„Федерер је ангажовао Љубичића због Новака“!

Тениски аналитичар Питер Бодо сматра да је Роџер Федерер ангажовао Ивана Љубичића за тренера како би успео да савлада Новака Ђоковића.

Тенис 11.12.2015 | 08:20
„Федерер је ангажовао Љубичића због Новака“!

Швајцарски тенисер у среду је објавио да је после две године завршио сарадњу са својим идолом Стефаном Едбергом, а у стручном штабу је уместо Швеђанина ангажовао Хрвата Ивана Љубичића, некада трећег играча света и у једном периоду и свог највећег ривала.

„Тачно је да је Федерер после дужег периода имао сјајну сезону. Освојио је шест титула, укључујући и Мастерс, а играо је и два Грен слема финала. Оба је изгубио од најбољег играча света Новака Ђоковића. Тачно је и да Едберг није имао намеру да буде тренер, а био је уз Федерера годину дана дуже од планираног. Његов допринос је био велики, па је Федерер играо још офанзивније и увео је напад који је постао познат као САБР. Партнерство еј било успешно. Али, Федерер је изгубио од Ђоковића два највећа дуела, а то значи да Федерер није задовољан. Он није тип који ће себи рећи: ’Ово је било сјајно с обзиром да имам 34 године’. Он размишља шта мже да уради како би победио Ђоковића. Ту долазимо до Љубичића“, каже Бодо.

„Пре свега, ако не мислите да можете да напредујете онда и нећете напредвати. Федерер је имао сјајну годину, али он делује као неко ко заиста верује да може да се поправи. Никада није задовољан, а сада размишља како може да победи Ђоковића. Довођење Љубичића ће му вратити веру да може да га победи“, додаје Бред Гилберт, некадашњи тренер Андреа Агасија и Ендија Родика.

Бодо је затим покушао да одгонетне шта Љубичић може да донесе Федереру.

„То је занимљиво питање. Хрват је висок преко 190 центиметара, био је трећи ан свету. Био је познат по снажном сервису и снажном форхенду. Као и Федерер, играо је једноручнибекхенд. Али, имао је дужи замах и ударао је снажније од Швајцарца. Федерерова ’Ахилова пета’ је његов бекхенд који није снажан и често лти на све стране. Љубичићево кретање је вероватно била нејгова највећа мана, али то је област у којој Федереру није потребна помоћ. Љубичић је током година изградио репутацију као одличан стратег и тактичар, а једно време је константно био спаринг партнер Федереру. ’Ти момци се одлично познају међусобно, али тешко да је Роџер ангажовао Ивана, а да му овај претходно није представио бројне идеје’, додаје Гилберт.“

Јасно је да је Федереров циљ био да ангажује некога ко ће му помоћи у дуелима са Ђоковићем.

„Љубичић је Ђоковићев пријатељ и комшија у Монте Карлу и сигурно да има неке идеје како да успори Србина. Федерер ће сигурно бити опасан следеће године јер ништа не узима здраво за готово. Али, такав је и Ђоковић и сигурно неће олакшати ривалима живот на Грен слемовима, укључујући и Федерера.“

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хахаха

11.12.2015 07:55

Па добро и дављеник се за сламку хвата :)

ОДГОВОРИТЕ