Анализа: Црвена звезда – од Каирата до ''страница историје''!

Актулена генерација Црвене звезде остаће записана у историји клуба по броју узастопних победа у националном шампионату, у једној сезони.

Фудбал 14.12.2015 | 00:00
Анализа: Црвена звезда – од Каирата до ''страница историје''!

Екипа Миодрага Божовића савладала је сурдулички Радник у 21. колу Суперлиге Србије и тако стигла до рекордног 18. тријумфа у низу.

Апсолутни лидер шампионата надмашио је тако достигнуће генерације Горана Буњевчевића, Ивана Дудића, Михајла Пјановића и осталих из сезоне 1999/2000 – која је предвођења Славољубом Муслином забележила једну победу мање.

Освајачи дупле круне са почетка XXИ века своју серију започели су 1. марта 2000. године савладавши Будућност у Подгорици, а комплетирали је, такође на гостујућем терену, против екипе Милиционара.

Рачунајући и наредну сезону, Звезда је уписала још шест победа, пре него што је ремизирала са Земуном.

С друге стране, деценију и по касније, почетком јула импресивној серији победа нису се надали ни највећи оптимисти међу Звездашима, поготово после ране елиминације из Лиге Европе од стране Каирата, али и ремија са Металцем у Горњем Милановцу и нишким Радничким, наредног викенда на Маракани.

Руку на срце, тим који је елиминисан од Казахстанаца и овај који четири месеца не зна за пораз немају превише 'додирних тачака'.

Тачније, само два играча налазе у тиму данас, а да су претходно играли против вицешампиона бившег члана СССР, тако да је о квалитету и начину игре, тада и сада, излишно говорити.

Ако бисмо изузели разочарање у Европи, само једна ствар не чини ову Звездину јесен савршеном, а то је јесте недавни пораз од Борца, када су 'Зебре са Мораве' у оквиру шеснаестине финала Купа Србије нанеле црвено-белима један од најтежих пораза у историји (1:5), у сред Београда.

Опет, Божовићев тим, који је далеко ефикаснији од Муслиновог са готово три постигнута гола по мечу, своју серију отпочео је још 9. августа против Вождовца (2:3), да би у истом месецу поразило још Чукарички (3:1), Радник (0:2), Јавор (1:0) и лучанску Младост (0:3).

Уследиле су тријумфи против Партизана (3:1), Јагодине (0:3) и Новог Пазара (2:0) у септембру, а затим и славља над суботичким Спартаком (2:3), Радом (0:3), Војводином (3:0), чачанским Борцем (4:2) и ОФК Београдом (4:1) до краја наредног месеца.

Низ је настављен против Металца из Горњег Милановца (2:0), Радничког из Ниша (1:2) и поново Вождовца (2:0), да би као 'шлаг на торту' дошла победа сезоне против Чукаричког (2:7), управо после шока против Борца у Купу, а онда и такође сјајна партија против Радника (5:0) за упис у књиге најтрофејнијег српског клуба.

Звезда коло пре краја јесењег дела шампионата, после 21. одиграног кола, има 19 победа и два ремија, па са 59 бодова, уз импесивну гол разлику од +47 (62:15), суверено држи прво место на табели.

Чачански Борац најближи је пратилац црвено-белих са 22 бода мање, Чукарички касни за још један корак, Војводина још три, а Партизан, који има меч мање. чак 27 бодова – што је уједно и највећа разлика између вечитих ривала у историји.

Комплетна екипа тима из Љутице Богдана иза себе има невероватну јесен, а осим младих снага, које предводи Марко Грујић, истичу се Уго Виеира стрелац 13 голова (први стрелац лиге) у досадашњем току шампионата и Александар Катаи, који је додао један погодак мање. Катаи је поред погодака уписао и шест асистенција, али једну мање од новајлије Срђана Плавшића, такође најбољег у Суперлиги када су у питању пакери.

Међутим, серија ових резултата ништа неће значити, уколико црвено-бели наредне године у ово време не буду играли групну фазу барем једног од два европска такмичења.

Коментари / 0

Оставите коментар