Стварна снижења или само мамац?

Дугогодишње навике да се у празничним данима нешто дарује, које су постале традиционалне, али и културолошке, и наше грађане одводе у многе трговачке центре да би купили поклон најмилијима или нешто за себе. Многе привуку натписи који оглашавају снижења, акције или пак тоталне распродаје, али из удружења за заштиту потрошача упозоравају да натписи који су истакнути на излозима не одражавају стварно стање, као и да је ово један од најчешћих начина на који се крше права купаца.

Босна и Херцеговина 12.12.2015 | 09:37
Стварна снижења или само мамац?

"Неријетко се могу видјети натписи 'снижење од 20% до 70 %' но кад уђете у трговину врло је мало артикала снижено 70%. Потрошачи не знају да је и то један од начина на који се крше њихова права, јер је Законом о заштити потрошача прописано да се највећи рекламирани постотак снижења мора односити на најмање петину вриједности свих производа на распродаји", појашњава Марин Баго из мостарског Удружења за заштиту потрошача Футура.

Такође, Законом о заштити потрошача је прописано и да производ на распродаји треба бити јасно и видљиво означен цијеном прије и цијеном послије снижења.

И Месуд Лакота, директор Потрошачке задруге Еуро БиХ, сматра да разна снижења и распродаје нису ништа друго него мамац за купце.

"У европским земљама се у вријеме сезонских снижења роба продаје и по пет пута нижој цијени, али то код нас није случај. Тачно је да трговци на излозима имају натписе о великим снижењима, али то је далеко од истине и тиме само купце доводе у заблуду", истиче Лакота.

Напомиње и да је још један трик којим се служе трговци, посебно у вријеме празника, а којим се такође крши закон, натпис "тотална распродаја". Наиме, по закону овај натпис може стајати уколико се продавница затвара и тада би се роба требала продавати по набавним или чак и нижим цијенама, међутим код неких трговаца је пракса да чак мјесецима држе овај натпис.

Муриса Марић из Удружења за заштиту потрошача Дон Приједор каже да је још увијек мали проценат грађана упознат о својим правима везано за ову проблематику.

"Наши трговци немају довољно развијену свијест о обманама купаца, а инспекцијски органи не могу физички стићи обићи све радње које на овакав начин привлаче купце, стога преостаје једино подићи свијест купаца да би у радњи захтијевали да се истакне снижење, те почетна и крајња цијена по којој се производ продаје", појашњава Марић и додаје да би грађани, уколико увиде да им се права крше и да их трговци обмањују, требали овакве случајеве пријавити тржишној инспекцији.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар