Познат сценарио за Ванредну скупштину Партизана...

Поповић сигурно одлази, део управе остаје! У току је заузимање позиција пред велико финале сезоне...

Фудбал 14.12.2015 | 12:00
Познат сценарио за Ванредну скупштину Партизана...

Завршило се путовање Европом – почела је борба за власт! Са не баш великим шансама да се у њеној почетној фази прогнозира ко ће руководити Партизаном.

Оно што је сигурно: то неће бити нико са стране, пошто се име новог председника крије међу 65 делегата Скупштине клуба, која ће бити сазвана у року од месец дана откако је Управни одбор, под притиском навијача, поднео колективну оставку, после пораза од Аузгбурга.

До 10. јануара.

Формално-правно до тог датума Ванредна скупштина ће бити заказана. У стварности, она ће се и одржати знатно раније, како се не би губило време. А на самом састанку могуће је неколико сценарија, чак и тај да Зоран Поповић, који је међу првима поднео оставку, остане председник. Ако делегати Скупштине одбију његову оставку. Поготово што су у њој исти они људи који су му 25. децембра прошле поверили петогодишњи мандат.

Тако каже папир. Стварност је другачија, Зоран Поповић би наредних дана требало да убрза комплетан процес, одреди датум Скупштине и на њој поднесе неопозиву оставку. До тад ће, према одредбама Статута, заједно са генералним директором Милошем Вазуром, водити Партизан у техничга ком мандату, без битнијих одлука за будућност клуба.
"Клуб представљају председник и генерални директор, а заступа га генерални директор", каже Члан 35. највишег купског акта, тумачећи шта се дешава у периоду између најављених оставки и Ванредне скупштине.

Није тешко претпоставити да су у току разговори на много вишим нивоима од клупског, прегруписавања, формирања коалиција, да се види ко ће с ким и са каквим адутима на велико финале, које би могло пресудно да утиче на будућност Партизана.

Више је разлога неизвесности. Једна од чињеница о којој нико јавно није желео да говори скривајући се иза европских победа и прижељкиваног пласмана у нокаут фазу Лиге Европе – располућеност. Управа која је поднела оставке већ седмицама уназад није била сложна по многим питањима, до те мере да су се формирала два језгра.

Једно окупљено око Зорана Поповића.

Друго блиско потпредседнику Војиславу Недићу.

Сад кад је Партизан елиминисан из Европе, анимозитет међу њима је појачан, у току је заузимање позиција пред састанак Ванредне скупштине, на којој би Зоран Поповић требало да се опрости од функције. Мада, постоје чак и гласине да најавом о неопозивој оставци покушава да замагли поглед конкуренцији, а себи прокрчи пут ка останку у фотељи. И да на том плану има јаке савезнике. Подршку са много виших инстанци од фудбалских.

Други блок у Партизану је, тренутно, у бољој позицији него Поповићев. Не само бројчано, већ и утицајно. У њему су, као најистакнутији чланови, Војислав Недић, Милош Вазура, Милорад Вучелић... Уз њих је и део Управног одбора који је поднео оставке. Ако све буде текло према предвиђањима, ови људи добиће подршку делегата Скупштине да остану у клубу и у наредном периоду. С тим што ће бити формиран нови Управни одбор, у коме ће, дакле, чланство имати и људи из досадашњег.
"Исто лице може поново бити бирано у Управни одбор клуба", предвиђа Статут Партизана у Члану 38.

Нови Управни одбор ће формирати нови председник. На истој седници на којој би требало да усвоји Поповићеву оставку. Осим ако досадашњи председник не направи дриблинг...

Опет, нови председник, према одредбама Статута, вероватно долази из постојећег сазива Скупштине. Додуше, постоји варијанта да се у компликованој процедури заказивања зборова кооптира и неко име са стране, али то у овом тренутку није реално, па би будући вођа црно-белих могао да буде и неко са следећег списка:
"Томислав Караџић, Расим Љајић, Драгољуб Вукадиновић, Владе Дивац, Милан Обућина, Драган Ђурић, Владиица Ковачевић, Иван Ћурковић, Ненад Бјековић, Саво Милошевић, Љубиша Тумбаковић, Жарко Зечевић.."

Свима је јасно да последње име на листи има и даље јак утицај на сва дешавања у Хумској 1. Прошли пут је било како је он рекао.

А овај?

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГРОБАР ДО ГРОБА

14.12.2015 13:21

Могу сви, само не Тома Караџић и Зечевић...

ОДГОВОРИТЕ