Американци неће у рат са џихадистима због пророчанства?!

По процени утицајног америчког листа Неw Yорк Тимес, Вашингтон одустаје од копнене операције јер не жели да помогне џихадистима да се испуне древна исламска пророчанства о последњој бици уочи краја света.

Србија 10.12.2015 | 21:58
Американци неће у рат са џихадистима због пророчанства?!

„У суштини, када су Сједињене Државе први пут извршиле инвазију на Ирак, један од најодушевљенијих присталица ове акције био је човек који је основао терористичку ћелију, која је прерасла у Исламску државу, Абу Мусаб аз-Заркави", пише Неw Yорк Тимес.

"Он је узбуђено назвао америчку операцију 2003. године, „благословеном интервенцијом“. Његова реакција -неки је игноришу, други је доживљавају као реторику - указује на једну од основних мотивационих идеја терористичке групе која тренутно држи под контролом знатне делове територија Ирака и Сирије: Исламска држава своју идеологију заснива на пророчким текстовима, наводећи да ће ислам изаћи као победник из апокалиптичне битке после доласка западних трупа у овај регион".

Апокалиптичну религиозну идеологију џихадиста у фебруару ове године детаљно је описао канадски новинар Грем Вуд.

По његовим речима, она се делимично заснива на сунитским изворима и приметна је свуда у пропаганди ИД. Између осталог, постоји веровање да ће бити само 12 калифа, а да је Абу Бакр ал-Багдади осми по реду; да ће се војска „Рима“ сусрети са армијама ислама у северној Сирији; и да ће се финална битка између ислама и Даџале (антихрист у исламској традицији) одиграти у Јерусалиму, након одређеног периода после исламског освајања. При чему Исламска држава огроман значај придаје сиријском граду Дабик, у околини Алепа (име овог града носи и њихов пропагандни часопис). Јер, управо ће овде, по речима пророка, војска „Рима“ поставити свој табор.


„Ми смо овде, ми закопавамо првог америчког крсташа у Дабику, и с нестрпљењем ишчекујемо долазак осталих ваших армија“ - изговорио је у видео-клипу маскирани џелат, показујући одсечену главу Питера Кесига, кога су џихадисти држали више од годину дана.

Неки извори у ИД говоре да „Рим“ може представљати армију неверника - и том имену савршено одговарају Американци. После битке код Дабика калифат ће се проширити и освојити Истанбул, а затим и целу планету.

Поставља се питање: да ли је последња битка код Дабика предуслов за ширење утицаја џихадиста по целом свету? Бивши израелски министар спољних послова, а сада потпредседник Међународног мировног центра у Толеду, Шломо Бен-Ами, сматра да није. Како примећује, после „новембарског масакра у Паризу појавио се општи консензус да се Исламска држава може поразити само копненом инвазијом на територију те „државе“, међутим то је илузија“. Чак и да се Запад и његови локални савезници (Курди, сиријска опозиција, Јордан и друге сунитске арапске земље) договоре о томе ко ће обезбедити главни део копнених трупа, ИД је већ променила стратегију.


Сада је то глобална организација, која преноси свој бренд локалним групама, способним да изазову хаос у западним престоницама. У таквом случају, постаје јасна аргументација противника копнене операције у Вашингтону. Они кажу да ће инвазија омогућити џихадистима не само да најаве испуњење пророчанства, већ ће изазвати прилив добровољаца у њихове редове истог момента када они то затраже.

Амерички председник Барак Обама, у недељном обраћању нацији, још једном је потврдио своју позицију о недопустивости да се борба против Исламске државе схвата као међурелигијски сукоб.

„Не смемо дозволити да се ова борба назове ратом између Америке и ислама, - изјавио је шеф Беле куће. - То управо желе ИД и сличне групе. Морамо одбацити све религијске тестове при одлучивању кога ћемо пустити у нашу земљу, а кога не. Морамо одбацити све предлоге да се према америчким муслиманима посебно односимо. Ако кренемо тим путем - ми ћемо изгубити. Таква подела, таква издаја наших вредности иде на руку групама као што је ИД“.

