Зашто Срби вјерују у Дједа Мраза?

Када дође време новогодишњих празника прво нам на памет пада симпатични декица на санкама са мноштвом поклона. Наравно, уз обавезно звецкање звончића и пратњу ирваса.

Република Српска 12.12.2015 | 19:50
Зашто Срби вјерују у Дједа Мраза?

Но, знате ли да се Деда Мраз некада у Срба звао – Божић Бата? Или, како је уопште добио име?
У наставку вам откривамо баш то – како је Божић Бата добио име!

У изворном значењу, Божић стиже споља, трупће, стресајући тако снег са ногу, односно бата (корака). Не знајући значење речи "батати" (труптати), деца су то "Божић Бата" из поменутог стиха разумела као да се ради о неком добром "бати, који им доноси дарове".

Божић Бату би најчешће глумио домаћин, тј. најстарији у породици. Адекватно би се костимирао и долазио споља, кроз снег, труптао испред улаза у кућу и куцао, док су деца, унутра, у топлом, зурила ка вратима ишчекујући његову појаву, пише Телеграф.

Сваки крај има неки свој обичај везан за новогодишње и божићне празнике. Еуфоричност пред празнике подстицале су хладне ноћи пуне снега. Што су ноћи биле хладније и пуније снаге, Божић Бата је као личност добијао јачи утицај код најмлађих.

Ипак, у оном урбанијем амбијенту Божић Бата је постепено мењао изглед. Илустрован је налик западном Санта Клаусу. То не чуди, пошто је већи део српске штампе и забавне литературе излазио у Војводини, која је тада била део Аустроугарске.

Негде се Божић Бата одржао, као једина варијанта, а негде су се појављивали и Божић Бата, и Деда Мраз.

Касније, у време социјализма, деци се уместо Божић Бате натура Деда Мраз који је и данас задржао то име.
Божић Бата се задржао по неким сеоским местима и углавном је везиван за Божић, а Деда Мраз је "долазио" за Нову Годину.

Данас је Божић Бата готово ишчезао из обичајне праксе, као и многи други детаљи из традиционалног начина живота код Срба.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мд

12.12.2015 20:23

Ми Срби вјерујемо у све не треба да вјерујемо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

12.12.2015 22:41

ПРОСЛАВЉАЊЕ ДЕДА МРАЗА НИЈЕ СРБСКИ НАРОДНИ ОБИЧАЈ. ДЕДА МРАЗ ЈЕ СИМБОЛ БЕЗБОЖНИШТВА И ОТПАДНИШТВА ОД БОГА И СРБСТВА: ППАВОСЛАВЉА И СВЕТОСАВЉА КАО ВРХУНЦА ХРИШЋАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОНАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКОГ НАЧИН ЖИВОТА СА КОЈИМ СУ КОМУНИСТИЧКЕ ВЛАСТИ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ПОКУШАЛИ ДА ПОТИСНУ ИЗ ЖИВОТА СРБСКЕ НАРОДНЕ БОЖИЋНЕ ПРАВОСЛАВНЕ ОБИЧАЈЕ ДЈЕЛЕЊА ПОКЛОНА ДЈЕЦИ, МАЈКАМА И ОЧЕВИМА ЗА ДЈЕТИНЦЕ, МАТЕРИЦЕ И ОЦЕ. КОМУНИСТИ СУ ДОНЕКЛЕ УСПЈЕЛИ У СВОМЕ НАУМУ ЈЕР СУ ДЈЕДА МРАЗА НА СИЛУ УВЕЛИ У ВРТИЋЕ, ШКОЛЕ И ДРУГЕ ЈАВНЕ УСТАНОВЕ ГДЕ ИМА ДЈЕЦЕ. СРБИ ЧУВАЈТЕ ЗАТО СВОЈЕ ИЗВОРНЕ СРБСКЕ НАРОДНЕ ОБИЧАЈЕ КОЈИ СУ СРБЕ ОДРЖАЛИ У ВРЕМЕ ТЕШКОГ РОБСТВА А НЕ КОМУНИСТИЧКЕ КОЈИ СУ ИЗМИШЉЕНИ И НАСИЛНО УВЕДЕНИ НА ШТЕТУ СРБСТВА!

Name

Дон

13.12.2015 09:17

Дјед Мраз је изум Кока-Коле, зато и јесте у њиховим бојама, црвено-бијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

13.12.2015 12:38

У америци је санта клаус дједа мраз,знаци католицко сметље,не требамо ми муслимани да то имамо по куцама а исто тако но Срби,све нам је наметнуо лагано кроз филмове и медије дивљи запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

13.12.2015 18:39

А сто се тице Деда Мраза ко га ј... Ја висе волим Плејбој зецице. Љепсе би било и Србима и Муслиманима и Хрватима да оне дијеле поклоне.

Name

Босанац

13.12.2015 22:25

Није битно ко га је измислио, он је забава за дјецу и као такав ми не смета, таман да је из Кине. Сва дјеца му се радују, остало није битно...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

13.12.2015 23:45

БОСАНАЦ ти си заиста прави Босанац. Веома је важно ко је измислио Деда Мраза и зашто су њега комунистучке власти увеле У прославу римокатоличке ЈЕРЕТИЧКЕ Нове године. Међутим пошто си ти Босанац а ниси СРБин исламске вјере теби то нажалост нереди објашњавати јер када би ти комунистичке лажи и пидвале разумио онда више неби био Босанац!

Name

Босанка

03.01.2016 18:29

Господине Микиц мозда би било паметније да се науцис некој култури и постовању И не вријдас људе по њиховој вјероисповојести И националности. Не битно је потомство Санта Цлаусе мени бар. Видим да је вама јако вазно да извредате цовека под лозинком босанац. Зато управо бас сто је Босанац. Сто си постигао с Тим сто га изгрдио??? Само си испао будала И рациста!!! Престани срамотити Сербиан пеопле јер нису сви људи необразовани као ти па да И'м је јако вазно ста босанац казе.

ОДГОВОРИТЕ