Мамић до даљег остаје у притвору!

Извршни председник Динама из Загреба Здравко Мамић до даљњег остаје у притвору, јер је Жупанијски суд одбацио предлог некретнина које је понудио као кауцију.

Фудбал 11.12.2015 | 20:40
Мамић до даљег остаје у притвору!

Мамић се у затвору налази због сумње у вишемилионске малверзације, а новинарима је одлуку Суда саопштио заменик директора Канцеларије за борбу против корупције и организованог криминала Тонћи Петковић.

На рочишту које је било затворено за јавност је испитан вештак који је, како је било најављено, требало да пружи додатне информације о некретнинама које су понуђене као кауција за Мамићев излазак из притвора. Понуђене некретнине, по свему судећи нису биле довољне.

Најмоћнијем човеку хрватског фудбала суд је раније одредио кауцију од 14 милиона куна (1,8 милиона евра) коју може да плати у готовини или да је замени некретнинама, а он је преко адвоката поручио да ће понудити некретнине својих пријатеља.

Жупанијски суд је у четвртак на рочишту прихватио предложену кауцију у некретнинама за његовог сина Марија Мамића, а одбио је предложене некретнине још једног осумњиченог истарског предузетника Сандра Стипанчића. Четврти осумњичени у том случају предузетник Игор Крота није ни понудио кауцију за одбрану са слободе.

По пријави Самосталног сектора за откривање порезних превара, УСКОК је покренуо нову истрагу против Мамића и осталих због “злочиначког удружења и злоупотребе поверења у привредном пословању у саставу злочиначког удружења”.

Сумња се да су Мамић и остали преко оф-шор фирми од 2004. из Динама извукли више од десет милиона евра и пола милиона фунти. У том случају, осумњичен је и извршни председник Хрватског фудбалског савеза Дамир Врбановић, али њему није одређен притвор.

Мамић је са сином, Кротом и Стипанчићем договарао закључивање фиктивних споразума и уговора између Динама и страних фирми о преузимању непостојећих дуговања Динама према играчима и за непостојеће услуге посредовања приликом трансфера играча, које су у име Динамо потписивали Мамић и Врбановић.

Против челника Динама, Здравка и његовог брата Зорана Мамића, који је тренер Динама, летос је покренута истрага због сумње да су утајом пореза, али и другим незаконитостима, Динамо оштетили за готово 118 милиона куна (15,6 милиона евра), а државни буџет за око 12 милиона куна (1,6 милиона евра). Том истрагом су обухваћени и извршни председник ХНС Дамир Врбановић и порезник Милан Пернат.

Браћа Мамић и Врбановић су због истраге завршили у притвору из којег су пуштени средином јула када су уплатили кауцију за одбрану са слободе.

Коментари / 0

Оставите коментар