Обама се залаже за обуку и опремање десетина хиљада Ирачана и Сиријаца који би се борили на терену против џихадиста, „лишавајући тиме ту групацију безбедног уточишта“. Овај концепт подржава и бивши начелник блискоисточног одељења Минстарства спољних послова Француске, професор париског Института за политичке студије, Жан-Пјер Фиљу.

„Већ сам више пута рекао: због тих пророчанстава, копнена операција ће бити најгори сценарио, и својеврсно упадање у замку“, - наглашава стручњак. Како бисмо уништили „духовну храну“ џихадиста, неопходно је обесмислити пророчанство, за шта је потребан војни пораз ИД, али само локалним снагама, на пример, снагама сунитских Арапа.

Међутим, до данас САД и њихови партнери нису успели да пронађу савезнике међу сунитским Арапима.
У октобру је Обамина администрација признала да програм за обуку локалних трупа, вредан 500 милиона долара, није дао резултата. То је прво. Друго. Религијска свест је веома конзервативна.
Чак и у самим Сједињеним Државама било је „пророка“ који су предсказивали тачан датум смака света, а када се предвиђање није обистинило - они су мењали предсказања, и то готово да није утицало на број њихових следбеника. И треће. Док САД „одлажу“ испуњење пророчанства о апокалиптичкој бици уочи краја света, ИД разрађује стратегију својих даљих акција.

У најновијем броју џихадистичког часописа Дабиq најављене су две варијанте.

У првој се говори о томе да Запад - ако не жели да реагује - онда ће ИД имати право да настави своје ширење. Друга подразумева увлачење Сједињених Држава у рат уз помоћ извршавања смртоносних напада на америчкој територији.

Овако или онако, недавни терористички напад у Сан Бернардину у Калифорнији указује на неоправданост изјава америчких стручњака за безбедност, који су тврдили да у САД не постоји „исламистичко подземље“. Као да се после неког времена међу џихадистима неће појавити некакав интерпретатор, који ће у пророчанствима „пронаћи“ наговештај да би крај света требао почети на далеком континенту.

Извор: Факти.орг / Курир

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

блука

10.12.2015 21:10

Ма заболи Амере за пророцанства. Они их и креирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нека ба

10.12.2015 22:19

Једно је сигурно, или ће ИД до краја марта уништити Америку, комплетан НАТО и Русију или ће бити уништена ИД. Треће опције нема.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

11.12.2015 02:59

Знаци времена последњих дана се више него икада до сада испуњавају у нашем време препуног СОДОМИЈЕ и други људски безакоња због којих је Бог огњем са неба спалио и уништио Содом и Говор. Да ли ће Господ преко муслимански терориста да уништи грешну западну цивилизацију време ће показати. Садашњи предсједник САД Г. Обама је привео крају свој други мандат и осим тога његов отац је муслиман. Зато је разумљиво да Обама не жели да иде у рат већих размера са муслиманима и исламским свијетом. Због свега тога будућност и спасење свијета се налази у рукама Г. Путина и Православној Русији која ће спасити свијет од духовне и физичке пропасти и смрти!

Name

Ма ко био

12.12.2015 09:34

Несто размисљам,мозда су ти "ИД"иоти у праву за оно "неверници" и "антихристи" јер се поставља питање одакле им модерно орузје.Оцито је да се неко зели обогатити на рацун несреце целог света,наорузавајуци те горе поменуте.Зар се не мозе стати тим "продавацима" на пут и заврсити ту прицу а фабрике које,ако имају, ти ИД бомбардовати.Границе херметицки затворити,све препустити времену и ето,спасен свет. Вероватно се зна ко кога наорузава али се из било ког разлога прецуткује њихово злоцудно уцествовање (због разлицитих интереса) у овој инаце прљавој игри.Профит ограницава хоризонт, тако да се никада не види крај (не)намерно изазваној несреци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

12.12.2015 14:02

Исламко католичка окупација и малтретирање пропашће па желели то американци или не,желећи да направе ислам писменим код Срба они су ислам направили још заосталијим вративши га и 12. вјек.

ОДГОВОРИТЕ