Дивац: Новак је као Мајкл Џордан!

Легендарни српски кошаркаш Владе Дивац написао је да га Новак Ђоковић подсећа на ‘летеће височанство’ Мајкла Џордана.

Тенис 13.12.2015 | 22:20
Дивац: Новак је као Мајкл Џордан!

Дивац је пружио подршку Ђоковићу у избору за награду Спортиста године магазина “Спортс Илустрејтед”, додавши да је упознао само двојицу спортиста који имају такву менталну снагу – Новака и Џордана.

Генерални менаџер Кингса је у својој колумни писао и о самим почецима српског играча, његовим успесима, добротворном раду, резултатима на Олимпијским играма…

“Први пут сам упознао Новака Ђоковића пре отприлике 10 година на АТП Мастерсу у Мадриду. Тада је био тинејџер, тек је почињао каријеру, а ја само што сам се повукао после 16-годишње НБА каријере и преселио се у Мадрид са породицом. Гледао сам неколико његових мечева, а поред кошарке, фудбала и других спортова, тенис ми је један од омиљених. Али то није било први пут да сам чуо о том младом момку из Београда”, почео је Дивац у својој колумни за “Спортс Илустрејтед”, а онда и објаснио да је пратио Новаков пут до врха.

“Много сам старији од Новака, скоро 20 година, али док сам се бавио кошарком у Сједињеним Државама, чуо сам за клинца који игра тенис и почео да га пратим. Када је имао око 18 година коначно сам добио прилику да га упознам у Мадриду и од тада смо постали добри пријатељи. Наш густ распоред нам не дозвољава да много времена проведемо заједно, али стварно пратим његову каријеру, посебно од тренутка када сам постао председник Олимпијског комитета Србије. Учествовао је двапут на Олимпијским играма и надам се да ће освојити злато за Србију на Играма у Рију 2016. године”.

Некадашњи председник ОКС посебно апострофира податак да у Новака Ђоковића држава Србија није уложила нити један динар током тениског сазревања, већ је он све сам постигао у животу.

“Много година је за Србе било тешко да нађу нешто на шта ће бити поносни, али је Новак то урадио уместо нас. Толико тога је учинио за своју земљу и свој народ. Он разуме шта значи бити узор свој тој деци, не само у Србији, већ широм света. И све је то постигао без ичије помоћи. Није имао подршку система – почео је као мали и подржавала га је једино породица. Сада када погледате све те резултате и начин на који их је остварио, видећете вољу и радну етику, као и оно што је потребно да би се формирао такав тим какав он има”.

Бивши центар Лос Анђелес Лејкерса и Сакраменто Кингса упоредио је Новака са Мајклом Џорданом, најбољим кошаркашем у историји те игре и једним од најбољих спортиста свих времена.

“Током своје каријере у НБА лиги имао сам шансу да играм против Мајкла Џордана и Новак ме подсећа управо на њега. Обојица имају способност да се фокусирају и преокрену сваку ситуацију и учине добру ствар. То је онај поглед у њиховим очима – Новак је једини спортиста поред Мајка у чијим очима можете видети да се нешто догађа у датом тренутку и да ће то преокренути. То је оно што је невероватно у каријери обојице”.

Иако је годинама на удару једног дела јавности због чињенице да живи у Монте Карлу, Ђоковић је за српски народ учинио много тога. Од финансијске помоћи, до програма фондације којом руководи његова супруга Јелена.

“Што се мене тиче, Ђоковић је најбољи спортиста на свету. Поред његових остварења на терену, постоји много тога што он ради, а да људи не знају. Његова фондација, која помаже школовање српске деце, као и сав хуманитарни рад којим се бави, помажу људима широм света. Постао је супруг и отац и то је још једна ствар у којој ће, сигуран сам, бити добар. Комплетна је особа, не можете наћи никакво питање да ли је тај момак добар. Знао је своје циљеве током детињства, ишао је корак по корак и остваривао их. Сигуран сам да још увек није готов, наставиће где је стао”.

Најбољи тенисер планете нашао се међу 12 кандидата за награду Спортиста године у избору магазине “Спортс Илустрејтед”, а Дивац нема дилему да би требало и да је освоји.

“Начин на који се јавно представља је импресиван. Као спортисти, ми немамо избора да ли ћемо бити узори или не. Ми то јесмо – деци, другим спортистима, свима. Он ради све – оде на Ролан Гарос и прича француски, оде у Рим и прича на италијанском, а онда отпутује у Кину где се публици обраћа на кинеском. Константно ме одушевљава. Све то вам говори да он свакоднево учи. Многи момци су задовољни оним што су остварили и поприлично су опуштени, али Новак је момак који увек покушава да направи корак више и то је оно што га чини правим спортистом. Сјајно је имати такву особу да вас представља, вас и вашу земљу. Веома смо поносни на њега. Што се мене тиче, Новак је број 1”, закључио је Дивац.

Коментари / 0

Оставите коментар