Власеница: Од Игришта остала још само стаза

Девастиран ски-центар Игришта, код Власенице, који је некада био један од највећих ски-центара, и поред тога што има велике капацитете и ски-стазу од преко шест километара, и даље је препуштен вандализму и пропадању.

Република Српска 11.12.2015 | 10:30
Власеница: Од Игришта остала још само стаза

Како сазнају Независне из Туристичке организације Власенице, највише имовине отуђено је на самом скијалишту, гдје су поскидане жице и котурови на ски-лифтовима, електромотори, сва ски-опрема те девастирани готово сви објекти.

Ски-центар Игришта, који је с радом почео у фебруару 1985. године, у свом саставу има хотел "Панораму" и Спортско-рекреативни центар "Језеро", а с проблемима се мучи већ дужи период. Влада Републике Српске је 2008. године купила имовину пропалог хотелско-туристичког предузећа "Звијезда" из Власенице и формирала Акционарско друштво "Игришта", када су неки од капацитета дјелимично реновирани.

"Ски-центар је у том периоду радио доста коректно, све док у фебруару 2012. године није пукла сајла на лифту 'Тањир', који спаја најнижу и највишу тачку ски-центра. Након тога, неколико викенда радили су само лифтови и капацитети на локацији Јаворова пољана, а послије тога ски-центар више није био у функцији и тако је до данас. У току наредних година све што је могло бити покрадено и отуђено је нестало или разрушено", каже Ненад Лелек, в.д. директора Туристичке организације Власеница.

Према његовим ријечима, и хотел "Панорама", који се налази у склопу центра, је закључан, а исту судбину убрзо је доживио и СРЦ "Језеро".

"Локална управа је касније иницирала акције чишћења и уређења локације Језеро, макар због естетског разлога, међутим, ни тај капацитет не ради већ дуже.

"Од радника у предузећу 'Игриште' остала је неколицина која тражи своја права на суду. Једино хотел има новог власника, који тренутно ради на реновирању комплекса хотела", истиче Лелек.

У Министарству трговине и туризма Републике Српске истичу да су упознали Владу Српске са стањем у пословању АД "Игриште" Власеница, а ове године на сједници Владе Републике Српске поднесен је приједлог за покретање поступка ликвидације над "Игриштем".

"Ова одлука је донесена јер друштво не обавља туристичко-угоститељску дјелатност и није активно нити ликвидно већ дужи низ година. Посљедни финансијски извјештаји Друштва сачињени су за 2011. годину. По мишљењу ИРБ Републике Српске из 2015. године, нису створене претпоставке за нуђење на продају акцијског капитала "Игришта" Власеница, гдје су указали да је упитно да ли би било заинтересованих купаца за државни капитал у АД "Игришта" Власеница, те да је сврсисходније одмах статус овог друштва ријешити покретањем поступка ликвидације", кажу у ресорном министарству.

Истичу да је Пореска управа Републике Српске против тог друштва покренула поступак принудне наплате, а укупан дуг износи 237.460,13 КМ.

"Ликвидациони поступак над АД "Игришта" Власеница је у току и спроводи се пред Окружним привредним судом у Источном Сарајеву", додају у Министарству.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кик

11.12.2015 12:11

Све је радило док га није купила влада "континуитета", а онда катанац! Ста је са ДИВ-а,Језера и Панораме? Ту је како једном рекосе "они" из Бањалуке улозено преко 20 милиона? Од свега тога ради јос цесма у парку!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

11.12.2015 17:20

Како се могло покрасти, а имају и дан данас директора. Каква је то дрзава у којој пропадају предузеца а једино директор никада не пропадне. Зато нам је овако фино. И нека је, бас ми је драго када имамо толико дебила који се само гоје као свиње, а ниста не знају урадити.

ОДГОВОРИТЕ