Видео: Отворена реновирана Планица!

У долини под Понцама у Планици отворен је обновљени Нордијски центар у којем се налази чувена скакаоница за скијашке летове.

Остали спортови 14.12.2015 | 08:20
Видео: Отворена реновирана Планица!

Отварању су присуствовали бројни спортисти и политичари, а медју њима и легендарни некадашњи светски првак у ски скоковима Јоже Шлибар.

Пројект Нордијског центра Планица коштао је више од 40 милиона евра, а четвртину трошкова је покрила Европска унија.

У суботу ће у долини под Понцама бити одржан дан отворених врата на којем ће учествовати бројни спортисти и градјани.

Сређивање велике скакаонице на Планици почела је 2007. године откупом земљишта, а 2009. је урађена оквирна слика нордијског центра, док је наредне године објављен конкурс. Дефинитивна обнова и доградња скакаонице је почела 2011.

Планица се служи само за скијашке скокове и трчање, већ су ту и гимнастичке сале, фудбалски терен, музеј и друга инфраструктура која обезбеђује целовито деловање центра.

Историја Планице је дуга и богата, а историја скијашких скокова у Словенији је почела првим светским рекордом и првенством 1921. године у Бохињу када је светски првак Јоже Погачар поставио рекорд скоком од девет метара.

Планица је са скакаоницом архитеката браће Горишек највећа скакаоница за скијашке летове на свету. Рекорд на Планици постављен је 2005. када је Норвежанин Бјерн Ејнар Ромерин скочио 239 метара.

Коментари / 0

Оставите коментар