко прислушкује телефон је трајање батерије након што је напуните. Батерија у мобилним телефонима се брзо троши јер програми за прислушкивање црпе њену снагу и када телефон не користитие.

2. СПОРО ГАШЕЊЕ ТЕЛЕФОНА

Ако не можете на нормалан начин да угасите телефон или му је потребно много више време него обично, шансе су да вам неко прислушкује телефон. Разлог томе јесте што је потребно дуже времена да се сви програми за прислушкивање угасе. Могуће је и да вам телефон није исправан, али обавезно пратите да ли вам се телефон чудно понаша.

3. ЧУДНИ ПОЗАДИНСКИ ЗВУКОВИ

Шум током разговора или чудно зујање указују на то да постоји велика вјероватноћа да вам се телефон прислушкује. Многи ни не размишљају о тој могућности јер им је изговор да је веза лоше успостављена. Међутим, данашња телекомуникациона технологија је веома напредна и савремена тако да сметње по питању сигнала су веома ретке.

4. ДИСТОРЗИЈА ГЛАСА

Још један веома чест знак да вам неко прислушкује телефон јесте дистрозија гласа. Уколико чујете „роботски“ глас особе са којом разговарате, веома је велика вјероватноћа да неко слуша или снима ваш разговор.

5. ДОК НЕ КОРИСТИТЕ ТЕЛЕФОН

Обратите пажњу на то ако телефон почне чудно да се понаша јер је могуће да имати на телефону инсталиран програм за прислушкивање. Ове програме је веома лако убацити на нечији телефон помоћу имејла или пребацивањем фајлова Блутутом. Фискни телефони такође нису изузетак када је ријеч о прислушкивању. Обратите пажњу на чудне звукове у позадини, нарочито зујања или шуштања.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сноуден

14.12.2015 14:52

Нико не контролисе те људе који имају овластења за снимање и працење бројева и разговора сто оставља отворен простор за злоупотребе и нарусаванхе приватности гдје има појава облика злоупотреба. Али како цете пријавити тог неког његовом органу и сефу да вас слуса и прати из којекавих побуда приватних разлога итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рхо

14.12.2015 15:14

Кад БИА слуса онда је ехо или пригусено те сам исла усном доктору да види јесам и глуха. Оно слабије цујем на једно ухо, а на једно нормално. Растузила сам се кад сам сазнала ста су зељели. Мамина сестра има куцу. Она је лицила пуно на моју маму. Ко зна колико деценија су гањали ту куцу у Босни. Она је скоро умрла и дјеца јој продају ВИ-а предмет истраге.

ОДГОВОРИТЕ